כרופא משפחה אני משוחח עם מטופליי על הרגלי התזונה שלהם. לרוב אנחנו מתעסקים בכל מה שקשור לאוכל עצמו, אך קיימת חשיבות לא קטנה גם למה שקורה מסביב ועל הקצב שנחנו רגילים לצרוך את האוכל. רוב האנשים יאמרו שחשוב לאכול לאט, אבל למה זה בעצם חשוב, ומה ההבדל בין אכילה מהירה לאכילה איטית?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

זהירות סכנת חנק

הסיבה הראשונה והנפוצה ביותר היא, שאכילה מהירה מעלה את הסיכון לחנק ולסכנות נוספות כמו בליעה לקנה הנשימה ודלקת ריאות, דבר שכיח באוכלוסיות פגיעות כמו קשישים ואנשים עם מוגבלויות. אכילה איטית ולעיסה ממושכת של המזון היא מנגנון הגנה מצוין כנגד בליעת גושי מזון גדולים שעלולים לגרום לחנק ובנוסף מקלה על בליעת המזון וניתובו לוושט ולא לקנה הנשימה.

בנוסף, לעיסת המזון ופירוקו לחלקיקים קטנים מאפשרת ציפוי מקיף יותר של רוק, המכיל אנזימים לפירוק המזון וכן נוגדנים האמורים לנטרל זיהומים הנמצאים במזון. תהליך זה מהווה גורם נוסף במערכת מורכבת ומשוכללת של הגנה כנגד זיהומים שעלולים לפגוע בנו.


תחושת שובע והקשר להשמנת יתר

אכילה איטית עוזרת בתהליך העיכול, אך לא רק לעיכול המזון בקיבה אלא גם ביחס לתהליכים רחבים יותר שקשורים למוח ולתחושות שובע. איך זה עובד?

ברגע שראינו אוכל מפתה או שחשבנו על ארוחה טובה - תהליך העיכול נכנס לפעולה. נתחיל להרגיש לרוב ריור מוגבר ויחלו בגופנו אלפי מנגנונים שעובדים במקביל, אחד מהם הוא מנגנון השובע. מנגנון השובע מתחיל עם ייצור התחלתי של הורמון בשם כולציסטוקינין. משם נוצרת שרשרת מורכבת של הורמונים ואנזימי עיכול המאפשרים עיכול מלא ותקין של מזון, אחד מאותם ההורמונים נקרא הורמון הלפטין שאחרי על תחושת שובע במח האנושי.

הורמון הכולציסטוקינין המפעיל את מנגנוני העיכול והשובע, מופרש גם בעקבות מחשבה על אוכל אך גם באמצעות הרחבת הקיבה. כאשר אוכלים מהר, הקיבה לא מתרחבת מספיק והפרשת הכולציסטוקינין נפגעת. בעקבות זאת גם הפרשת הלפטין ולכן אכילה מהירה אינה מעודדת שובע ולהיפך, היא מעודדת רעב לאורך זמן. הדבר עולה מתוך מחקרים רבים, ב-2015 נערכה מטה-אנליזה גדולה על 23 מחקרים שהראתה קשר ברור בין אכילה מהירה להשמנת יתר.

עוד מנגנון חשוב שקשור לתחושת שובע באכילה איטית נובע משתייה מרובה שגורמת למתיחה של חלל הקיבה. מתיחת הקיבה עם נוזלים גורמת לקולטנים בדפנות הקיבה להפריש הורמונים, אשר מעודדים הפרשת לפטין ומגבירים אף יותר את תחושת השובע.

לסיכום, אכילה מהירה גורמת לצריכה גבוהה יותר בממוצע של קלוריות נוכח היעדר הפעלת מנגנון השובע במלואו, ובנוסף מסכנת אותנו בחנק או בליעה לקנה הנשימה עם עליה בסיכון לדלקת ריאות. לעומת זאת, אכילה איטית מגבירה שובע ומומלצת כאסטרטגיה אפקטיבית בהורדת משקל כחלק מתהליך טיפול דיאטטי.

ד"ר טל טרמר, מתמחה ברפואת משפחה בלאומית שירותי בריאות