מספיק לזלף קצת שמן קנולה כדי להפוך את המנה שלכם ליותר משמינה, לשים מרגרינה במאפה כדי להפוך אותו להרבה פחות בריא ולהעשיר את הרוטב לפסטה עם שמנת כדי להקפיץ את כמות הקלוריות של הארוחה שלכם. יש המון מאכלים שאנחנו אוכלים על בסיס יומיומי, אבל כדאי לכם להגביל את צריכתם כדי להישאר בריאים. הנה 11 דברים כאלה:

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. שמן צמחי 

שמן סויה, קנולה וכל השמנים הזולים האלה עברו זיכוך כדי לקבל שמנים טהורים. יחד עם זאת, הרכב חומצות השומן שלהם שונה מאוד: בשמן סויה יש בעיקר חומצות שומן מסוג אומגה 6. בשמן קנולה אמנם יש הרבה חומצות שומן חד בלתי רוויות, אך יש בו הרבה יותר אומגה 3 מאשר בשמן זית. מה כדאי אם כן לצרוך? בכל מקרה יש להימנע מטיגון עמוק בשמן צמחי ובכלל בשאר השמנים. לגבי שמנים יותר בריאים - שמן זרעי ענבים, למשל, נהנה מתדמית מסויימת והוא באמת טוב לטיגון, אבל יש לזכור כי בעוד הוא עשיר בחומצות שומן אומגה 6 אין בו כמעט בכלל אומגה 3, אז כבר עדיף שמן קנולה. שמן קוקוס הוא שמן מאוד נח לבישול ואף בעל יתרונות בריאותיים, רק חשוב לזכור כי הוא מכיל שומן רווי יותר מאשר חמאה - לכן, לצרוך במידה. 

2. מרגרינה

בעבר מרגרינה אכן היתה מבוססת שומן טראנס - שומן שאינו קיים כמעט בטבע, ולכן גופנו מתקשה מאוד לבצע איתו תגובות כימיות. היום, בשל ההכרה בבעייה הבריאותית של חומצות שומן אלה עברו היצרנים לשיטות חדשות ליצירת שומן רווי מהצומח והמרגרינות המודרניות מכילות כחצי אחוזים משומן טרנאס בלבד - במוצר של כ-80 אחוז שומן הכמויות עוד סבירות אם צורכים ממש במידה, בטח כפתרון גם לשומרי הכשרות וגם לאלרגיים לחלב. חמאה ללא ספק עדיפה במובן הזה, אך מנגד, היא מכילה גם אחוזי שומן גבוהים וגם אותה כדאי לצרוך במידה.

שמנת מתוקה (צילום: Shutterstock/ Sea Wave)
לא חבל על כל הקלוריות? יש תחליפים שווים | צילום: Shutterstock/ Sea Wave

3. אבקת מרק

הביקורת העיקרית על אבקות מרק נוגעות להרכב המלחים ובעיקר למונוסודיום גלוטמט, שבעיקר בעייתי לאנשים בעלי רגישות ידועה אליו. מונוסודיום גלוטמט מפעיל את הרצפטורים לטעם החמישי והפחות מוכר – האוממי. בכל מקרה, עדיף להשתמש אם כבר באבקות שמכילות חומרים טבעיים בלבד או באבקות אורגניות. חוץ מזה, תמיד אפשר לכניס לתבשילים שלכם בלי שום מאמץ תבלינים רגילים כמו כורכום, פפריקה או כמון, עשבי תיבול טריים והרבה שום, זה גם יותר טעים וגם הרבה יותר בריא.

4. שמנת מתוקה

אין דבר יותר מפנק מפסטה עם רוטב מועשר בשמנת, אבל גם אין דבר משמין יותר. בעיקר אם אתם אוכלים בבית כדי לשמור על תזונה בריאה, כדאי מאוד שתרגיעו עם השמנת, ותעברו לתחליפים פחות משמינים כמו גבינת ריקוטה או גבינה לבנה. ואם אתם כבר בעניין של להתפנק, לפחות אל תשתמשו בכל המיכל או שתעברו לשמנות הדלות יותר, כמו אלה עם 15 אחוזי השומן, או אפילו 10 אחוזים. אגב, אתם גם תמיד יכולים לדלל את השמנת עם חלב.

5. צבעי מאכל מלאכותיים

צבעי מאכל מלאכותיים הם פשוט חומרים ממש לא טבעיים שאתם מוסיפים לאוכל שלכם סתם כך כדי שיהיה צבעוני. והדבר הכי גרוע הוא שהמאכלים העשירים בצבעי מאכל מיועדים דווקא לילדים. אז בהנחה שהם צורכים כמות גדולה מהם, כדאי שתדעו שמחקרים מצאו קשר בין צריכה שלהם לבין הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים. ואם אתם בכל זאת רוצים לתת לאוכל שלכם יותר צבעוניות, יש המון מקורות טבעיים לכך כמו סלק, פפריקה וכרוב סגול.

 עוד ב-mako בריאות:
>> ברית זה לא סיפור: המכשיר הישראלי שעושה ברית מילה ללא ניתוח
>> אימון חובה בכל בית: 6 תרגילים פשוטים שאפשר לעשות בבית
>> למה כואב לכם הגב? הכל בגלל היציבה שלכם, כך תשפרו אותה

6. בקר שומני

בשר יכול להיות ממש בריא, אבל זה תלוי בכמות השומן הרווי והכולסטרול שהוא מכיל. יש שומנים טובים שניתן להשיג מהאוכל, אך גם במקרה כזה כדאי להגביל את הצריכה שלהם כדי להימנע מהשמנה. אם אתם נוהגים לאכול הרבה בקר, כדאי לבחור בנתחים הפחות שמנים כדי להרוויח את כל הדברים הבריאים בבשר בלי כל הקלוריות.

7. ממתיקים מלאכותיים

חומרים מלאכותיים שמטרתם להמתיק את האוכל שלכם במינימום קלוריות לא ממש מומלצים. נמצא קשר בין צריכה שלהם לעלייה במשקל, אז אם צורכים אותם בשביל הדיאטה - כדאי לשקול שוב. יש מספיק ממתיקים טבעיים שניתן להשתמש בהם כמו צמח הסטיביה. אפשר להשתמש גם בסוכר קוקוס להמתקה או דבש חרובים.

8. קמח לבן

לחם ומוצרים אחרים מקמח לבן הם מאוד דלים בסיבים תזונתיים ועתירים בקלוריות. לא סתם מכנים אותם "פחמימות ריקות", הם אכן כמעט לא מכילים שום ערך תזונתי ולכן עדיף, אם כבר, לצרוך מוצרים כמו קמח מלא, קמח כוסמין, קמח. בנוסף, פחמימות ריקות גורמות לעלייה מהירה ברמת הסוכר וירידה משמעותית לאחר זמן קצר- מה שגורם לנו להרגיש רעבים שוב. עם זאת, חשוב לציין גם שבקמח יש גלוטן - שהוא בעצם חלבון.

9. מוצרי חלב דלי שומן

אתם אולי חושבים שאתם עושים לעצמכם טובה וחוסכים קלוריות, אבל אתם בעצם מונעים את הספיגה של הוויטמינים מהחלב בגוף. ויטמינים חשובים כמו ויטמין E, D ואפילו סידן זקוקים לסביבה שומנית כדי להיספג בדם. כשאין את השומנים האלה, כמו במקרה של החלב הדל, אתם למעשה לא מרוויחים שום דבר. לחלב מלא יש גם יתרון בשמירה על שובע לאורך זמן. מצד שני, צריך להזהר ולא להפריז בצריכת תזונה עשירה בשומן, ואחת הדרכים שבהן קל לצמצם היא החלפת חלק ממוצרי החלב המלא בחלב דל שומן.

10. נקניק

מלבד העובדה שאתם לא יודעים אילו חלקי בשר הוא באמת מכיל, נקניק על סוגיו מכיל גם המון נתרן. צריכת מלח גבוהה יכולה להיות קשורה ללחץ דם גבוה ובעיות לב. וחוץ מזה, בשר מעובד נמצא קשור גם לסרטן המעי הגס. אם כבר נקניק, עדיף להכין לבד. 

11. סוכר לבן

אנחנו זקוקים לאנרגיה וסוכר הוא מקור אנרגיה, הבעיה היא שהוא לא מגיע עם שום ערך תזונתי אחר. סוכר לא משמין יותר מכל פחמימה אחרת - בדיוק אותה 4 קק"ל לג"ר - רק שהוא משפיע מאוד על רמות הסוכר בדם והעליה והנפילה החדה גורמת לתחושת רעב וצריכת מזון מוגברת. כדאי להחליף את זה לכל דבר אחר, עם עדיפות לסוכרים טבעיים.

>>  יש דבר כזה: לאכול פחמימות וגם לרזות

 

מזולה משתלבת באופן מושלם בכל מטבח, ומתאימה כמעט לכל ארוחה: כממרח בכריך, על טוסט או כמרכיב עשיר באפייה ובישול - ומתקדמת לתזונה מן הצומח!