כוסמין, חיטה מלאה וסובין – מה חדש בתחום לחם הבריאות? "קמח כוסמין הוא קמח שמאוד קל לעבוד איתו בגלל שהוא יחסית במרקם שלו מיצר מאפים שמאוד דומים לקמח לבן. אז מי שבאמת מעוניין לעשות שינוי תזונתי זו התחלה טובה – להמיר את הקמח הלבן בקמח כוסמין", אומרת גלית מרשק, מ"דני וגלית מאפיה בריאה" באשדוד. "הכל מתחיל מבחירת חומרי הגלם. מראש מחליטים אילו דברים לא נכנסים למטבח. אנחנו, למשל, מוותרים על דגנים מעובדים, על קמח לבן, מוותרים על כל מה שקשור למוצרים מהחי, לא רוצים שומן רווי, לא רוצים כולסטרול, אנחנו עובדים עם מה שאנחנו יודעים שכחומר גלם, טוב לנו".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

אבל מסתבר שהתהליך לא כזה פשוט. "אם אתה רוצה לעשות לחם טוב, צריך לקחת את הכוסמין ולהנביט אותו. אחרי יומיים הנבטה – מגיע שלב הסינון. לכן המוצר הזה יותר יקר מלחם רגיל - בפער שנע בין 30 ל-40 אחוז", אומר חזי אלון, "מאפיית הבחירה הטבעית", ירושלים.

ומה קורה אם רוצים להכין בבית לחם בריא? "קודם כל צריך לגדל מחמצת, שזה סוד של כל מאפיה. לקחת קמח ומים, לערבב, להניח בחוץ למשך יום, יומיים, שלושה. ואז שוב, לקחת את העיסה שנשארה, ולתת לה קמח ומים ולהשאיר אותה מספר ימים", אומר חיליק אפרים, אופה ראשי, "מאפיית ג'ייקובס", קריית אונו.

עוד ב-mako בריאות:
למה כל כך חשוב להשלים שעות שינה?
איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לך?
תופעה: מבוגרים לוקחים ריטלין כדי להתגבר על קשיים

"ישראל די מתעכבת לעומת מה שקורה בעולם", מוסיפה מרשק. "הטרנדים מגיעים אלינו אח"כ. אבל עכשיו אנשים כבר מבינים פה שאם אתה רוצה לאכול בריא זה גם יכול להיות טעים. עוד חומר גלם שאנחנו עובדים איתו זה האגבה. למעשה, כשרוצים לייצר מאפים ללא תוספת סוכר האפשרויות שלך זה לבחור או בתחליפים כימיים, תחליפי סוכר מלאכותיים או בתחליפים טבעיים. סירופ האגבה מהווה ממתיק טבעי ובריא".

אז מה צריך לעשות כדי שהמחירים יהיו יותר נמוכים? "המחירים היו הרבה יותר גבוהים לפני עשור. הפער הולך ומצטמצם באופן טבעי כי יש הרבה מקומות שנפתחים", אומר חזי אלון. "בכל מקרה חשוב לדעת שאמנם חומרי הגלם יותר יקרים אבל התהליך והעשייה הממושכת הם מייקרים באמת את המוצרים". 

>> תתפלאו: הסלטים האלה ממש לא דיאטטיים