יש משהו בארוחות חג שפשוט גורם לנו לאכול מלא. אנחנו פתאום מרגישים שהשמיים הם הגבול, שאנחנו פרה בעלת ארבע קיבות ושיש לנו קיבולת בלתי נגמרת. כל פעם מחדש אנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים הרבה יותר ממה שהגוף שלנו רגיל. בדקנו איך מתאוששים מארוחה גדולה כדי שלא תצטרכו גם השנה להרגיש ממש רע עם עצמכם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"חדרי המיון ברחבי הארץ ערוכים שלוש פעמים בשנה לקבל אנשים (בעיקר גברים) הטוענים כי קיבלו התקף לב: בראש השנה, במוצאי יום כיפור ובפסח. אנשים אלה מגיעים לחדר המיון כי מרוב מלאות הם משוכנעים שהם חווים התקף לב. ואז הרופאים מבצעים בדיקת אק"ג ומהר מאוד מגלים שהכל בסדר – הם פשוט אכלו יותר מדי", אומרת רחל גרנות, יועצת תזונה ומנחת סדנאות לירידה במשקל. נשמע מזעזע, אבל האמת? אנחנו לא מופתעים. "ארוחת החג היא מוגזמת; שמונה סלטים, 3 סוגי בשר, המון תוספות ומנות צמחוניות – מי צריך את הכמויות האלה? איך אפשר באמת להרגיש טוב אחרי כל זה?" אומרת גרנות.

ובכן, התשובה המצערת היא שפשוט אי אפשר. "אין שום דבר שיעזור לנו באמת להקל על הרגשת הכבדות", מסבירה גרנות.

מה אפשר לעשות?

"יש כאלה ששותים תה צמחים וזה עוזר להם, אפילו כאלה שלוקחים תרופות, אבל זה לא באמת עוזר". ואם אתם חושבים שפרי יעזור להקל על הכבדות – טעות בידכם. "זו טעות נפוצה. אחרי שאוכלים, כבר יש לנו מלא סוכר בדם. הפרי הוא סוכר פשוט, אז הוא עוד יותר מעלה לנו את הסוכר בדם". שמים פיצוחים על השולחן אחרי הארוחה? ממש לא כדאי. "זה שומן נקי שהולך ישירות לדם וזה עושה לנו עוד יותר רע".

פיסטוקים (צילום: istockphoto)
אוכלים פיצוחים אחרי הארוחה? ותרו על זה | צילום: istockphoto
עוד ב-mako בריאות:
>> כך תקבלו את הישבן המושלם ב-4 שבועות בלבד
>> לא תאמינו מה הרבה סקס יכול לעשות לכם
>> מה הפסיכולוג שלכם באמת חושב עליכם?

גרנות טוענת כי אמנם אין דרך טובה להקל על ארוחה אחרי שכבר אכלנו – אבל יש דרך למנוע את תחושת הכבדות עוד מבעוד מועד. איך? פשוט לשבור את מעגל הקסמים: אל תאכלו הרבה, ואם אתם ממש נועזים – אל תכינו כל כך הרבה אוכל מלכתחילה. "הבעיה היא שהפכנו את האוכל לדת – כולנו מגזימים והגיע הזמן להפסיק עם זה". אין ספק שארוחת החג הפכה למיצג קולינרי מרהיב, שבו כל בשלן או בשלנית מציג את יכולותיו המופלאות כדי להרשים את אורחיו ולהפוך את הערב לבלתי נשכח. ואולי זה כך כי מדובר בחג וחשוב לנו מאוד להבדיל את הארוחה משאר הארוחות היומיומיות. לא משנה מה הסיבה, איכשהו אנחנו מקובעים על כך שכמות = איכות.

כמובן שאם אתם לא אלה שמרכיבים את התפריט ולא יכולים לשלוט על כמות האוכל הקיימת – תוכלו כן לשלוט על כמות האוכל שנכנסת לפה. הכל עניין של מינון נכון. בחרו את המנות שאתם מעדיפים יותר או פחות ותאכלו בכמויות בהתאם לכך. אל תאכלו כדי לאכול, אלא כדי ליהנות מהאוכל ולא לצאת בהרגשה נוראית שאכלתם יותר מדי.

אם אוכלים לא נוהגים

אז כן, אפשר להכין ארוחה מרהיבה וייחודית, אבל די עם ההגזמות, זה מזיק לבריאות ואף עלול לסכן חיים. "סכנת נפשות מי שנוהג אחרי ארוחה כזאת. זה מעייף. הנהג צריך לא רק לשתות פחות – אלא גם לאכול פחות. הריכוז יורד, כי החמצן והדם עובדים על הקיבה כדי לנסות לפרק את כמויות האוכל האדירות האלה, ואנשים עוד נוהגים ככה- זה פשוט מסוכן".

תרגילי נשימה (צילום: Antonio Guillem, Shutterstock)
אם אתם מרגישים מפוצצים וצריכים לנהוג - תעשו תרגילי נשימה לפני | צילום: Antonio Guillem, Shutterstock

אם אתם בכל זאת נוהגים ותוהים איך אפשר להתעורר אחרי ארוחה גדולה, גרנות ממליצה לשטוף פנים, לעשות תרגילי נשימה במטרה להמריץ את הדם חזרה למוח. 

הדבר הכי גרוע – זה דיאטה שאחרי החגים

לטענתה של גרנות, הדיאטה שאחרי החגים פשוט מיותרת ואפילו לא בריאה לגוף. "יש סטטיסטיקה שאומרת שהחגים עולים לנו שני קילו. הבעיה שחלק לא מצליחים להוריד את זה, וזה מצטבר אחרי כמה שנים. מי שאומר "דיאטה אחרי החגים" דווקא מרשה לעצמו לאכול הרבה בחג, ועולה הרבה במשקל, ואז גם לא יכול לעמוד בדיאטה שאחרי". מה שכן צריך לעשות כדי לחזור לגזרה שלפני החג, זה פשוט מאוד לחזור לשגרה הרגילה ולא לעשות שום דבר מטורף.

לבסוף, התחושה שנרגיש לאחר הארוחה תלויה בנו. זו האחריות שלנו לקבוע מה אנחנו אוכלים וכמה, הגזמה אף פעם לא עשתה טוב לאף אחד. וייתכן שבאמת הגיע הזמן, אחרי שנים של ארוחות ענקיות, לעשות שינוי בארוחת החג וקצת להקטין אותה, זה לא יזיק ואפילו ישפר לנו את ההרגשה. ואולי אז, אנשים לא יצטרכו יותר לרוץ לבית החולים בבהלה, כי הם חושבים שהם חווים התקף לב, אלא יסיימו את הארוחה בכיף, בלי חרטות ובלי לפתוח כפתור במכנסיים. 

>> על אף המצב: למה לכולם יש נזלת עכשיו?