תוסף הברזל משמש אוכלוסיות מגוונות בשל מצבים שונים, כגון: חסר ברזל בתזונה, חסר ברזל בבדיקות דם או אנמיה מחסר ברזל. במקרים כאלה, לרוב מומלץ לצרוך תוסף ברזל על בסיס יומי, ובהתאם לתוכנית הטיפול שהומלצה ע"י איש מקצוע.

הקפידו לבצע בדיקות דם שגרתיות: כשמדובר במחסור קליני בברזל המתבטא בבדיקות דם, מומלץ לבצע מעקב תקופתי ובדיקות דם חוזרות כבר לאחר 3 חודשים של נטילה, על מנת לראות אם יש צורך להמשיך בטיפול או שהמטרה הושגה, כלומר - שהאנמיה טופלה ומאגרי הברזל התמלאו. לעומת זאת, ישנם מצבים שבהם קיימת המלצה רשמית לצריכת תוסף ברזל לצורך מניעה, כמו למשל במקרה של נשים בהיריון. במקרה כזה, ההמלצה תהיה שונה, בהתאם לבדיקות השגרתיות.

אישה אוכלת בים (צילום:  Maridav, shutterstock)
לצד נטילת התוסף, חשוב להעשיר את התפריט במזונות עשירים בברזל | צילום: Maridav, shutterstock

העשירו את התפריט בברזל: כאשר קיים חסר תזונתי בברזל או אנמיה מחסר ברזל, האסטרטגיה הטיפולית תכלול שימוש בתוסף ברזל, לצד תמיכה תזונתית באמצעות העשרת הצלחת במזונות עשירים בברזל, כגון: כבד, הודו, מוצרי עוף, ביצים ודגים. לציבור הצמחונים מומלץ לצרוך קטניות, ירקות ירוקים וטחינה למשל.

שפרו את ספיגת הברזל לדם: כדאי לדעת כי דווקא מזונות צמחיים מסוימים העשירים בברזל, מכילים גם רכיבים מעכבי ספיגת ברזל, כמו עלי תרד למשל. במקרה כזה, נצטרך לצרוך מהם כמות גדולה יותר כדי להשיג כמות ברזל נאותה. כמו כן, אם נשווה בין מזון עתיר בברזל מהצומח לבין מזון עתיר בברזל מהחי, נראה כי מזון המכיל ברזל המגיע מן החי הוא בעל זמינות ביולוגית גבוהה יותר של ברזל, הנספג ביעילות גבוהה יותר יחסית לברזל שמקורו בצומח. אחת הדרכים לשפר את ספיגת הברזל מהצומח היא באמצעות שילוב של מזונות המכילים ויטמין C, כמו למשל לימון, תפוזים או פלפל אדום.

אישה עייפה שותה קפה (צילום:  Summersky, shutterstock)
קפה הוא משקפה שיכול לפגוע בספיגת הברזל | צילום: Summersky, shutterstock

קפאין, אלכוהול ומה שביניהם: כשנוטלים ברזל, מומלץ להימנע משתיית תה או קפה, וממשקאות אחרים שמכילים קפאין, כיוון שבכל אחד מהם ישנם רכיבים שעלולים להפריע לספיגה. ככלל, תמיד מומלץ ליטול תוספי מזון עם מים ולא עם משקאות אחרות, כדי למנוע אינטראקציות מיותרות.

 
הכותבת היא נועה ברקוביץ, דיאטנית קלינית בחברת אלטמן בריאות