ילד אוכל קורנפלקס (צילום: Bienchen-s, Shutterstock)
לארוחת הבוקר חשיבות גבוהה מאוד בתפקוד הפיזי והמנטלי | צילום: Bienchen-s, Shutterstock
אתם מאוד אוהבים אוכל, דואגים לפנק את עצמכם במאכלים טעימים במשך היום, משקיעים מלא בארוחת הערב ודי אוהבים לנשנש כל כמה שעות. אתם אולי בדרך הזו גם משתדלים מאוד לא להשמין, אבל על דבר אחד חשוב אתם דווקא כן פוסחים – ארוחת הבוקר. טעות גדולה.

לארוחת הבוקר חשיבות גבוהה מאוד בתפקוד הפיזי, המנטלי ובבריאות הכללית אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים. בזמן שנת הלילה רמת הסוכר והאנרגיה בגוף יורדות, וארוחת בוקרבריאה ומזינה מחזירה את כל המ שדרוש לתפקוד הגוף והמוח. כאשר מדלגים על ארוחת הבוקר, מוסיפים 4-5 שעות לצום הלילה וגורמים להתרוקנות מאגרי האנרגיה הזמינים בגוף, וההשלכות בהתאם. 

כאמור, למרות החשיבות, מרבית האוכלוסייה אינה מקפידה לאכול ארוחת בוקר מידי יום. הסיבות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ומבוגרים לא לאכול ארוחת בוקר הן חוסר זמן, חוסר תחושת רעב בבוקר ולעיתים הרצון "לחסוך" ארוחה כדי להפחית משקל. אם גם אתם פוסחים על ארוחת הבוקר, הנה 10 עובדות שאולי יגרמו לכם לחשב מסלול מחדש:

1. ארוחת הבוקר לרוב בריאה ומזינה יותר משאר הארוחות ביום.

היא נקשרת עם צריכה נמוכה יותר של שומן וצריכה גבוהה יותר של פחמימות וסיבים. ילדים שאוכלים ארוחת בוקר משיגים בקלות את הצרכים התזונתיים היומיים המומלצים, במיוחד לחלבון, ויטמינים ומינרלים. 

2. ארוחת הבוקר מגינה מפני השמנה.

אנשים שאוכלים ארוחת בוקר נוטים להיות פחות רעבים במהלך היום או לחוש ברעב פתאומי, ובכך קטן הסיכוי לאכילה עודפת ובלתי נשלטת של חטיפים בהמשך היום. נמצא כי ילדים ובני נוער שאוכלים ארוחת בוקר רזים יותר מילדים שמדלגים עליה. גם ריכוז הכולסטרול בדם גבוה יותר אצל ילדים ומבוגרים שאינם מקפידים על ארוחת בוקר. 

 

3. ארוחת הבוקר תורמת לתפקוד המוחי.

הדבר מתבטא בשיפור בריכוז, בזיכרון, בלמידה, בציוני מבחנים, בהפחתת סימני רעב, ביכולת השלמת משימות מורכבות בבית הספר ובמהלך היום, ובהפחתת מתח בשרירים ובעייפות המפריעים ללמידה. 

4. ילדים שאכלו ארוחת בוקר רגועים יותר בבית הספר.

הם יצירתיים, בעלי יכולת הבעה טובה יותר, ולכן גם רגועים יותר. יש להם אנרגיה להשתתף בפעילויות הפיזיות השונות ובמשחקים. ילדים אלה מוכנים לשתף פעולה עם ילדים אחרים ומסוגלים ליהנות מאינטראקציות חברתיות. 

5. ארוחת בוקר משפיעה על הרוגע והתפקוד הכללי.

מחקרים מראים כי דילוג על ארוחת הבוקר מפחית את קצב הלב וצריכה שלה מעלה אותו במנוחה. צום ממושך בבוקר מעלה את פעילות מערכת העצבים הסימפתטית, שנוטה להכין את הגוף במצבי לחץ, חירום ומתח, ויש לכך השלכות על הרוגע והתפקוד הכללי.

6. ארוחת בוקר מובילה לפעילות גופנית גדולה יותר במהלך הבוקר.

בעיקר בקרב מבוגרים הסובלים מהשמנת יתר וצורכים ארוחה זו על בסיס יומי, בעוד שצום בבוקר מוביל לצריכה גדולה יותר של אנרגיה במשך היום. 

7. ארוחת בוקר על בסיס יומי עשויה לסייע במניעת אירועים מוחיים.

לפי מחקר שנעשה בנושא, בקרב אלו שלא אכלו כלל ארוחת בוקר במהלך השבוע, בהשוואה לאלו שאכלו ארוחת בוקר בכל יום, נמצא סיכון גבוה יותר לכלל אירועי מחלת לב וכלי דם, לכלל סוגי האירועים המוחיים ולדימומים מוחיים. 

8. ארוחת בוקר זו הזדמנות לארוחה משפחתית.

ילדים שאוכלים עם הוריהם בבוקר נוטים לפתח הרגלי אכילה טובים לכל החיים.

9. ארוחת בוקר מטיבה עם חולי סוכרת והתסמונת המטבולית.

העלייה ברמות הסוכר, האינסולין והשומנים בדם, נמוכה כאשר אוכלים ארוחת בוקר גדולה (700 קלוריות) וארוחת ערב קטנה (200 קלוריות), בהשוואה לארוחת בוקר קטנה וארוחת ערב גדולה. עוד נמצא כי הרגישות אינסולין עולה עם ארוחת הבוקר, ומשפיעה בעקיפין על השמנה, על רמות הגלוקוז והליפידים בגוף. 

10. ארוחת בוקר משמרת את השעון הביולוגי.

דילוג על ארוחת בוקר עלול לשבש את פעילות השעון הביולוגי. שיבוש השעון הביולוגי קשור למגוון מחלות ומצבים פתולוגיים, כמו בעיות שינה, מחלות נפשיות, בעיות לב, סרטן והזדקנות מוקדמת.