בעולם הקטניות, שעועית המאש הצנועה בולטת כמרכיב רב-תכליתי ומזין. היא שימשה כמרכיב עיקרי במטבחים רבים במשך מאות שנים, בזכות המרקם הייחודי והטעם העשיר. שעועית המאש מצאה את דרכה לתוך מגוון תבשילים דשנים וממרחים מלוחים.

מהי שעועית מאש ומה כך כך מיוחד בה?

שעועית מאש, המכונה גם שעועית מונג או גרם ירוק, היא קטנייה קטנה וירוקה שמקורה בתת-היבשת ההודית, אך כיום היא שכיחה ברחבי אסיה ובחלקים אחרים של העולם. שעועית זו שייכת למין Vigna radiata ומוערכת מאוד בזכות הפרופיל התזונתי והיישומים הקולינריים שלה.

שעועית מאש היא קטנה ובצורת אליפסה עם קליפה חיצונית ירוקה. יש לה טעם עדין ואגוזי ומרקם עדין, אך מעט מוצק בעת הבישול. מאפיין בולט אחד של שעועית מש הוא זמן הבישול המהיר שלה, שהופך אותה לבחירה נוחה עבור אנשים עסוקים. הקטנייה הצנועה הזו היא בחירה פשוט מצוינת ומגיע לה מקום נכבד בצלחת שלכם. הנה כמה סיבות להתחיל לצרוך אותה באופן קבוע.

שפע של ערכים תזונתיים

עשירה בוויטמינים ובמינרלים: בעיקר בוויטמינים מקבוצת B, בחומצה פולית, מגנזיום, ברזל ועוד.

חלבון: שעועית מאש היא אחד המקורות הצמחיים הטובים ביותר לחלבון - רכיב חיוני, בין היתר, לתפקוד השרירים. היא עשירה בחומצות אמינו חיוניות (כאלה שהגוף לא מסוגל לייצר בעצמו), כגון: פנילאלנין, לאוצין, איזולאוצין, ולין, ליזין, ארגינין ועוד.

נוגדי חמצון: שעועית מאש מכילה נוגדי חמצון רבים ובריאים,לרבות חומצות פנוליות, פלבנואידים, חומצה קפאית, חומצה קינמית ועוד. נוגדי החמצון הללו עוזרים לנטרל מולקולות מזיקות - רדיקלים חופשיים. מחקרים מצאו כי נוגדי חמצון משעועית מאש מנטרלים נזקים של רדיקלים חופשיים הקשורים לצמיחת סרטן בתאי הריאות והקיבה.

אגב, שעועית מאש מונבטת מכילה עד פי שישה יותר נוגדי חמצון משעועית מאש רגילה, וגם פחות קלוריות ויותר חומצות אמינו חופשיות ונוגדי חמצון. כמו כן, ההנבטה מפחיתה את רמות החומצה הפיטית הפוגעת בספיגה של מינרלים כמו אבץ, מגנזיום וסידן.

ערכים תזונתיים לכוס אחת (200 גרם) של שעועית מאש מבושלת

  • קלוריות: 212
  • שומן: 0.8 גרם
  • חלבון: 14.2 גרם
  • פחמימות: 38.7 גרם
  • סיבים: 15.4 גרם

 

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב