שניצל, עוף בתנור או סתם חזה עוף על הפלנצ'ה – עוף הוא מזון שקיים כמעט בכל בית, אבל רובנו כלל לא יודעים מה באמת יש בו. ואם נגיד לכם שמונחות לפניכם שתי אפשרויות מה תעדיפו - עוף שגדל עם אנטיביוטיקה או כזה שלא? הנה 4 דברים שיעזרו לכם לענות על השאלה הזו.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. אז למה בכלל מגדלים עופות עם אנטיביוטיקה?

"ראשית, קל יותר לגדל עוף שמטופל באנטיביוטיקה כיוון שהיא שומרת על בריאות המעיים שלו ועל בריאותו הכללית. האנטיביוטיקה גם נלחמת בחיידקים בלתי רצויים שהוא עלול להעביר בשל תנאי הגידול השונים, ולמגדל קל יותר להתמודד גם עם טפילים בלתי רצויים", מסביר רמי אייזיק, מנהל חטיבת הגידול בעוף טוב . "בנוסף, האנטיביוטיקה משמשת כזרז גדילה וכך מסייעת לעוף להגיע למשקל רצוי תוך זמן קצר". בשורה התחתונה, לכל אלה יש משמעות כלכלית עבור המגדל שלעיתים באה לידי ביטוי במחיר העוף לצרכן. וכשמחיר העוף עולה – הציבור לא תמיד מוכן לשלם.

מה שכן, חשוב לדעת כי רוב העופות הנמכרים בישראל משווקים בתנאים מחמירים שבודקים את רמת האנטיביוטיקה שהם מכילים. "לפי התקן של משרד הבריאות, עוף אמור להימכר ללא שאריות אנטיביוטיקה – כלומר יכול להיות שהוא גדל עם אנטיביוטיקה, אך לפני השחיטה נבדק על מנת לוודא שאינו מכיל שאריות חריגות של אנטיביוטיקה", מסביר אייזיק.

2. איפה יש תקנים ומה ההנחיות המקובלות בעולם?

החל משנות ה-90, לאחר שנאספו עדויות שקשרו בין שימוש אינטנסיבי באנטיביוטיקה בחקלאות לבין התפתחות חיידקים עמידים פתולוגיים בקרב בני אדם, ארגון הבריאות העולמי והתאחדות הרפואה האמריקאית החלו לקרוא להפסקת השימוש באנטיביוטיקה למטרות לא רפואיות במשקים חקלאיים. מ-2006 נאסר השימוש בזרזי גידול אנטיביוטיים בתעשיית המזון מן החי באירופה, ואליהם הצטרפו מספר תאגידי ענק אמריקאיים.

ארקוס – פירוק עוף (תמונת AVI: רועי ברקוביץ', mako אוכל)
רוב המגדלים בארץ עדיין בוחרים לגדל עופות המטופלים באנטיביוטיקה | תמונת AVI: רועי ברקוביץ', mako אוכל

עוד ב-mako בריאות:
>> קבלו אותה: הדיאטה הנכונה לשנת 2016 + הטבה לגולשי מאקו
>> "בלי העירנות של ד"ר גנדלסמן, הילדה היתה נותרת ללא רגל"
>> השנה שהייתה במאקו בריאות: 18 דברים שגילינו השנה

3. מה קורה בישראל?

בהעדר תקן מחייב, רוב המגדלים בארץ עדיין בוחרים לגדל עופות המטופלים באנטיביוטיקה, על אף שכיום אפשר לגדל עופות בריאים ללא שימוש באנטיביוטיקה. זה מצריך יותר משאבים ותחזוקה: העופות ניזונים בתוספי תזונה טבעיים שמסייעים להם לעמוד בפרמטרים של בריאות, והם גדלים בצורה פחות צפופה. "באופן כללי, אפשר לומר שהמגמה העולמית היא להפחית את השימוש באנטיביוטיקה, על מנת למנוע מצב של חיידקים העמידים בפניה. בשווקים שונים בארץ פיתחו טכנולוגיה ייחודית המאפשרת גידול עופות ללא אנטיביוטיקה, ללא שינוי במחיר לצרכן".

4. איך יודעים מה קונים?

כדי לדעת אם אתם אכן קונים עוף שגדל ללא אנטיביוטיקה חפשו את האריזה עליה מצוין "עוף שגדל ללא אנטיביוטיקה". לדברי אייזיק, עוף מסוג זה מחויב בפרוטוקול מחמיר בכל תהליך ייצורו החל מגידולו, בדיקתו הקבועה ע"י וטרינר והגעתו לבית הצרכן. אפשר למצוא מדבקה כזאת הן על גבי מוצרי גלם טריים כגון שוקי עוף, ועד למוצרים קפואים המוכנים ע"י חומרי גלם שאינם מכילים אנטיביוטיקה.

* למתכוני עוף מומלצים

>> לעוד מידע על עוף שגדל ללא אנטיביוטיקה