הנרתיק הינו איבר לח וחמים המאופיין במצב תקין באוכלוסיית חיידקים “טובים" שמקנים לו דרגת חומציות נכונה, הגנה חיסונית תקינה ומונעים התרבות של חיידקים ופטריות לא רצויים. ישנם מספר סימני אזהרה לנרתיק לא בריא כמו בליטות, פצעים ויבלות ויש מספר תהליכים פשוטים שתוכלו לעשות בעצמכן כדי לוודא שהנרתיק בריא ותקין - "בדיקה עצמית נרתיקית". בנוסף, יש מזונות מסוימים שמשפיעים, לחיוב או לשלילה, על בריאות הנרתיק וחשוב להכיר אותם.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

סויה עלולה להפחית את רמות ההורמונים

מצד אחד, סויה יכולה להפחית גלי חום ולסייע במניעת סרטן מבוסס הורמונים, כמו סרטן השד, אבל מצד שני, סויה עלולה גם להוריד את רמות האסטרוגן בגוף.

על פי בית הספר לבריאות הציבור של הרווארד הסויה ייחודית בכך שהיא מכילה ריכוז גבוה של איזופלבונים, סוג של אסטרוגן צמחי (פיטואסטרוגן) הדומה בתפקודו לאסטרוגן אנושי אך בעל השפעות חלשות הרבה יותר. איזופלבונים של סויה יכולים להיקשר לקולטני אסטרוגן בגוף ולגרום לפעילות אסטרוגנית או אנטי אסטרוגנית חלשה.

מכיוון שלסויה יכולות להיות תכונות אסטרוגניות, השפעותיה יכולות להשתנות בהתאם לרמת ההורמונים הקיימת בגוף. לנשים לפני גיל המעבר יש רמות גבוהות בהרבה של אסטרדיול - הצורה העיקרית של אסטרוגן בגוף האדם - מאשר לנשים לאחר גיל המעבר. בהקשר זה סויה עשויה לפעול כמו אנטי אסטרוגן, אך בקרב נשים לאחר גיל המעבר סויה דווקא עשויה לפעול יותר כמו אסטרוגן.

חמוציות (צילום: CGissemann, Shutterstock)
חמוציות | צילום: CGissemann, Shutterstock

חמוציות יעילות נגד דלקת בדרכי השתן

דלקת בדרכי השתן יכולה להתפתח כאשר חיידקים חודרים לדרכי השתן וגורמים לזיהום. חיידקים הם הגורם השכיח ביותר ל- UTI, אם כי פטריות לעיתים נדירות גם יכולות להדביק. בכל הנוגע לאמצעי הגנה חשוב להקפיד על שתיה מרובה של מים, מתן שתן לאחר סקס ו..שתיית מיץ חמוציות. חמוציות טריות או מיץ חמוציות של 100 אחוז (לא החומר הממותק) מלא בנוגדי חמצון ותרכובות חומציות, ובמחקר נמצא כי החומציות החזקה של החמוציות גורמת לחיידקים להיצמד לדפנות הרחם.

פסטה פוזילי עם אספרגוס ועלים ירוקים (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
פסטה פוזילי עם אספרגוס ועלים ירוקים | צילום: דרור עינב, mako אוכל

אספרגוס גורם לריח רע באזור הנרתיק

הנרתיק הוא מערכת של נוזלים (הפרשות) וחיידקים שנועדו לשמור על ה-pH של הנרתיק. סולם pH הוא מדד כללי לחומציות של תמיסות מימיות, כאשר רמת ה-pH של הנרתיק היא בין 3.8 ל-4.5 זה אומר שהנרתיק בריא. לעתים השילוב של נוזל וחיידקים שמרכיבים את ההפרשה הנרתיקית עלול לגרום לריחות לא תמיד נעימים. רוב הריחות הללו הם טבעיים ונורמליים, אבל יש מקרים שבהם עודף ריח יכול לאותת על בעיה. יש מספר מזונות שיכולים לגרום לריח רע מהנרתיק, בין היתר בצל, שום ואספרגוס, כיוון שיש בהם גופרית.

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
אישה שותה קפה, אילוסטרציה | צילום: Shutterstock

קפה מוביל לרגישות לזיהומים

מספר גבוה מ-4.5-pH בנרתיק גורם לרגישות יתר לזיהומים כמו וגינוזיס חיידקי. שתייה מוגברת של קפה יכולה לגרום לנרתיק להיות חומצי יותר ממה שהוא צריך להיות, בין 4.85 ל-5.10. זה לא אומר לא לשתות בכלל קפה אבל חשוב לא לצרוך אותו באופן מוגזם.

מרק עדשים (אילוסטרציה: Foodio, shutterstock)
אילוסטרציה: Foodio, shutterstock

עדשים משפיעים לטובה על הפוריות

בעוד שקיימים גורמים רבים לבעיות פוריות, חלק מהמחקרים טוענים כי מחסור בחלבון יכול למלא תפקיד ישיר באי פוריות. על פי המחקרים לאכילת חלבון מהצומח יש השפעה חיובית יותר על פוריות מאשר זה של חלבון על בסיס בשר. מזון אחד שעשיר בחלבון מהצומח (12 גרם לכל חצי כוס) הם עדשים שבנוסף לכל הם גם עשירים בסיבים, אשלגן, חומצה פולית וברזל.

עלים ירוקים כהים מונעים יובש בנרתיק

המולטי ויטמין שכולל גם מגנזיום, אשלגן, ברזל וסידן משפיע לחיוב גם על יובש בנרתיק. הסיבה לכך היא שעלים ירוקים כהים רבים עשירים בבטא קרוטן, מה שעוזר למערכת לייצר ויטמין A, חומר שהודף יובש בנרתיק. גם ויטמין E שנמצא בעלים ירוקים עוזר לשימון הנרתיק.

בטטה בתנור (צילום: Hans Geel, ShutterStock)
הפתרון הנכון לקרייבינג פחמימתי | צילום: Hans Geel, ShutterStock

בטטה מחזקת את דפנות הרחם

בטטות עשירות בבטא קרוטן וויטמין A מה שיכול לסייע בחיזוק דפנות הרחם. הרכיבים התזונתיים המצויים בבטטות מסייעים גם לייצור הורמוני המין ומומלצים לרוב לנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS).