סביר להניח שלא נחדש לכם הרבה אם נספר שלא בריא לאכול מאוחר בלילה. עם זאת, לא בטוח שאתם באמת מבינים עד כמה מדובר בהרגל בעייתי. הנה 5 סיבות מגובות מדעית להימנע מאכילה אחרי השקיעה או לפחות 4 שעות לפני השינה.

איכות שינה ירודה

אכילה קרובה לשעת השינה עלולה להוביל לאיכות שינה ירודה, ובין היתר לשינה לא רציפה. ב-2022 פורסם מחקר שבחן את הקשר בין תזמון ארוחות ערב לבין איכות השינה בקרב צעירים. החוקרים הגדירו את תזמון הארוחות - יותר מ-3 שעות לפני השינה או בתוך 3 שעות לפני השינה. המחקר הראה כי אכילה בטווח של 3 שעות לפני השינה קשורה באופן חיובי ליקיצות ליליות, מה שמצביע על כך שמשתתפים שצרכו ארוחות סמוך לשעת השינה היו בסבירות גבוהה יותר לחוות התעוררות במהלך הלילה ושינה משובשת.

סיכון מוגבר להשמנה

אכילה בשעות הלילה המאוחרות עלולה להוביל לצריכה קלורית גבוהה יותר, מה שעלול לגרום גם לעלייה במשקל וגם להגביר את הסיכון להשמנה. חוקרי בית הספר לרפואה של הרווארד ערכו מחקר מעניין מאוד בבית החולים Brigham and Women's שמטרתו לחקור את ההשפעה של זמן האכילה על הוצאת האנרגיה, התיאבון והמסלולים המולקולריים ברקמת השומן (תהליכים ביוכימיים, מטבוליזם ועוד).

המחקר הראה כי לאכילה מאוחרת תיתכן השפעה משמעותית על רמות הרעב, על הורמונים מווסתי תיאבון, שריפת קלוריות ואף ביטוי גנים ברקמת השומן. המשתתפים שאכלו מאוחר יותר חוו רעב מוגבר וירידה ברמות של הורמון השובע לפטין כאשר אכלו מאוחר יותר. בנוסף, קצב שריפת הקלוריות שלהם ירד, והיה שינוי בדפוסי ביטוי הגנים ברקמת השומן שעודדה צמיחת שומן.

כאב בטן (צילום:  ESB Professional, shutterstock)
אי-נוחות בבטן? תפסיקו לאכול בשעות מאוחרות ותראו אם יש שיפור | צילום: ESB Professional, shutterstock

אי-נוחות במערכת העיכול

אכילה מאוחרת בלילה עלולה לגרום לבעיות עיכול כגון רפלוקס חומצי. ההסבר לכך הוא שתהליכי העיכול הטבעיים של הגוף מואטים במהלך השינה, כך שצריכת ארוחה כבדה או מאכלים חריפים סמוך לשעת השינה עלולה להוביל לאי-נוחות ולשבש את השינה. מחקר מ-2005 שחקר את הקשר בין זמן ארוחת ערב לשינה ומחלת ריפלוקס גסטרו-ושט (GERD),  הראה קשר מובהק בין זמן קצר יותר של ארוחת ערב לשינה לבין סיכון מוגבר ל-GERD.

רמות גבוהות של סוכר בדם

מחקרים הצביעו על כך שאכילה לילית משפיעה לרעה על בקרת הסוכר בדם. אכילת ארוחה גדולה בשעת לילה מאוחרת עלולה לשבש את חילוף הגלוקוז והשומן, אפילו אצל אנשים בעלי משקל תקין. מחקר שפורסם ב- 2020 בקרב 20 משתתפים בריאים, מצא כי אכילת ארוחת ערב מאוחרת מעודדת עלייה במשקל ועלולה להוביל לרמות גבוהות של סוכר בדם, ללא קשר לתכולת הקלוריות של הארוחה. המחקר מצא שאנשים שאכלו ארוחת ערב בשעה 22:00 במקום ב-18:00 היו בעלי רמות סוכר גבוהות במיוחד בדם ובעלי יכולת מופחתת לשרוף שומן. אנשים שאכלו בשעה מאוחרת היו בעלי רמות סוכר בדם גבוהות בכ-20% והם חוו ירידה של 10% בשריפת השומנים בהשוואה לאלה שאכלו ארוחת ערב קודם לכן.

השמנה בטנית (צילום: Kritsana Karakate, shutterstock)
לא מצליחים לרזות? שלב ראשון - תפסיקו לאכול בלילה | צילום: Kritsana Karakate, shutterstock

סיכון מוגבר להתקפי לב

אכילת ארוחת ערב מאוחרת משפיעה לרעה על לחץ הדם. ככל שלחץ הדם גבוה יותר, כך עולה הסיכוי להתקף לב. מחקר שפורסם ב-2020 חקר את הקשר בין אכילת לילה רגילה לבין נוקשות עורקים (גורם מרכזי בהתפתחות מחלות לב וכלי דם). תוצאות המחקר הראו קשר חיובי בין תדירות אכילת הלילה לבין התקדמות נוקשות העורקים. משמעות הדבר היא שאנשים שדיווחו על אכילת לילה בתדירות גבוהה יותר היו בעלי שיעור גבוה יותר של התקדמות נוקשות עורקים - סימן לטרשת עורקים ולהזדקנות ביולוגית.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב