מחקר בבריטניה מצא שנשים וצעירות שסבא שלהם או סבא רבא שלהן החל לעשן בגיל צעיר נוטות יותר לסבול מהשמנה. מנגד, לא נמצאה השפעה של עישון על הצאצאים הגברים. החוקרים סבורים שחשיפה לחומרים מסוימים יכולה להוביל לשינויים שעלולים לעבור בתורשה לדורות הבאים. צוות המחקר טרם הצליח להצביע על הסיבה המדויקת לתופעה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

במחקר שנערך על ידי  אוניברסיטת בריסטול בבריטניה ופורסם בימים האחרונים בכתב העת Scientific Reports השתתפו יותר מ-14,000 נשים שהיו בהיריון בשנים 1991-1992. החוקרים עקבו אחרי מצבם הבריאותי וההתפתחות שלהן, של ילדיהם וכעת גם של הנכדים שלהן לאורך השנים.

במסגרת המחקר, החוקרים בדקו את הרגלי העישון של הסבים והסבים הגדולים (סבא רבא) של הילדים שהשתתפו במחקר. החוקרים לא יכלו לבחון את הרגלי העישון של סבתות והסבתות הגדולות (סבתא רבא) מכיוון שרק מיעוט מהנשים עישנו באותה העת. הממצאים הראו שיעורים גבוהים יותר של השמנת יתר אצל בנות שסבא שלהן או סבא רבא שלהן החל לעשן לפני גיל 13, בהשוואה לאלו שסבא שלהן וסבא רבא שלהן החלו לעשן בגיל מאוחר יותר או לא עישן כלל.

חשיפה לחומרים מסויימים משפיעה על דור ההמשך

"ממצאי המחקר הזה סיפקו לנו שתי מסקנות חשובות מאוד" אמרה פרופ' ז'אן גולדינג העורכת הראשית של העיתון הבריטי "הגרדיאן". "המסקנה הראשונה הייתה שחשיפה של בני נוער לפני גיל ההתבגרות לחומרים מסוימים עלולה להשפיע על הדורות הבאים, והמסקנה השנייה הייתה שאחת הסיבות לכך שילדים סובלים מהשמנת יתר לא בהכרח קשורה רק לתזונה שלהם או לכמות הפעילות הגופנית שהם מבצעים אלא גם לסגנון החיים של אבותיהם וגורמי הסיכון שהשתרשו לאורך השנים".

פרופ' גולדינג הוסיפה שמחקרים קודמים שנעשו על בעלי חיים הראו שלחשיפה של זכרים לכימיקלים מסוימים לפני גיל ההתבגרות יכולה להשפיע על צאצאיהם, אך היה ספק אם תופעה זו קיימת גם בקרב בני אדם עד למחקר הנוכחי. "אם הממצאים האלו יתוקפו גם בעתיד, זה יהיה אחד המחקרים האנושיים הראשונים שבחנו את הקשר בין החשיפה של חומרים מסוימים לבין ההשפעה שלהם על דורות המשך. לכן למחקר הזה יש פוטנציאל חשוב ומשמעותי".

"אומנם מדובר במחקר גדול אך עדין יש צורך במחקרים נוספים על מנת לקבוע מסקנות באופן נחרץ", מציין ד"ר רז הגואל רופא מומחה והמנהל הרפואי של המרכז לטיפול בהשמנה. "יחד עם זאת, גם במקרים בהם יש השפעה גנטית על הנטייה לעלייה במשקל, השמנה אינה גזירת גורל. אפשר וצריך לטפל במחלה הזו שעלולה לגרום לבעיות בריאותיות רבות. באמצעות תוכנית טיפולים אישית עם מערך תמיכה רב מקצועי ניתן לעשות שינוי באורך החיים ולשמור על התוצאות לאורך זמן אפילו אם קיימת נטייה גנטית שעוברת בתורשה מהסבים".