לתמרים יש כל-כך הרבה יתרונות בריאותיים לילדים שחבל על כל רגע שהם מפספסים אותם. תמרים שומרים על בריאות המעי והופכים את היציאות לרכות, מחזקים את העצמות, תורמים לבריאות הלב ואף מסייעים לגדילה והתפתחות. אם כל אלו לא מספיקים, הם חטיף וממתק מומלץ לרגעים שרוצים משהו מתוק וקטן על הדרך.

"תמרים יכולים לסייע בשיפור הרכב התזונה של ילדים", אומרת מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית M.Sc. ויועצת מדעית למועצת הצמחים. "הם עשירים במיוחד בסיבים תזונתיים (5 גר' ל-100 גר' ומעלה), ויש בהם מינרלים כמו מגנזיום ואשלגן, ברזל סידן, אבץ ונוגדי חמצון (פוליפנולים)".

מהם היתרונות הייחודיים של תמרים לתזונת ילדים ולצרכים הבריאותיים האופייניים לגילם? 

"ראשית, התמרים עשירים כאמור בסיבים תזונתיים - מרכיבים צמחיים שאינם מתפרקים במערכת העיכול העליונה של האדם, ולכן אינם מתעכלים שם. הסיבים התזונתיים חשובים מאד לבריאות המעי של הילדים, למניעת עצירות ואף למניעת תהליכים סרטניים במעי".

"יש להם גם חשיבות בהקניית תחושת שובע ובשמירה על משקל בריא, וכן באיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם. מחקר שפורסם לאחרונה, אף מצא בתמרים 7 סוגים שונים של סיבים תזונתיים. מה שיכול להסביר את תרומתם הייחודית לבריאות בכלל, ולהקניית תחושת שובע בפרט".

על פי מור-אופיר, המנה היומית המומלצת של סיבים תזונתיים לילדים (החל מגיל 4) עומדת על לפחות 20 גר' ליום. נתוני משרד הבריאות מראים שצריכת הסיבים התזונתיים בקרב ילדים בגילאי 2-11 עומדת בממוצע על כ-15 גר' ליום בלבד. כמו כן, רק כ-12% מהילדים צורכים סיבים תזונתיים בהתאם להמלצות.

"זו הסיבה ששילוב תמרים בתפריט היומי של ילדים, ובמיוחד כשהוא בא במקום מזונות מזינים פחות, יכול לסייע להם להגביר את צריכת הסיבים התזונתיים, ולשמור על בריאותם", מדגישה מור-אופיר.

התמר הכי חד בכיתה

עוד יתרון של תמרים לתזונת ילדים הוא תכולת המינרלים שבהם, החשובים לגדילה, ולהתפתחות יכולת הלמידה. "התמרים מהווים מקור עשיר למינרלים. בראשם, מגנזיום ואשלגן, ואחריהם ברזל, סידן ואבץ", אומרת מור-אופיר. "מגנזיום ואשלגן חשובים מאד לחוזק העצם ולבריאות הלב של הילדים. ברזל חיוני למניעת אנמיה ולתפקוד תקין של המוח ושל התפתחות יכולת הלמידה בתינוקות וילדים. גם סידן ואבץ חשובים לגדילה והתפתחות. נוגדי החמצון שבתמרים יכולים לסייע גם הם בשמירה על בריאות הלב".

כיצד תמרים יכולים להפחית צריכה של חטיפים מעובדים?

"חטיפים רבים מכילים כמויות גבוהות של סוכרים מוספים, דגנים מעובדים (קמח לבן), שמנים מוספים ותוספי מזון, שחלקם מלאכותיים. לעומת זאת התמרים מתייבשים על העץ באופן טבעי, כחלק מתהליך ההבשלה שלהם, ללא צורך בתהליכי ייבוש מתועשים לאחר הקטיף וללא תוספת חומרים משמרים.

"על-ידי חשיפת פעוטות וילדים לתמרים מגיל צעיר ניתן לסייע להם לפתח העדפות טעם בריאות יותר. שילוב תמרים באופן קבוע בתזונתם מגיל צעיר - בבית, במסגרות החינוכיות, ואחר הצהריים במקום ממתק - יסייע להפחית את הצריכה של חטיפים מעובדים. בימי לימוד ארוכים בבתי הספר, התמרים יכולים לסייע בשמירה על ערנות וריכוז לאורך כל היום".

האם תמר הוא התשובה הבריאה לתשוקה למתוק?

"התמר הוא פרי טבעי – ולכן עשיר בכל הרכיבים שפירות עשירים בהם, כמו סיבים תזונתיים, מינרלים, נוגדי חמצון וגם ויטמינים מקבוצה B. הוא כמובן אינו מכיל כל רכיב מוסף, כמו סוכר מוסף, קמח לבן, שמן מוסף ותוספי מזון מלאכותיים. התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים בתמר, יחד עם הרכב הסוכרים הטבעיים שבו (יחס גלוקוז פרוקטוז של 1:1), תורמים לכך שהסוכרים בו נספגים באופן מתון לדם". 

מאיזה גיל כדאי להציע לילדים תמרים ואילו זנים?

"מומלץ להציע תמרים מגולענים: טחונים או קלופים או קצוצים או כפינגר פוד, בהתאם למיומנות האכילה של התינוק, הפעוט או הילד. כחלק מהמגוון התזונתי, וכפי שחושפים לפירות בכלל.

"כל זני התמרים מתאימים לילדים. אם יש צורך אפשר להתנסות, מלבד בתמר מג'הול, גם בזנים שונים של תמרים, כמו דקל נור וחלאווי".

האם ישנה צורת הגשה מועדפת לילדים – כמו מילוי התמר, "הסתרתו" בתוך שייק, או טבילה של תמר בשוקולד או חמאת בוטנים?

"כל צורות ההגשה אפשריות - בהתאם לגיל הפעוט או הילד. כדאי להרגיל ילדים גם לתמר בצורתו השלמה והטבעית".