פירות הם טעימים, מרעננים, מתוקים ותמיד זמינים לאכילה. אבל מעבר לכל הטוב הזה, יש להם חשיבות משמעותית בשמירה על תזונה מאוזנת ובריאה. תזונאים רבים נוהגים להכיל במשפט אחד את הירקות והפירות, אולם יש לציין כי כדאי לשלב באמת את שניהם בתפריט היומי ואלו אינם מחליפים את אלו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

יש הרבה סיבות טובות לאכול פירות, מלבד היותם הנשנוש הבריא המושלם. ראשית, אכילת פירות מפחיתה את הסיכון למחלות כגון סרטן, מחלות לב ושבץ. בנוסף, הם מהווים את הספק העיקרי לויטמים ומינרלים הנחוצים לגוף כמו ויטמין C ובטא קרוטן. פירות מכילים כ-70 אחוז מים ומשתלבים עם תכולת הנוזלים שלנו, ובנוסף הם מכילים סיבים תזונתיים ומסייעים לפעילות מערכת העיכול. עד כאן הכל מושלם, אבל למרות שהם אמנם בריאים, הם מכילים הרבה מאוד סוכר, ובעיקר הרבה יותר קלוריות מאשר ירקות. לכן, אם אתם שומרים על המשקל כדאי שתצרכו אותם באופן מדוד ומוגבל.

אגב, חשוב לציין כי לא כל מזון שכתוב עליו "מכיל פירות", אכן יספק לגוף את הויטמינים והמינרלים הקיימים בפירות בצורתם הטבעית. למשל כל מיני ג'לי למיניהם, מזונות בעלי תוספי טעם פירות, חטיפי פירות כצ'יפס, עוגיות ועוגות פירות – לרוב לא יכילו את החלק המזין של הפרי, אלא בעיקר את הסוכר. להלן קצת מידע שיעזור לכם להחליט כמה לאכול מכל פרי.

אבטיח חתוך (צילום: istockphoto)
היה להיט עוד בימי התנ"ך | צילום: istockphoto
אבטיח

מכיל כ-31 קלוריות  ל-100 גרם ללא קליפה, מתוכן כ-27 קלוריות מסוכר, פרט לכך חסר ערכים תזונתיים. מוצאו באפריקה הטרופית, והוא כל כך עסיסי שטעמו עשיר אפילו מוזכר בתנ"ך: "זכרנו את הקישואים ואת האבטיחים" (במדבר י"א). ברפואה העממית מומלץ בשל תכולת המים הגבוהה שבו, העשויים להועיל בניקוי חול ואבנים בדרכי השתן וכנגד התייבשות כתוצאה ממחסור בנוזלים.

אפרסק (צילום: Shutterstock/Nitr)
טרי, מבושל או משומר - הכל הולך | צילום: Shutterstock/Nitr
אפרסק

מכיל כ- 33 קלוריות ל-100 גרם טרי עם גלעין, ויטמין A ואשלגן. ברכתו "בורא פרי העץ" ומוצאו בסין. האפרסק נאכל טרי, משומר, מבושל, בריבות ומאפים. ברפואה העממית נחשב כמועיל נגד עצירות כאשר נאכל טרי, ומועיל נגד שלשולים כאשר נאכל מבושל. כאשר כותשים את הגלעינים מתקבלת משחה סמיכה המשמשת לריפוי דלקות עור ופצעים. תה העשוי מעלי אפרסק נחשב כיעיל במקרים של קיבה ומעיים עצבניים, כמו גם כמרגיע בדלקת הסימפונות וכן נגד דלקות וגרויים שונים.

אנונה (צילום: Shutterstock/ Tukaram Karve)
עשירה באשלגן | צילום: Shutterstock/ Tukaram Karve
אנונה

מכילה כ-96 קלוריות ל-100 גרם, מתוכן 88 קלוריות שמקורן בסוכר ו-250 מ"ג אשלגן. פרי המצטיין בריחו וטעמו המיוחד, ונאכל טרי.

אשכולית (צילום: istockphoto)
אשכולית נגד הצטננות | צילום: istockphoto
אשכולית

מכילה כ-40 קלוריות ל-100 גרם, ממשפחת פירות ההדר ומוצאה באיי הודו המערבית. האשכולית עשירה באשלגן ומכילה ויטמין C. ברפואה העממית האשכולית נחשבת כמזון קר ומרענן, יעילה נגד הצטננויות, טובה לעיכול, בריאה למעיים ובעלת יכולת חיטוי וסילוק רעלים מהגוף. את קליפות האשכולית ניתן לנצל למיצוי שמן טבעי ולהשתמש בו לתעשיית הקוסמטיקה. האשכולית נאכלת כטרייה, עושים ממנה מיץ ומשמשת לשימורים ותערובת במאפים שונים.

עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק ביצה: 7 מאכלים עם יותר חלבון ממה שחשבתם
>> חיבוק דב: הלכנו למסיבת כירבולים כדי להבין מה הקטע​ 
>> מה הקשר בין גודל הלשון לאיכות השינה שלכם?

בננה חתוכה (צילום: healthmeup)
גדלה על שיח שנקרא גם 'עץ גן עדן' | צילום: healthmeup
בננה

מכילה כ-90 קלוריות ל-100 גרם, ללא קליפה. עשירה במיוחד באשלגן, עלולה לגרום לעצירות ולכן מסייעת לגוף בזמן שלשולים. מוצאה של הבננה באפריקה ואסיה, היא גדלה על שיח גבוה שאיננו עץ על אף שגובהו יכול להגיע עד ל-3 מטרים. היא מכונה גם "עץ גן העדן" בשל ריחה הנעים וטעמה המשובח. היא נאכלת טריה וגם מיובשת, היא קלה לעיכול וכל הגילאים יכולים ליהנות ממנה. 

זן ענבים יובלי (צילום: מכון וולקני,  יחסי ציבור )
משמחים את הלב | צילום: מכון וולקני, יחסי ציבור
ענבים

100 גרם ענבים מכילים כ-67 קלוריות, מתוכן כ-64 קלוריות מסוכר ו-178 מ"ג אשלגן. הגפן היא אחת משבעת המינים "ארץ חטה ושעורה גפן תאנה ורימון, ארץ זבת חלב ודבש", על אכילת הענבים מברכים "בורא פרי העץ" על היין מברכים "בורא פרי הגפן". מבחינה תזונתית מצטיינים הענבים, הצימוקים והיין בתכולת הסוכר הגבוהה, ותכולה ענייה של שאר אבות המזון. ברפואה העממית הגפן נחשב כמחדד את חשיבת האדם ומשמח את הלב. בנוסף, נחשב כיעיל בדלקות דרכי השתן, נזילת דם מהאף, דלקות בקיבה, כאבי גרון, בעיות בכליות, מעיים וקיבה עצבניים, חוסר תיאבון ונזלת כרונית.

משמש (צילום: Foodcollection, GettyImages IL)
אפשר גם לשחק אחר כך בגוגואים | צילום: Foodcollection, GettyImages IL
משמש

100 גרם ללא גרעין מכילים כ-48 קלוריות, והוא עשיר בויטמין A. 100 גרם משמש יבש מכיל כ-238 קלוריות. כמו כן, במשמשים מיובשים תכולת סיבים גבוהה: 8.8 גרם מתוך 100 גרם.

שזיף (צילום: Shutterstock/Viktar Malyshchyts)
התרופה הטבעית המוצלחת לעצירות | צילום: Shutterstock/Viktar Malyshchyts
שזיף

100 גרם שזיף עם גלעין מכילים כ-52 קלוריות. 100 גרם של שזיף מיובש מכילים כ-208 קלוריות. פרי מטע הנאכל טרי, מיובש, כלפתן או ריבה. מכינים ממנו גם מיץ ויין. ברפואה העממית, מיץ השזיף המופק מהשרייתו במים, נחשב כממריץ מחזור הדם ובעל השפעה חיובית נגד עצירות. מייחסים לו יכולת הקלה לסובלים מטחורים. בישול עלי השזיף במים ועיסויים על העור מקלה במקרי כוויות ומניעת נשירת שיער.

חצי תות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תותים יצילו מכאבי מחזור | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
תות שדה

מכיל כ-33 קלוריות ל-100 גרם, ורמה גבוהה של ויטמין C. התות נאכל טרי ומהווה קישוט לדברי מאפה. בתעשיית המזון הוא משמש לגלידות, קרמים, ריבות וסירופים. ברפואה העממית נחשב התות כיעיל נגד אנמיה, חוסר תיאבון, הפרעות במעיים והפרעות בסדירות המחזור. כמו כן, שתייה תה מעלי התות נחשבת ברפואה העממית כתרופה נגד הצטננות, קצרת, דלקת בגרון ונזלת.

תפוח עץ פרוס (צילום: istockphoto)
יין תפוחים כבר שתיתם? | צילום: istockphoto
תפוח עץ

מכיל כ-37 קלוריות ל 100 גרם. נאכל טרי, אפוי, מבושל, מיובש או כלפתן. עושים ממנו גם מין ויין. ברפואה העממית נחשב כיעיל נגד עצירויות, ועוזר למחלות קיבה ובעיות עיכול. שתיית חומץ תפוחים נחשבת כמונעת בחילות בהריון, מפסיקה נזלת, ועוזרת בהפסקת שיעול.

* ייעוץ לכתבה: ד"ר שרה קפלן, ראש בית הספר למדעי התזונה, המרכז האקדמי פרס.

>> בחנו את עצמכם: עד כמה אתם מבינים בתזונה?