ידוע לנו כיום כי תזונה נכונה מתייחסת לאדם מסוים. בני האדם שונים זה מזה ולכל אחד מאתנו מומלץ תפריט משלו. קיימים הבדלים ברורים בין נשים וגברים - המבנה הפיזי שלנו, ההתנהגות, המבנה הפסיכולוגי, המחלות ואף דרכי הטיפול, כל אלו משתנים בין נשים וגברים.

שונות בריאותית

נשים סובלות מתסמונת המעי הרגיז פי שלושה יותר מאשר גברים, תסמונת המתאפיינת בעיקר בכאבים בבטן התחתונה.

מחלת האוסטיאופורוזיס, אשר קיימת אצל נשים וגברים, שכיחה יותר בקרב נשים.

נשים סובלות פי שלושה מגברים במחלות הקשורות למערכת החיסון כמו דלקות פרקים, טרשת נפוצה, לופוס (זאבת) ובעיות בתפקוד בלוטת התריס.

מחלות לב וכלי דם קיימות בשכיחות זהה בקרב נשים וגברים. עם זאת, בקרב נשים מחלות אלו מופיעות כעשר שנים מאוחר יותר מאשר גברים, אבל אז תופענה בצורה קשה ומסוכנת יותר.

אישה אוכלת פסטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גברים מעדיפים בשר, נשים פחמימות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שומן נשי ושומן גברי

גם באופן ההשמנה אפשר למצוא הבדלים בין גברים ונשים. השמנה גברית מכונה "השמנת תפוח" והיא מאופיינת בכך שרוב השומן נמצא באזור הבטן העליונה. השמנה נשית מכונה "השמנת אגס" כשרוב השומן מרוכז בירכיים. זו אינה השמנה מסוכנת, אך הירידה למשקל באזור זה של הגוף היא קשה ואיטית. לעומת זאת, השמנת התפוח הגברית היא השמנה מסוכנת מאוד ובאה לידי ביטוי גם בעלייה בשומני הדם, לחץ דם גבוה והתפתחות מחלות לב וסוכרת. כמו כן, אחוז השומן אצל גברים נמוך יותר מאשר אחוז השומן אצל נשים.

נשים סובלות יותר מדיכאון מאשר גברים, יתכן שזה קשור להבדלים ההורמונאליים בין גברים ונשים, ואולי בשל חוסר ביצירה של הכימיקל העצבי - סרוטונין. רמת סרוטונין נמוכה גורמת לירידה במצב הרוח, לתוקפנות, ועלולה לגרום גם לעלייה ברעב וכמיהה למזונות מתוקים.

גבר אוכל המבורגר (צילום: istockphoto)
השינויים שבין גבר לאישה | צילום: istockphoto

העדפות תזונתיות

מסתבר שגם ההעדפות התזונתיות משתנות בין גברים ונשים. בזמן שגברים בוחרים לאכול בשר, נשים כמהות יותר לפחמימות (לחם, פסטה, עוגות, שוקולד וכד'). נמצא כי קיים קשר בין רמת הסרוטונין הנמוכה יותר אצל נשים, (בעיקר לפני ימי הוסת), לבין כמיהה לפחמימות. הכמיהה הזו נובעת כתוצאה מירידת הסרוטונין הגורמת לגוף ככל הנראה "לדרוש" פחמימות.

הטיפול התזונתי

בעקבות ההבדלים בין גברים ונשים, בשנים האחרונות גם הטיפול התזונתי והרפואי הולך לכיוון של טיפולים שונים בין המינים. למשל, מינון התרופות משתנה גברים לנשים. אספירין למשל, משפיע יותר על גברים מאשר על נשים. בתחום תוספי התזונה למשל, נמצא כי לסיבים תזונתיים יש השפעה חיובית על הורדת שומני הדם בקרב גברים, אך לא נמצאה כזו השפעה בקרב נשים. כמו כן, תוספי תזונה עם נוגדי חמצון מפחיתים את הסיכון לתחלואה אצל גברים ולא אצל נשים. גם התפריט הדיאטטי משתנה בין גברים לנשים, מכיוון שיש להם צרכים תזונתיים שונים.

ייעוץ לכתבה: ד"ר שרה קפלן, ראש בית הספר למדעי התזונה, המרכז האקדמי פרס.