בעידן הנוכחי, הנושא של אורח חיים נכון ובריא הופך ליותר ויותר משמעותי בקרב אנשים רבים. כחלק מאורח חיים נכון, התזונה מהווה נדבך מרכזי ומשפיעה מאוד על איך שאנחנו מרגישים ונראים. מחקרים מדעיים מוכיחים כי בני אדם המסגלים אורח חיים בריא, מרגישים טוב יותר פיזית ונפשית, ומצליחים להתגבר על מחלות ואך להימנע מהן. באקדמיה, אחד החוגים היוקרתיים הוא החוג לתזונה קלינית, ואם אי פעם חשבתם ללמוד את התחום, הכתבה הזו בשבילכם.

לא על האוכל לבדו
כשחושבים על לימודי תזונה, באופן אינטואיטיבי אנואנחנו מדמיינים אוכל, בעיקר אוכל בריא. אולי גם משקל וסרט למדידת הקיפים. ובכן, לימודי תזונה קלינית זהו תחום עמוק הרבה יותר מהדימוי הזה בלבד. סטודנטים לתזונה קלינית לומדים כימיה, פיזיקה, ביולוגיה, אנטומיה, כירורגיה, פתולוגיה ועוד נושאים מגוונים מעולם הרפואה. למעשה, תזונה קלינית זהו מקצוע פרא-רפואי המבוסס על תיאוריות מדעיות ונחשב כתחום נלווה למקצוע הרפואה. 

ילד לבוש ירוק אוכל כריך ומביט למטה (צילום: Maartje van Caspel, Istock)
התמחויות שונות, כמו טיפול בחולי צליאק | צילום: Maartje van Caspel, Istock

לימודים מאתגרים
לימודי מדעי התזונה נחשבים ללימודים מאתגרים מאוד, וכך גם תנאי הקבלה. סטודנטים המעוניינים ללמוד מדעי התזונה נדרשים לנתונים גבוהים באופן יחסי לחוגים אחרים, והלימודים עצמם מחייבים השקעה מרובה של זמן ואנרגיות. על אף העבודה הקשה, סטודנטים לתזונה מגלים עניין רב בלימודים ומתארים תחושות של סיפוק ומשמעות. מתוקף העומס הלימודי, (מאחר ומדובר במערכת לימודים רחבה כ 155 נ"ז) סטודנטים רבים מתקשים לעבוד בתקופת התואר, אולם ניתן למצוא מסלול ללימודי תזונה קלינית, כמו למשל במרכז האקדמי פרס, המאפשרים לסטודנטים לשלב עבודה בסדר יומם, שכן מדובר במסלולי לימוד המתקיימים אחר הצהריים ובערב.  

הכשרה מעשית
בתום שלוש שנות לימוד התואר הראשון, הסטודנטים עוברים הכשרה מעשית (סטאז') במשך חצי שנה,  לצורך רישום ורישיון לעסוק בתחום הקליני מטעם במשרד הבריאות.  על פי החוק, רשאים לעסוק בייעוץ וטיפול תזונאי רק מי שהוסמכו במדעי התזונה וקבלו רישיון מטעם משרד הבריאות. על כן, יש להבדיל בין לימודי תזונה קלינית במסלולים האקדמיים המבוססים על הרפואה הקונבנציונלית המערבית, לבין לימודים אלטרנטיבית הנחשבים כקורסים חוץ אקדמיים ולהם אין הסמכה ורישיון לעסוק בתחום הקליני.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
לומדים את מבואות הרפואה | צילום: רויטרס

ומה אחרי הלימודים?
כאמור, הדעה הרווחת לגבי דיאטנים קליניים, היא שעיסוקם העיקרי הוא טיפול וסיוע לאנשים המעוניינים לרדת במשקל. בפועל, תחומי העיסוק המקצועיים מגוונים מאוד בשוק. קיימות התמחויות בנושאים כמו ייעוץ לספורטאים, ייעוץ לחברות מזון, תזונת ילדים, טיפול בהפרעות אכילה, טיפול בחולי סכרת וצליאק ועוד.  

_OBJ

במסגרת מקצוע התזונה הקלינית, שהינו מקצוע פרא רפואי, הדיאטנים הקליניים הינם חלק מהצוות הרפואי המסייע לחולה. עבודתם מאופיינת בטיפול הנוגע לכל מערכות הגוף: לב, כליות, ריאות, עיכול, נשימה ועוד. עם סיום תקופת הסטאז', בוגרי מסלול תזונה קלינית משתבצים לסקטורים שונים כגון הסקטור הציבורי בבתי החולים ובקופות החולים, הסקטור הפרטי בקליניקות עצמאיות, הסקטור האקדמי כחוקרים ומרצים. כמו כן, גדל גם הביקוש לתזונאים קליניים בסקטור המסחרי, בו התזונאים הקליניים משמשים כיועצים לחברות מזון בתחומים יצירתיים ומגוונים בהתאם.

 עוד כתבות מעולם התזונה >>