יפן זה מקום מדהים מכל מיני סיבות: בגלל הסושי, התרבות וטקסי התה אבל גם בגלל שהם פשוט חיים יותר טוב מאיתנו. אז מה בעצם יש ביפנים שעושה אותם יותר בריאים מהמערב וגם מהמזרח? זה חייב להיות משהו בדיאטה שלהם.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה שאנחנו כבר יודעים הוא העם היפני הוא אחד העמים הבריאים בעולם, וגם אריכות החיים שלהם היא מהגבוהות בעולם. ואם חשבתם שמגפת ההשמנה הרסה כל חלקה טובה בעולם, תופתעו לשמוע שאחוזי ההשמנה ביפן נמוכים בעשרות אחוזים מאחוזי ההשמנה בארה"ב, למשל, יש רק 3.5 אחוזים של השמנת יתר ביפן לעומת 35 אחוז בארה"ב.

ואם עוד לא התרשמתם מספיק, המדע גם בצד של היפנים. מחקר גדול שפורסם החודש הראה באופן מובהק כי הצמדות לתזונה יפנית מסורתית, כזאת שנהוגה ביפן גם היום, מורידה את הסיכון למות ממחלות לב וכלי דם כמו התקפי לב ושבץ ב-15 אחוז. המחקר נעשה במרכז לרפואה עולמית בטוקיו וכלל 80,000 משתתפים שנבדקו במשך 15 שנה. תוצאות המחקר הראו כי תזונה יפנית מסורתית שעשירה בדגנים ודלה בשומן יכולה להיות הרבה יותר בריאה מדיאטה של הימנעות מדגנים, מה שמאוד פופולרי בארה"ב לאחרונה.

מרק מיסו, אובן קובן (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
הרבה אומגה 3, מעט שומן | צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

כיום, לא מעט שיטות תזונה בארה"ב ממליצות לוותר לחלוטין על דגנים, ובהם גם דגנים מלאים, ולצרוך בעיקר חלבונים ושומנים. המחקר היפני הראה שישנה גם אפשרות להיות מאוד בריאים עם תזונה שכן מתבססת על דגנים ודווקא ממעיטה בשומנים. למעשה ניתן לראות שאין "דרך נכונה" לאכול מזון מזין, אלא רק סגנונות אכילה שונים המתאימים לתרבויות שונות, גיוון ומתינות הן מילות המפתח.

 עוד ב-mako בריאות:
>> זה מדעי: איך תהיו יותר מאושרים?

>> לא רק מחלת עור: בעיות בתפקוד מיני לחולי פסוריאזיס
>> יש לך כרס של אבא? האימון שיעלים את הבטן

המערב קלקל את הסושי

מומחי תזונה שניתחו את המחקר מסבירים שלא מדובר בתזונה עתירת פחמימות אלא בצירוף של כמה מרכיבים מזינים שיוצרים אורח חיים בריא. ראשית, הבחירה במזון לא מעובד כמו אורז, אטריות שעועית ואטריות סובה (המופקות מכוסמת), צריכה של מזון דל שומן באופן יחסי, והקפדה על כמות נמוכה של שומן רווי בתפריט היומי ושילוב הרבה דגים ופירות ים העשירים בחלבון ובאומגה 3 בתפריט היומי, לצד ירקות וירקות טריים. עוד מאפיין חשוב של הדיאטה היפנית הוא הימנעות מחטיפים וממתקים, והם אכן הרבה פחות נפוצים בתזונה היפנית. אולי זה עניין תרבותי, אך ברור שזה משהו ששווה לנו לאמץ בתזונה שלנו.

לצד הבחירות התזונתיות של היפנים, הם גם נוהגים לעשות פעילות גופנית יומית מוגברת, כאשר הממוצע הוא של כ-7,000 צעדים ליום. אם נשווה לארה"ב, מדובר על כ-40 אחוז יותר פעילות גופנית יומית מאשר האמריקאי הממוצע. אין ספק כי השילוב של כל המרכיבים האלה יחד הוא שיוצר אורח חיים בריא שנמצא יעיל להפחתת הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם.

הליכה (צילום: lzf, Shutterstock)
פעילות גופנית יומיומית תמיד יכולה להועיל | צילום: lzf, Shutterstock

עכשיו, זה לא שקיבלנו כאן אישור לאכול נודלס וסושי מהבוקר עד הערב, וכנראה שמי שרק ישלב תזונה יפנית עם אורח חיים מערבי לא יראה שיפור במצב הבריאותי שלו. מה גם שלצערנו הרבה מאכלים יפנים עברו "קלקול מערבי" והפכו להרבה פחות בריאים מהמקור, כמו סושי מטוגן שמן עמוק וספייסי מיונז שממש לא שייך למטבח היפני, וזה עוד לפני שדיברנו על כל הרטבים העשירים בכמויות מוגזמות של מלח וסוכר.

אך אם ניצמד לעקרונות הבסיסיים בתזונה היפנית של מזון לא מעובד, הרבה ירקות, מרקים דלי שומן עם חלבון רזה שמשביעים לאורח זמן, סושי טבעי ללא טמפורה ורטבים, ומנות בריאות של דג צלוי או מאודה עם אטריות מוקפצות והמון ירקות - נוכל ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של תזונה יפנית, ולחיות יותר זמן.  

מתכון פרידה מהחורף

כדי שיהיה לכם טעים ממש לפני שהחורף נעלם הכנתי לכם מתכון למרק מיסו יפני עם אטריות סובה וטופו. ניתן להחליף את הטופו גם בקציצות עוף או חזה עוף חתוך למי שמעדיף, אבל זאת דרך נפלא לצרוך טופו ולשלב אותו בתפריט. 

 מרק מיסו יפני עם טופו (2 מנות)

ליטר מים מסוננים

4 כפות מיסו

1/2 כוס פטריות שיטאקי

2 כפות סויה

2 כפיות ג'ינג'ר

2 כפיות שמן שומשום

1/4 כוס בצל ירוק קצוץ

כוס באק צ'וי חתוך לרצועות

300 גרם טופו חתוך לקוביות

100 גרם אטריות סובה

ליטר מים מסוננים

1/2 כפית מלח

אופן הכנה:

מרתיחים את אטריות הסובה בליטר מים עם מלח. לאחר הרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים 10 דקות על אש נמוכה. שוטפים את האטריות המוכנות במים קרים, מסננים היטב ומניחים בצד. בסיר גדול מרתיחים את המיסו והשיטאקי עם ליטר של מים. מנמיכים את האש ומוסיפים לסיר את הג'ינג'ר, שמן השומשום, הסויה ואת הבצל הירוק.  מבשלים 20 דקות על אש נמוכה. ממש לפני ההגשה מוסיפים את האטריות, הטופו והבאק צ'וי. מחלקים ל-2 מנות בקערות גדולות ומגישים כארוחה מלאה.

המתכון מתוך האפליקציה החדשה CLEAN EATING שתגיע לחנויות האפליקציות לאחר פסח.

  * הכתבה נכתבה על ידי הגר שפר, מומחית לתזונה ודיאטה.

>> בחנו את עצמכם: מה הכושר שהכי מתאים לכם?