מרגזים אדמדמים, קבבים מעלים עשן, שיפודים עסיסיים – רבים מאיתנו מחכים לפתיחת עונת המנגל כדי להסתער על חגיגית הבשרים המפתה הזו. אבל חלק לא פחות חשוב בטקס הישראלי הוא הסלטים המוגשים לצד הבשר – ואם אפשר, כאלה שישתלבו מצוין עם העוף או הבקר ואפילו יתרמו לבריאותכם. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

איך זה עובד? כדי למקסם את ספיגת הברזל מהבשר, בעיקר בשר בקר, כדאי מאד להגיש גם סלטים שעשירים בירקות ירוקים: סלט עלים, סלט תרד, סלט ירקות קצוץ עם הרבה מלפפונים ועשבי תיבול כמו נענע, פטרוזיליה וכוסברה, סלט מברוקולי טרי (כדאי לכם לנסות - זה מאד טעים) וסלט ירקות בשילוב נבטים. 

היות וויטמין C עוזר לספיגה טובה יותר של הברזל, תיבול של הסלט בשמן זית ומיץ לימון סחוט טרי הוא השילוב הטוב ביותר. מומלץ לתבל את הסלט ממש לפני ההגשה בכדי שהוויטמין יהיה בכמות גדולה וזמין יותר לספיגה. גם שילוב של פירות הדר או תותים בסלט יכולים לעזור לספיגת הברזל - סלט ירוק עם פלחים של תפוז או חצאי תותים עם רוטב של שמן זית, חומץ בלסמי ומעט סילאן.

עושה על האש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בשר וסלטים - לא צריך יותר, תתחשבו בבטן שלכם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
 

סלטים לצמחונים וטבעונים

כדי למקסם את ספיגת הברזל אצל צמחונים כדאי לשלב בין קטניות לבין ירקות ירוקים בשילוב ויטמין C  - כמו בסלטים מעלה. גרגרי חומוס, עדשים, שעועית שחורה, שעועית לבנה, שעועית אזוקי, מאש, פול ואפונה יאפשרו ספיגה טובה של הברזל וכדאי להשרות אותם לפחות 24 שעות, עדיף אפילו 48 שעות. בנוסף, מומלץ להחליף את מי ההשריה כמה פעמים כדי להקל על הגזים ועל הנפיחויות. אפשר לשלב את הקטניות בסלטי ירקות עתירי ירוקים, לתבל בהרבה לימון ואפשר לשלב כמובן גם עם פירות. ניתן לגוון גם עם נבטוטים שגם הם עשירים בברזל ויטמינים ומינרלים.

עוד ב-mako בריאות:
 >> לעולם פגם: האנשים היפים שבטוחים שהם מכוערים
>> תקופת יובש: מה יקרה לכם אם תפסיקו לעשות סקס?
>> האימון משעמם אתכם? כך תאתגרו את עצמכם

על אילו סלטים כדאי לוותר?

* סלטי חומוס תעשייתיים, סלטי כרוב וחצילים עתירי מיונז - יש בהם אחוזי שומן גבוהים, חומרים משמרים והרבה מאד נתרן.
* סלט תפוח אדמה עם מיונז - אחוז שומן גבוה כולל כולסטרול, תוספת סוכר מיותרת וגם כמות לא מבוטלת של פחמימות יחסית לסלט.
* סלטים עם הרבה רוטב מתוק, וגם פירות וגם פקאן מסוכר - סלטים שכמות הסוכר ברוטב ממש מוגזמת, סוכר פוגע בספיגת הוימינים והמינרלים ולכן כדאי לוותר עליו ברוטב ולהעדיף סילאן ללא תוספת סוכר או מייפל אמיתי. גם כמות מוגזמת של גרעינים בעיקר קלויים תהפוך את הסלט לעתיר קלוריות ושומן. קליית הגרעינים, הצנוברים והאגוזים הורסת את החומרים החיוניים בהם ולכן מבחינה בריאותית תוספת של גרעינים קלויים לא ממש מוצלחת. 

חומוס (צילום: istockphoto)
עדיף שתביאו חומס טרי - ואל תשכחו את הטחינה | צילום: istockphoto

סלט נבטוטים וירקות ברוטב טחינה ולימון

* בדיוק מה שאתם צריכים לספיגת ברזל מקסימלית

כוס נבטוטים
2 עגבניות חתוכות לקוביות
1/2 פלפל אדום חתוך לקוביות
מלפפון חתוך לקוביות
1/4 כוס נענע או פטרוזיליה קצוצה – לא חובה
2 כפות טחינה גולמית משומשום מלא
מיץ מ-1/2 לימון
1/4 כוס מים 

הכנה:

מערבבים היטב את הטחינה עם לימון ומים עד שנוצר רוטב אחיד. כדאי להוסיף את הלימון לאט בכדי לוודא שהרוטב אינו חמוץ לכם. בקערה גדולה מערבבים יחד את הנבטוטים עם עגבניות, פלפל ומלפפון, מוסיפים את רוטב הטחינה ומערבבים יחד, אפשר לפזר מעל את הפטרוזיליה או הנענע ממש לפני ההגשה. 

* רעיון נוסף הוא להכין את החומוס בעצמכם בבית, להשתמש בגרגרי חומוס, להשרות 48 שעות, לבשל לפחות שעתיים ולטחון עם טחינה גולמית משומשום מלא והמון לימון.

* הגר שפר, מומחית לתזונה ודיאטה

>> הפחמימות שאפשר לאכול בלי לחשוש