זה 30 שנה שדיאטת הפרדת המזונות נפוצה בארץ. היא הייתה פופולרית בעיקר באמצע שנות ה-90 כאשר יצא לאור בעברית הספר " רזה לתמיד" - ספר הדיאטה הראשון שהפך לרב מכר בישראל, ולא מעט ישראלים ניסו את הדיאטה הזאת במהלך השנים הללו. גם היום, לא מעט מרכזי דיאטה טבעיים ממליצים על דיאטה של הפרדת פחמימות וחלבונים, אני נתקלת לא מעט בשאלות של אנשים בקליניקה ובהרצאות על הנושא, לכן החלטתי לעשות לכם קצת סדר מדעי בנושא. 

למה בעצם ממליצים על הפרדת פחמימות וחלבונים?

הטענה היא שחלבונים ופחמימות מתעכלים במקומות שונים בקיבה ושתהליך העיכול שלהם קשור לאנזימים שפוגעים ומנטרלים אחד את השני. לכן, אם לא מקפידים על הפרדת מזונות ואוכלים באותה הארוחה פחמימות וחלבונים זה פוגע בעיכול ומשמין.

האם התאוריה נכונה?

אין היום כל הוכחה מדעית שהפרדת מזונות משפרת את העיכול ומונעת השמנה, להיפך, היום יש יותר אמצעים לבדוק לעומק את תהליך העיכול ולכן אין המלצה רפואית כזאת. ישנם בטבע לא מעט מזונות שמכילים באופן טבעי גם פחמימות וחלבונים: קטניות ( שעועית, עדשים, גרגרי חומוס ופול ), חלב, יוגורט, אדממה ואפילו לחמים שמשלבים פחמימות וחלבונים.

הסיבה העיקרית בגללה אנשים יורדים במשקל באמצעות הדיאטות הללו נעוצה בעובדה שהם נותנים תשומת לב גדולה יותר למה שהם אוכלים. כמו כן, מבחינה קלורית, ארוחה של עוף עם הרבה ירקות או אורז עם הרבה ירקות, תהיה קטנה יותר מארוחה מלאה. בנוסף, ההפרדה מאלצת לוותר על לא מעט אוכל מעובד ומורכב וכך נחסכות יותר קלוריות.

אין תמונה
אנשים אוכלים רק אורז עם ירקות - ופחות מדי חלבונים

מהניסיון שלי בקליניקה אני רואה שמי שהקפיד בעבר על דיאטה כזאת, אכל ברוב המקרים בעיקר פחמימות עם ירקות ולא צרך מספיק חלבונים. לכן, גם אם הייתה ירידה במשקל, היא לא נבעה כולה מירידה באחוזי שומן אלא גם מירידה בנוזלים ובמסת שריר. 

עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים
>> די לגלולות? המתג שימנע מהזרע שלך להפרות את האישה
>> עדיין בוהים במסך? זה פוגע לכם בראייה

היום ממליצים באופן גורף על תפריט מאוזן ובריא שמכיל את כל אבות המזון ומחולק בצורה מאוזנת במשך היום. להיפך, ארוחות שמשלבות פחמימות עם חלבון מונעות עליה חדה בסוכר והפרשה גדולה מידי של אינסולין, ובכך מונעות השמנה וגם מקטינות את הסיכוי לפתח סוכרת.

לכן, גם אם אתם מעוניינים להפריד פחמימות מחלבונים, השתדלו לבחור ארוחות עם חלבון כמו: דגים, עוף, טופו ואיכלו איתם הרבה ירקות או ירקות וקטניות. והשתדלו להימנע מארוחות גדולות המכילות רק פחמימות וירקות כמו: פסטה, נודלס או אורז עם ירקות.

למה בעצם ממליצים לאכול רק פירות בבוקר?

 נושא נוסף שקשור להפרדת מזונות שאני רוצה להתייחס אליו הוא ההמלצה באותן דיאטות לאכול בבוקר רק פירות וללא הגבלה, ולהפריד בין אכילת פירות לאוכל אחר. הטענה היא שפירות מתעכלים מהר מאד וכשאנו אוכלים אותם יחד עם מזון אחר ולא על "קיבה ריקה" זה מקשה על תהליך העיכול בקיבה, ועלול לגרום לתסיסה וריקבון של המזון. כמו כן, לפי התאוריה הזאת, העיכול בבוקר חלש יותר ויש לאכול בעיקר מזונות שקלים לעיכול כמו פירות - עד השעה 12:00.

האם התאוריה נכונה?

אין היום כל הוכחה מדעית שאכילת פירות בנפרד משפרת את העיכול ומונעת השמנה, להיפך, אכילה לא מוגבלת של פירות יכולה לעלות בצורה דרמטית את רמת הסוכר בגוף ואינה נחשבת בריאה. אכילת פירות ברצף יכולה לגרום לתנודות גדולות ברמות הסוכר ויכולה אף לגרום להשמנה ולהגדיל את הסיכוי לפתח סוכרת. היום יש יותר אמצעים לבדוק לעומק את תהליך העיכול ולכן אין המלצה רפואית כזאת ואין המלצה של ארגוני הבריאות או הדיאטנים לעשות הפרדה בין פירות למזון אחר.

אשכולית (צילום: istockphoto)
בכל מקרה מומלץ רק 3-4 פירות ביום | צילום: istockphoto

בנוסף, אין שום הוכחה לכך שפרי שנאכל יחד עם מזון נוסף גורם לריקבון. פירות מתנהגים בגוף כמו הרבה מאד ירקות ( גזר, עגבניה, פלפל, סלק, בצל וכו') מבחינת ההרכב התזונתי שלהם ו-2 ירקות צבעוניים מכילים כמות סוכר ששווה לפרי קטן. וכמו שמעודדים לאכול ירקות עם המזון, אין סיבה לא לאכול פרי לאחר הארוחה.

אם אתם מרגישים שאכילת הפרי בסוף הארוחה גורמת לכם אי נוחות, יכול להיות שזה קשור לכך שהארוחה פשוט גדולה מידי ולא מתאים להוסיף לה פרי. ובכל מקרה ניתן לאכול את הפרי גם 20 דקות לפני האוכל ולא אחריו אם אתם מעדיפים.

ובנושא ארוחת בוקר של פירות ללא הגבלה, יש לזכור שמומלץ לצרוך 3-4 מנות פרי ביום. ואכילת פירות ללא הגבלה לא בריאה. מומלץ לאכול ארוחת בוקר משביעה יותר מפרי, או לפחות לשלב את הפרי עם יוגורט או שיבולת שועל ולשמור את הפירות לארוחות הביניים.

היתרון של עולם התזונה הוא שהוא מתעדכן כל הזמן והיום ניתן לבדוק תאוריות נפוצות ולבחון האם הן אכן מדויקות או שעדיף להחליף אותן בהמלצות עדכניות ומדעיות יותר.

* הגר שפר, מומחית לדיאטה ולתזונה

>> לא תאמינו מהי התרופה החדשה להשמנת יתר