אין מחלוקת על הברכה שמביאים איתם הגשמים, אבל האהבה לחורף מול האהבה לקיץ היא  מחלוקת עתיקה, ואחת הסיבות הנפוצות לכך היא שהחורף מוציא אותנו משגרת הבריאות שאנו עובדים כל כך קשה לשמור עליה.

כמדי שנה חודשי החורף מביאים איתם שלל תסמינים גופניים שכולנו מכירים כמו שיעול, צינון, גרון רגיש ולעיתים גם חום וכאבי שרירים. בין שאנחנו מכורים לכושר או שרק התחלנו להתמיד ואנחנו מפחדים לאבד את המומנטום, אנחנו מוצאים את עצמנו פעמים רבות בלבטים קשים אם להישאר בבית עוד יום או לצאת לעשות את מה שאנחנו רוצים.

במחקרים שנערכו בנושא נמצא כי פעילות גופנית מחזקת את המערכת החיסונית ועוזרת לגוף להתגבר על מחלות. אנשים פעילים המנהלים אורח חיים בריא תנועתית ותזונתית יחלו פחות מאנשים שאינם פעילים גופנית, ויתרה מכך, ההתאוששות של אדם פעיל בעל כושר גופני טוב תהיה מהירה יותר בחמישים אחוז בהשוואה לאדם שאינו פעיל.

>> כל הסיבות להתגבר על הקור ולהתאמן גם בחורף

>> ריצה בחורף: כך תעשו את זה נכון

התזמון הוא מילת המפתח

אז מה נכון לעשות כשמקוררים? מתי כדאי לצאת לאימון ומתי צריך דווקא להישאר מתחת לפוך? התשובה לכך היא איפשהו באמצע וכוללת את התחושה הסובייקטיבית שלנו והנתונים בפועל. כאן חשוב להדגיש שצינון יכול להיות באמת רק צינון קל, אבל הוא גם יכול להיות סימפטום למחלה חמורה יותר, ולכן כמו בכל דבר בחיים, התזמון הוא מילת מפתח. ולכן, אם אתם מתחילים להרגיש את התסמינים, תנו לגוף ולעצמכם את הזמן להבין אם זה צינון או התקררות קלה או שמא זו תחילתה של מחלה משמעותית יותר שדורשת מנוחה.

ככלל נהוג לחלק את הגוף לשני אזורים – אם התחושות שלנו באות לידי ביטוי באזור הצוואר ומעלה ונשארות שם כנראה זו התקררות המאפשרת להמשיך פעילות גופנית וזו אף תסייע לנו לעבור אותה בצורה קלה יחסית. אם אנחנו מרגישים את שאר חלקי הגוף באופן שיכול לבוא לידי ביטוי בהעלאת חום, חולשה או כאבים, כנראה הגוף מתמודד עם מחלה מתפתחת כמו שפעת או וירוס. אז הפעילות גופנית אסורה והאימון עלול להחריף אותה.

בחור מצונן בבית (אילוסטרציה: 123rf)
רק מהצוואר מעלה? כנראה זהו רק צינון | אילוסטרציה: 123rf

>> האם אנחנו באמת שורפים יותר קלוריות בחורף?

יצאתי לאימון - לתת הכול או לקחת את זה באיזי?

אם אתם מרגישים שזו התקררות קלה והחלטתם לצאת לאימון, זכרו שהגוף עדיין צריך כוחות כדי להתמודד איתה ולכן מומלץ שלא להיכנס לפעילות עצימה מדי. בצעו פעילות שאיננה אינטנסיבית עבורכם, גם אם אתם מרגישים שזה קטן עליכם. קחו כמה ימים וחזרו בכל הכוח. הדבר נכון גם לימים שאחרי שפעת או מחלה קשה יותר, אז במיוחד הגוף עדיין מתאושש. תנו לו את הזמן שלו וחזרו בהדרגה ובאופן מבוקר. בדרך כלל אחרי שבוע תשכחו מהמחלה ותוכלו להמשיך כרגיל.

הגוף שלנו חייב תנועה, בכל עונה ובכל שלב, זוהי התחזוקה שלו ופעמים רבות זו גם התרופה שלו. אבל לא פחות חשוב מכך, הגוף שלנו צריך הקשבה. למדו להכיר אותו ועזרו לעצמכם לעבור את החורף בבריאות.