גם אם הגוף עובד מצוין עד שנות ה-30 שלו ושלנו - חילוף החומרים מהיר, אימוני כושר מחטבים את מה שצריך והקלוריות שטוחנים בלילה נשרפות ביום כלא היו - אז עכשיו אנחנו בבעיה. הרי בשלב מסוים פשוט משמינים עם הגיל, לא?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לא בהכרח. כלומר, אנחנו יכולים להאשים את חילוף החומרים שנהיה איטי יותר החל מגיל 30, או להודות באמת המרה – בעשור הרביעי אנחנו נעשים הרבה פחות אקטיביים, ולמעשה רוב העלייה במשקל לא נובע מחילוף חומרים איטי אלא מההרגלים שלנו. העובדה הזאת אמנם קצת מדכאת, אבל החדשות הטובות הן שיש הרבה דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי למנוע את העלייה ה"בלתי נמנעת" במשקל. מה בדיוק? כדי להבין את זה, בואו נבין איך המטבוליזם שלנו באמת עובד.

זכרו איך הגוף שורף קלוריות

כשחילוף החומרים שלנו נמצא במצב מנוחה, ניתן למדוד את כמות האנרגיה שאנחנו שורפים באופן טבעי. כמות זו נקבעת לפי שילוב של מספר גורמים, כולל הגובה שלכם, המין - וכן, גם הגנים הטובים והפחות טובים שקיבלנו בתורשה מההורים. אלה לא יכולים להשתנות, לא משנה מה נעשה.

אישה שוכבת במיטה (אילוסטרציה: Shutterstock)
במנוחה אפשר למדוד את כמות האנרגיה שאנחנו שורפים | אילוסטרציה: Shutterstock

לגוף שלנו יש שלושה מצבים ברורים שבהם הוא שורף יותר קלוריות, בהתאם לרמת הפעילות. הראשון מבין שלושת המצבים נקרא אפקט תרמי של מזון, והוא מתייחס לעלייה בחילוף החומרים לאחר האכילה. מה זה אומר בעצם? שהאנרגיה שאנחנו צורכים כמזון נפלטת כחום בזמן העיכול, ולכן לא משמשת את הגוף לאגירת שומן. אנחנו יכולים להגביר מעט את פליטת החום, דרך שתיית משקאות מעוררים כמו קפה, ואכילת כמויות גדולות של חלבון.

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים

המצב השני שבו הגוף שלנו שורף קלוריות הוא מובן, שנוא והכרחי במידה רבה: אנחנו מתכוונים כמובן לפעילות הגופנית, שהיא החשובה ביותר בתהליך שריפת הקלוריות. אף אחד לא מצפה שתרוצו בשנייה זו לחדש את מנוי הכושר המוקפא, אבל אפשר להרחיב את הפעילות היומיומית שלנו בכמה צעדים פשוטים. בין אם תעלו במדרגות במקום במעלית, תצאו מהמשרד לקנות קפה, או אפילו תזיעו בכיתת יוגה חמה – אתם תשרפו יותר קלוריות.

המצב השלישי שבו אנחנו שורפים קלוריות הוא כשהגוף במנוחה אחר פעילות מאומצת, משמע הגוף ממשיך לשרוף יותר קלוריות ממה שהיה שורף בזמן מנוחה רגילה. את השלב הזה מכנים "עודף צריכת חמצן לאחר אימון". שני השלבים האחרונים הם ההימור הטוב ביותר שלכם לשרוף קלוריות במהלך היום, והמשמעות פשוטה: הגדילו את כל סוגי הפעילות שלכם ביום, בין אם אתם הולכים או רצים.

פעילות גופנית בחורף (צילום: Jordan Siemens, GettyImages IL)
הגדילו את כל סוגי הפעילות ביום | צילום: Jordan Siemens, GettyImages IL

היו מודעים לאכילה שלכם

אז נכון שפעילות גופנית שורפת יותר קלוריות, אבל אם לא תשימו לב לאכילה שלכם - זה כנראה לא באמת יעזור. לפי המכונים הלאומיים לבריאות של ארה"ב (NIH), בנוסף להפחתת פעילות הגוף עם השנים, גם המודעות לצרכים התזונתיים שלנו יורדת.

מנגנון השליטה על התיאבון הטבעי שלנו מתקהה ככל שאנחנו מתבגרים, והדרך הטובה ביותר לשלוט עליו היא פשוט לאכול ארוחות קטנות יותר - ורק כשאנחנו באמת רעבים. כי אם נשב מול צלחת עמוסה במזון, היא לבטח תעודד אותנו לאכול הרבה יותר.

"כשאתם נשארים פעילים גם בגיל מבוגר ודבקים באכילת מנות קטנות של מזון בריא יותר, אתם יכולים להדוף את העלייה במשקל שמגיעה עם השנים", נכתב באתר NIH.

אכול כפי יכולתך, אמריקה (צילום: בן יוסטר,  יחסי ציבור )
צלחת עמוסה מעודדת אותנו לאכול הרבה יותר | צילום: בן יוסטר, יחסי ציבור