גוף האדם הוא המכונה המדהימה והמורכבת ביותר שיצר הטבע, בטח בכל הקשור לפלא ההיריון והלידה. בתקופת ההיריון עובר גופנו תהליכים פיזיולוגיים והורמונליים המיועדים לרכך ולהגמיש את רקמות החיבור ולהרחיב את האגן – האזורים הפעילים במהלך ההיריון והלידה.

היפרדות בטנית, הנוצרת בעקבות מתיחה של רקמת החיבור שתפקידה לקשר בין שרירי הבטן שלנו, היא תופעה נפוצה – כ-55 אחוז מהנשים סובלות ממנה במהלך היריון ולאחר לידה. המתיחה באה לידי ביטוי בעיקר ברמה האסתטית – הבטן לא חוזרת לעצמה לאחר הלידה, ולעיתים בפעולות הדורשות מאמץ של שרירי הבטן נראה בליטה באזור המרכזי בבטן. דרגת ההיפרדות משתנה בין אישה לאישה והיא מושפעת מגודל הבטן בהיריון, גנטיקה, מספר הלידות ואופן הלידה, מבנה גוף ומבנה האגן וכמובן מהלך הטיפול כשהתופעה בתחילתה.

הבשורה המשמחת היא הגוף יודע "לתקן" את עצמו – אצל 40 אחוז מהמקרים השריר יחזור למקומו וכך גם הבטן עד חודשיים אחרי הלידה. עם זאת, חשוב להיות מודעות לתופעה וערניות לסימפטומים שלה כדי לתפוס אותה בזמן ולהימנע מסיבוכים מיותרים.

למה חשוב לשים לב חוץ מהשינויים הנראים לעין?

השינויים החיצוניים לעיתים רבות מגיעים עם שינויים פנימיים ומשפיעים גם על מערכות אחרות שאינן נראות לעין. לא מעט פעמים אנחנו נוטים להשלים עם תופעה כזו או אחרת במקום להיות מודעים אליה ולטפל בה. עם ההפרדות הבטנית עשויה להגיע גם חולשה של שרירי רצפת האגן, המתבטאת בתסמינים כגון בריחת שתן, כאבים באזור האגן או צניחת רחם. הרגשת חולשה של שרירי הבטן וכאבי גב וצוואר יכולים אף הם להצביע על התופעה, כמו גם תחושה של ליקויים ביציבה וביציבות הגוף.

>> כך תגלי אם זאת היפרדטת בטנית

דרכי מניעה והקלה

אורח חיים בריא הוא אחד המפתחות החשובים במניעה ובהקלת התופעה, וכמו במקרים רבים אחרים הפתרון הוא לא להשאיר את הגורל בידי הגנטיקה כי גם לנו יש יכולת להשפיע.

  1. תזונה נכונה והימנעות ממשקל עודף יורידו את הסיכון ויפחיתו את המתח על שרירי הבטן שגם כך עובדים קשה בתקופת ההיריון.
  2. פעילות גופנית מותאמת לרמת הכושר של המתאמנת, הימנעות ממאמצים מוגזמים לצד גירוי נכון ויעיל של השריר יסייע לנו גם לשמור על משקל הגוף וגם לחזק את השרירים התומכים.
  3. חיזוק מותאם לשרירי הבטן – נושא זה דורש התייחסות נקודתית כיוון שבמקרה הזה אימון לא נכון יכול לעשות בדיוק ההפך ולהחריף את התופעה. יש להימנע מעליות בטן "מסורתיות" של כפיפות בטן בשכיבה על הגב או עבודה על שרירי הבטן האלכסוניים (תרגיל האופניים המופרסם) ולשים את הדגש על חיזוק סטטי וחד כיווני של הבטן (פלאנקים).
  4. הימנעות מתרגילי מתיחה המגרים את השרשרת הקדמית של הגוף גם אם מדובר בתרגול עדין יחסית של יוגה או פילאטיס.
    בחורה עושה פלאנק (צילום: unsplash)
    פלאנק הוא התרגיל בשבילך | צילום: unsplash

למי לפנות את חוששת מהיפרדות?

הקפידי לבדוק את הנושא דרך פגישת מעקב של רופא הנשים שמלווה אותך במהלך תקופת ההיריון ולאחר תקופת משכב הלידה. חשוב שהוא יהיה חלק מהתהליך גם אם לא תעשי איתו את רוב העבודה.

תרגול שיקומי אצל בעל מקצוע, מאמן או פיזיותרפיסט המתמחה בנושא כדי לחזק ולדייק את העבודה הוא בגדר חובה בהתאם לדרגת ההיפרדות ולשלב שבו את מצויה לאחר הלידה. חשוב להבין כי לא ניתן ובוודאי שלא מומלץ לקצר את התהליכים הטבעיים שהגוף עובר. משכב הלידה חיוני לשיקום הגוף ולהתמודדות עם התופעה. הקפידי להקשיב להנחיות אנשי המקצוע וזכרי שגוף האדם שונה ומשתנה ולכן תוכנית האימון שלך חייבת להיות מותאמת אישית אלייך.

מתי יש לשקול ניתוח?

ברוב המקרים אימון נכון במקביל לטיפול פיזיותרפי יוצר שיפור מדהים גם ללא צורך בהתערבות כירורגית. במקרים מסוימים, כאשר יש היפרדות משמעותית שלא ניתנת לאיחוי, כדאי להיוועץ במומחה לכירורגיה פלסטית.