טרנד האימון העצים מתחזק מאוד בישראל ועשרות אלפי ישראלים המירו את האימונים הארוכים והמייגעים באימונים ממוקדים, קצרים ואינטנסיביים. ענפי אימון כמו קרוספיט, אינטרוואלים, הרמת משקולות באימון גוף שלם ואימון EMS, תפסו מקום מכובד מבחינת היקף המתאמנים. לאימונים אלו יתרונות רבים, אך לאחרונה בבדיקות דם שביצעו מספר מתאמנים התגלו בגופם דרגות גבוהות של אנזים cpk לאחר אימוני כושר אינטנסיביים. האם רמות גבוהות אלו מהוות סכנה? ומה עלינו לדעת כדי להיות בטוחים באימוני כושר בעצימות גבוהה.

ד"ר יוני ירום, המנהל הרפואי של "מדיקס", מרכז רפואת הספורט הגדול בישראל, ומתאמן בעצמו בשיטת EMS club, מסביר: "החומר שנקרא בשפה המדעית cpk, הוא זרז ביוכימי, סוג של אנזים, שנמצא בדם בשלב הפירוק של האנרגיה בשריר. מטרתו היא לספק אנרגיה רבה בזמן קצר. צריך לשמור שרמת האנזים שעולה בוודאות לטווח קצר, לא תגרום נזק. ברור שכל אימון בעצימות גבוהה גורם לעליית שעורי ה-cpk, אבל אם מתאמנים נכון, בפיקוח מאמן ובתכנית מסודרת, אין סיבה להיכנס ללחץ".

ד"ר ירום מוסיף כי "אימוני כח היום מומלצים בכל מקרה של סכרת ומקרים של השמנת יתר, של סרטן ומקרים אחרים. אימוני הכוח מיועדים להגביר את מסת השריר ולהגביר במעט לפחות את המטבוליזם של הגוף ולאפשר לגוף לעמוד במטלות החיים ולהקטין את רמת הפציעות. בהתייחס לשיטת האימון במכוני EMS club, הרי שהיא תומכת מאוד בשיקום שלאחר פציעות, בזכות הפולס החשמלי המבוקר שהיא משדרת לרקמות ושמעודדת שיקום". 

מה בעצם קורה בגוף תוך כדי אימון כושר בעצימות גבוהה?
"במצב מנוחה יש לנו בגוף רמה של 180 מ"ג cpk לליטר. אימון מפרך מאוד גורם לעיתים לעלייה קיצונית ברמה הזו, עד ל-20 אלף, כמו למשל באימון תריאטלון אולימפי. הירידה ברמה יכולה לקחת כמה ימים ולכן יש להתאמן בצורה חכמה ומבוקרת ולהמתין כמה ימים עד לאימון הבא. מעולם לא נמצא שאימון ספורט מסוג ems למשל, יוכל לדרדר אדם למצב בריאותי מסוכן. המקרה היחיד שרמות כאלה יכולות להטריד הוא כאשר אדם מתאמן כשהוא חולה, מיובש או סובל מבעיות רקע אחרות'".

מהם הסימנים שהגזמנו באימון?
"בדרך כלל אלה סימני חולשה וכאבי שרירים חזקים וגם שתן כהה מאוד. שתן שמעורב בו דם צריך להדליק נורת אזהרה על נזק שנגרם. כל מי שמתאמן באימון אינטנסיבי מכיר את התחושה שלאחריו. בדרך כלל זו תחושה נעימה, לפעמים אופורית, שהגוף התאמץ ועבד".

אז צריך לדאוג או שאפשר להמשיך ולהתאמן בשיטות אימון אינטנסיביות וב- EMS?
"אין אף מחקר שמצביע על כך שאימון בשיטת ems גורם למצב רפואי מסוכן. ההמלצה שלי היא לא להתחיל חזק מדי, להתאמן בהדרכת מאמן מנוסה וצמוד ולהבין שגם אם רמת ה-cpk הגיעה לאלפיים מ"ג, היא תרד בתוך מספר ימים. התמדה באימונים תרגיל את הגוף למאמץ ובהדרגה הוא יקזזו את הכמות מאלפיים ל-600. מאמן מקצועי במכון כושר מסודר ומיכשור מתאים יתאימו את רמת הקושי של האימון לכל מתאמן באופן אישי. זה נכון גם לאימוני קרוס פיט, לאינטרוואלים ולדומיהם – בכל אלה אני ממש ממליץ להתחיל להתאמן לאט ולהגביר את רמת הקושי רק כאשר הגוף מסתגל למאמץ המרוכז".

השבוע פורסם מחקר מקיף במגזין רפואי גרמני "נשיונאל הרל אינסטיטוט". חוקרים גרמנים ואוסטרים, שבדקו את הנושא לעומק, ראו כי 26 מתאמנים לא מקצועיים, שהחלו בסדרה של אימונים, הגיעו לרמת cpk של 20 אלף מ"ג. הרמה הזו ירדה בהדרגה לאחר כמה ימים. הם התאמנו בשלל אימונים עצימים ולא התלוננו על בעיה רפואית. על פי המחקר, לאחר האימון העשירי צנחה רמת ה-cpk בתום האימון ל-900 בלבד. הנתון הזה מוכיח כי הגוף מסתגל בהדרגה לרמת המאמץ החדשה, אם מתכננים נכון את האימונים.

ד"ר ירום, שנחשף למחקר ועתיד לבצע מחקר דומה בישראל, מוסיף: "אנחנו עומדים בפני מחקר גדול בישראל, שישווה בין שיטות האימון העצימות. אני מניח ממחקרים עולמיים אחרים שנעשו, שהתוצאה שתתקבל היא שאימון שיתחיל מרמה נמוכה ויתגבר לאט, יבטיח תוצאות טובות. על פי מחקרים בינלאומיים שכבר נעשו, לא נצפו נזקים, מקומיים, כלייתיים, או היקפיים. זו דרך אימון מקובלת מאוד בעולם לגוף שלם. אני מאמין ששיטת ems club, שתפסה תאוצה גדולה בישראל, תבטיח בכך את מקומה, תרגיע את החוששים ותהפוך לחלק ממגוון שיטות האימון של הישראלים".

לפרטים נוספים על שיטת אימון EMS >>