הקיבה שלנו מאוד רגישה לרחשי ליבנו, יש אנשים שפשוט משלשלים כשהם לחוצים, ואחרים שסובלים מתסמונת המעי הרגיש וחווים כאבי בטן ובעיות עיכול תכופות. זה יכול להיות מצב מאוד מתסכל, אבל זה לא חייב להיות כך. תפריט הדיאטה הייחודי הזה עוזר לפתור את הרגישות ולהיפטר מהנפיחות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הרעיון מאחורי דיאטה הפודמאפ הוא לקצץ במאכלים המורכבים מפחמימות וסיבים תזונתיים מסוימים. המטרה היא לאפשר לאנשים שסובלים ממעי רגיש לחיות בנוחות ובלי התסמינים שפוגמים באיכות החיים שלהם. "ההגדרה הפשוטה ביותר היא שכל מי שיש לו נטייה לנפיחות ולגזים קרוב לוודאי שיש לו מעי רגיש באיזושהי דרגה", אומרת ד"ר תמנע נפתלי, סגנית מנהל מכון הגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי מאיר. 

התפריט הבא הורכב על ידי מדענים מאוניברסיטה במלבורן, אוסטרליה, שגילו כי ישנם מאכלים מסוימים שמחמירים את תסמיני המעי הרגיש. "המחשבה שמאחורי הדיאטה הזו היא שיש מזונות מסוימים שמכילים סוכרים ופחות מצליחים להתעכל, אז הם מתעכלים על ידי חיידקים שגורמים לנפיחות וגזים", אומרת ד"ר נפתלי. "הרעיון הוא שאם נצמצם את הסוכרים האלה בתזונה זה יפחית אותם. אנחנו מתחילים עם צמצום של כל סוגי המאכלים המכילים את הסוכרים הבעייתיים, ולאט לאט מחזירים דברים לתפריט ועוקבים אחר השינויים. כך ניתן לזהות אילו מהמזונות האלה באמת גורמים להחמרת הסימפטומים. הדיאטה מומלצת למעי רגיש וגם למקרים מסוימים של מחלת מעי דלקתית".

לחם בזול - בקרוב גם לחולי צליאק? (צילום: חדשות 2)
לחם, פסטה, מוצרי חיטה ושיפון הם מחוץ לתפריט | צילום: חדשות 2

חשוב לציין שאם כבר עושים את הדיאטה כדאי לעשות את זה בהנחיה מקצועית של דיאטן. "אין טעם לעשות את זה אם לא עושים את זה כמו שצריך", היא מוסיפה. "צריך להיות מוכנים לקחת על עצמכם מגבלה משמעותית, לתקופה מוגבלת של 2-3 חודשים, עד שמאתרים מה הדבר הספציפי שגורם לתסמינים. זו לא דיאטה שמומלץ לשמור עליה לאורך זמן, זה רק כדי לאתר מה ספציפית עושה לכם סימפטומים".

המאכלים הבעייתיים ביותר הם לחם, שום, בצל, פירות וירקות מסוימים, ממתיקים מלאכותיים דבש ומוצרי חלב. הבעיה עם המאכלים האלה היא שהם מכילים סוכרים מסוימים שלא נספגים בקלות במעי הדק- ואז הם עוברים למעי הגס וגורמים לנפיחות וגזים. אצל מי שסובל מרגישות במעי, מספיקים מעט מהסיבים האלה כדי לגרום לדלקת במעי. ואכן, במחקר שנעשה על הסובלים מהתסמונת נמצא כי הוצאת המזונות הללו מהתפריט השפיעה לטובה, והקלה על התסמינים של 74 אחוז מהנבדקים.

עוד ב-mako בריאות:
>> הדרך היחידה לאכול פחמימות וגם לרזות
>> "כך ריפאתי את הילד שלי מאלרגיה לבוטנים"
>> ברית זה לא סיפור: המכשיר הישראלי שעושה ברית מילה ללא ניתוח

עקרונות הדיאטה

מאכלים שיש להפחית בצריכתם:

דגנים: לחם, פסטה, מוצרי חיטה ושיפון.

פירות: תפוחים, אגסים, שזיפים, אפרסקים, משמשים, אבטיח ומיצי פירות.

ירקות: כרוב, כרובית, ברוקולי, נבטים, בצל, כרישה, שום, סלק ופטריות.

קטניות: אפונה, שעועית, עדשים ופולי סויה.

מוצרי חלב (רק במידה ויש רגישות ללקטוז): חלב, חמאה, גבינה רכה ויוגורט.

מסטיק וסוכריות ללא סוכר, דבש.

זן ענבים יובלי (צילום: מכון וולקני,  יחסי ציבור )
ללא הגבלה! | צילום: מכון וולקני, יחסי ציבור

מאכלים שניתן לאכול ללא הגבלה:

דגנים: שיבולת שועל, קינואה, תירס ומוצרים ללא גלוטן.

פירות: מנה אחת ביום של אחד מהפירות הבאים: בננה, תותים, מלון, קוקוס, ענבים, קיווי, פירות הדר ופפאיה.

ירקות: פלפל, גזר, מלפפון, חציל, רוקט, שעועית ירוקה, חסה, תרד ועגבנייה.

בנוסף, את כל קבוצת החלבונים והשומנים אין בעיה לצרוך, ואל תשכחו לשתות הרבה מים עם זה.

* לאחר שבוע-שבועיים כבר ניתן להתחיל להחזיר בהדרגה את המאכלים האסורים לתפריט, עד שמוצאים את המאכלים הבעייתיים שכדאי להימנע מהם בעתיד. בכל מקרה, יש להיוועץ בתזונאי או דיאטן מוסמך.

>> מתי מומלץ לשים דאודורנט - ביום או בלילה?