לרוב האנשים, הדיאטה הכי מהירה היא דיאטת חלבונים, בה נמנעים כמעט לחלוטין מפחמימות. אבל הדיאטה הקיצונית הזאת גם יכולה להשפיע על הגוף בכל מיני דרכים. הנה כמה דברים שקורים לגוף כשמפסיקים לאכול פחמימות:

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. זה לא שומן זה מים

כשמפחיתים את צריכת הפחמימות ניתן לראות ירידה מידית במשקל, כמעט כמו קסם. אבל כדאי שתרסנו את ההתלהבות שלכם, כי לא מדובר באובדן אחוזי שומן, אלא בהורדת כמות הנוזלים בגוף. הצורה בה פחמימות מאוכסנות בגוף היא גליקוגן, בו על כל גרם פחמימה יש פי 3-4 מים. ברגע שתפסיקו לצרוך פחמימות ותתחילו להשתמש במאגרי הגליקוגן שלכם, תתחילו לאבד כמות משמעותית של משקל בגלל הנוזלים.

2. אתם תהיו חלשים יותר

פחמימות הן האוכל של המוח שלנו, והן המקור העיקרי לאנרגיה. כשמפסיקים עם פחמימות, המוח עובד על ריק, בעיקר כאשר מאגרי הגליקוגן בגוף מתדלדלים. בסופו של דבר, מתי שכל המאגרים נעלמים, הגוף צריך להתחיל לפרק שומן ולהשתמש בו במקום, אבל עד שהוא מתרגל לזה, אתם עלולים להרגיש לא טוב. אם אתם חשים עייפות, דכדוך וחולשה - נו, זה אומר שאתם צריכים פחמימה.

3. הסוף למאנצ'

הדבר הכי גרוע בפחמימות הוא שאנחנו תמיד נרצה עוד מהן, וזה מה שהופך אותן לכל כך משמינות. אכילת פחמימות גורמת לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם שמובילה להתרסקות מהירה. המשמעות היא שככל שאנחנו אוכלים יותר פחמימות אנחנו נהיים רעבים יותר מהר יותר. יתרה מכך, השינוי המהיר הזה ברמות הסוכר מפעיל את מרכז ההתמכרויות במוח, מה שגורם לגוף לחשקים תכופים לפחמימות, ממש כמו התמכרות. אבל, אם תאכלו דגנים מלאים שמכילים סיבים תזונתיים תוכלו לשלוט יותר בחשקים האלה ולהפחית אותם.

 

עוד ב-mako בריאות:
>> בוטוקס בסינית: הפתרונות הטבעיים שיעלימו את הקמטים
>> מתים מרעב? 6 ארוחות הבוקר שישביעו אתכם
>> טריפ מהעתיד: האם אקסטזי בדרך להפוך לתרופה במרשם?

4. סוכרת ומחלות לב

סוג הפחמימות שאתם מקצצים הוא גורם מאוד משפיע בהורדת או העלאת הסיכון לסוכרת ולמחלות לב. במחקר שנערך בשנת 2014 נמצא כי פחמימות פשוטות מעלות את כמות חומצות השומן בגוף, ומעלות את הסיכון למחלות לב או סוכרת. ומצדו השני של המטבע, דווקא פחמימות מורכבות ומלאות סיבים יכולות לווסת את רמות הכולסטרול בדם, ולהוריד את הסיכון למחלות הללו. תבחרו את הפחמימות שלכם בתבונה.

5. יש סיכוי שתהיה לכם עצירות

אם צרכתם הרבה פחמימות מורכבות, הסיבים שבהן עזרו ליציאות שלנו לצאת בקלות. בנוסף, סיבים תזונתיים גם עוזרים לווסת את רמות הסוכר בדם, מפחיתים את הסיכון להשמנת יתר ומורידים את הסיכון למחלות לב. אבל הכי חשוב, זה יכול לשחרר לכם את העצירות. מנגד, תפריט ללא פחמימות שעשיר בירקות ללא הגבלה ובשמנים טבעיים כגון שמן זית או קוקוס, לדוגמה, יאפשר יציאות סדירות ללא ככל בעיה.

6. אתם עצבניים

בלי פחמימות, אנשים נוטים להיות הרבה פחות מאושרים וסובלניים. זה קורה משום שפחמימות חיוניות בתהליך הפקת הסרוטונין במוח, החומר שגורם לנו להרגיש טוב. אז אולי הדיאטה הזאת לא באמת שווה את זה אם היא לא משמחת אותנו? אם אתם מרגישים שמצב הרוח שלכם השתנה דרסטית, תכניסו קצת פחמימות בריאות לתפריט.

אז איך עושים את זה?

"כשמדובר בתפריט דל פחמימות-תפריט פליאוליטי, אין נכון ולא נכון. אנחנו שונים ולכל אחד מאיתנו מתאים תפריט אחר", אומרת גל כהן לס דיאטנית קלינית MAN Rd, חברת עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בישראל. "בין בני האדם מתקיימת שונות גנטית ולכל אחד יש את התגובות הפרטיות שלו למזונות ובכללם לפחמימות. אין ספק שקיצוניות לכל צד כלל לא מומלצת".

כהן לס מסבירה כי אנשים מאמצים לעצמם את התפריט הפליאוליטי שהוא נחשב כתפריט דל פחמימות מסיבות רבות כגון סגנון חיים, צורת חיים העדפת מזונות מן החי, אופנה, אמונה. "אלה דברים שאפיינו את האדם טרם המהפכה החקלאית - לפני 10,000 שנה לערך - בתקופה שהתאים את עצמו למה שקיים בטבע", היא אומרת.

"בתחילת כל דיאטה מתקיימת ירידה במשקל הנובעת מאיבוד נוזלים (פירוק שריר), ולאחר תקופה קצרה הגוף מתחיל להשתמש במאגרי השומן. הגוף מתנהג כך מתוך סיבות אבולוציוניות - מבחינתו מאגרי השומן הם מאגרי החירום לעתות מצוקה ומשבר והוא לא ממהר להשתמש בהם, לוקח מספר שבועות ואז הוא מתחיל להשתמש במאגרי השומן.

"זו הסיבה שאנשים יורדים מהר בהתחלת דיאטת רזון, ואז כשהירידה נבלמת - בדיוק שהגוף התחיל לפרק שומן שזו הייתה כוונתם הראשונית - הם מתייאשים ומפסיקים. אך מכיוון שבתפריט הפליאוליתי יש הפחתה משמעותית ברמת הסוכר הגוף מייצר תהליכים אחרים כדי להסתגל למצב החדש. כעת, השומנים והחלבונים תופסים את מקומם ולכן לוקח לגוף זמן הסתגלות", היא מסבירה.

חשוב לזכור כי יש אנשים שתפריט דל בפחמימות לא מתאים להם. אבל לדבריה של כהן לס: "התפריט הפליאוליטי מאפשר הסתכלות אחרת על העולם המודרני, על השפע שהוא מייצר, על תרבות הפנאי ועל הרצון להתחבר לעולם של פעם. האכילה הופכת לפחות מדודה ומוקפדת, קיימים מספר כללי אצבע ולמעט כללים אלו אתה אוכל כאוות נפשך".

>> עור ברווז: מה השרידים האבולוציוניים שיש לנו בגוף?