משלוחי המנות בחג הפורים הם אחד מסמלי החג המשמחים והמהנים ביותר. אבל מי אמר שמשלוח מנות צריך להכיל פריטים מזיקים לבריאות? ומי החליט שפורים זה תירוץ טוב לדחוף לילדים שלנו סוכר, ממתיקים, צבעי מאכל ושומנים מזיקים? ובכן, השנה, במקום לשלב חטיפים וממתקים בנדיבות, מדוע שלא תנסו לייצר משלוח מושקע ובריא יותר? הנה 3 הצעות שישמחו ילדים ומבוגרים כאחד. 

 

כדורי קשיו ותמרים

מה צריך?

1 כוס אגוזי קשיו טבעיים

1 כף אבקת קקאו מנופה

4 תמרים ללא חרצן מזן מג'הול

גרידה מלימון אחד

1 כף מיץ לימון

2 כפות מים

4-3 כפות קוקוס טחון

ההכנה: טוחנים הכל במעבד מזון, מגלגלים לכדורים קטנים ועוטפים בקוקוס.

הרווח התזונתי: אגוזי הקשיו עשירים במינרלים חשובים כמו ברזל, מגנזיום ואשלגן. שילוב אגוזים בתפריט היומי מסייע לצריכת ברזל נאותה, והוא מומלץ בייחוד לטבעונים וצמחונים.

כדורי תמרים וקשיו (צילום: אילת מלניק)
הגרסה הבריאה לכדורי שוקולד. כדורי תמרים וקוקוס | צילום: אילת מלניק

 

קרקרים טבעוניים דקיקים

הם אינם מכילים סוכר או גלוטן ואפשר לשלב אותם עם ממרחים וירקות במגוון צבעים.

מה צריך?

1/4 כוס זרעי פשתן

3/4 כוס מים

1 כוס קמח אורז/ קמח חומוס (לגרסה עם גלוטן ניתן להשתמש בכוס ורבע קמח כוסמין מלא)

2 כפות גרעיני חמנייה או דלעת

2 כפות שומשום

2 כפות שמן זית

0.5 כפית מלח

ההכנה:

משרים את זרעי הפשתן במים כרבע שעה.

מחממים תנור ל-160 מעלות.

מערבבים את כל המרכיבים עד לקבלת תערובת אחידה.

מרדדים בין שני ניירות אפייה עד שהבצק מתפרס על פני מרבית השטח.  מורידים את הנייר העליון ומעבירים לתבנית אפייה. אופים לאפות 10 דק' , מוצאים, חותכים לריבועים (העיסה עדיין בתוך התבנית), ומחזירים לתנור לאפייה של כ-20 דקות נוספות עד להשחמה קלה.

הרווח התזונתי: קרקרים אלו עשירים בשומן בלתי רווי החשוב לבריאות הלב וכלי הדם, ומוכר כחלק מהתזונה הים תיכונית. קמח אורז או חומוס הם קמחים איכותיים ללא גלוטן העדיפים על פני שימוש בקמחים ללא גלוטן המכילים תערובות עמילנים שמתפרקים מהר יותר לגלוקוז.

קרקרים טבעוניים (צילום: אילת מלניק)
קרקרים טבעוניים. הרבה יותר בריאים מחטיפים עתירים בנתרן | צילום: אילת מלניק

 

גרנולה עשירה

היא מופחתת סוכר ואפשר לשלב אותה במשלוח עם יוגורט טבעי ופירות טריים.

500  גרם שיבולת שועל עבה.

חצי כוס אגוזי מלך טבעיים, קצוצים גס.

חצי כוס אגוזי פקאן טבעיים, קצוצים גס.

חצי כוס שקדים טבעיים, קצוצים גס.

3 כפות גרעיני חמנייה/ דלעת.

1 כפית קינמון (לא חובה).

4-3 כפות סילאן טבעי/ דבש מומס בתוך שליש כוס מים רותחים.

משלוח מנות גרנולה (צילום: Elena Elisseeva, ShutterStock)
גרנולה ביתית זה משהו מעולם אחר | צילום: Elena Elisseeva, ShutterStock

הוראות הכנה:

בקערה גדולה מערבבים את כל המרכיבים, ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפיה.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל-140 מעלות למשך כשעה. פעם-פעמיים במהלך האפייה מערבבים על מנת לאפשר אפייה אחידה של התערובת.

הרווח התזונתי: שיבולת שועל היא דגן עשיר יותר בחלבון לעומת חיטה.  ארוחת בוקר או ערב שמכילה יוגורט עם גרנולה ופרי טרי היא ארוחה מאוזנת שמכילה את כל אבות המזון.

 

הכותבת היא אילת מלניק, דיאטנית קלינית ורכזת סדנאות באלאנס בכללית מחוז ירושלים