אמש פורסם ב- mako אוכל כי מחירו של הג'ינג'ר בישראל הוכפל. הג'ינג'ר מיובא לארץ מארצות המזרח ומגיע דרך הים, וכרגע בגלל ניסיונות החות'ים למנוע מעבר לישראל - שרשרת האספקה נפגעת. הג'ינג'ר (זנגביל) הוא תבלין המעניק למזון חריפות קלה, המשמש גם כצמח מרפא פופולרי. במשך שנים רבות השתמשו בו גם כ"תרופת סבתא". אומרים שהוא טוב למערכת העיכול, למערכת הנשימה, להרגעת תגובת אלרגיה ועוד. ניתן להשתמש בו בחליטה, טחון טרי בבלנדר, טחון יבש כתבלין, כמיצוי בסירופ ואפילו כשמן אתרי.

לייעול מערכת העיכול

דיוסקורידס, רופא ומומחה בצמחי מרפא מתקופת יוון העתיקה, תיאר את הג'ינג'ר כבר במאה הראשונה לספירה כשורש יעיל להפרעות במערכת העיכול, המסייע גם להפחתת ריח מהפה. סביר להניח שסגולות אלה נובעות מהעובדה מטעמו הלימוני והחריף שמרענן את חלל הפה, וכן בשל השפעתו המיטיבה על הבטן המרגיעה את עליית מיצי הקיבה ומעודדת את פעילות אנזימי העיכול בפירוק המזון ומשפרת את תנועת המעיים. כדי להקל על הבטן במצבים של נפיחות וגזים יש לשלב 5-4 פרוסות ג'ינג'ר טרי או כפית אבקת ג'ינג'ר יבש, עם 5-4 עלים של גרניום לימוני, או עשב לימון במים רותחים. ניתן להמתיק במעט דבש. מומלץ להמתין 8-7 דקות לפני השתייה.

אישה בהיריון מחזיקה את הבטן (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
מעולה גם לבחילות היריון | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

לשיפור תסמיני בחילה

בג'ינג'ר חומרים פעילים המסייעים למערכת העיכול לעבוד טוב יותר (אנזימים פרוטאוליטיים ופנולים), וכן חומרים נוספים המעודדים הרגעת הבטן ומסייעים בהרגעת בחילות.

אם אתם סובלים מבחילה נסו לגרד מעט ג'ינג'ר טרי בפומפייה ולהריח אותו. השמנים הארומטיים המשתחררים מהשורש, יקלו על התחושה.

להקלה במצבים של שפעת והתקררות

בזכות השמנים הארומטיים שבו, הוא מאפשר תמיכה במערכת החיסון ומסייע למלחמה נגד שפעת, התקררות או צינון.

לשיפור מערכת הנשימה

שורש הג'ינג'ר מכיל שמנים אתרים המסייעים בסילוק ליחה. כדי ליהנות מחליטת ג'ינג'ר כל מה שצריך זה להרתיח מספר פרוסות ג'ינג'ר במים רותחים, להשרות אותם בהם 8-7 דקות ולשתות. כדי לעדן את הטעם, ניתן לשלב עם כפית דבש. אם האף קצת סתום, ניתן להריח שמן אתרי של ג'ינג'ר המסייע לנשום קל יותר. בזכות הפנולים הפעילים בו, האף נפתח וכך גם מערכת הנשימה.

מגררת ג'ינג'ר (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
שיעול, הצטננות - הג'ינג'ר עוזר כמעט להכול | צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

 

לסיום, חשוב לציין שאומנם ג'ינג'ר הוא שורש בטוח לשימוש ומאכל. אולם, במקרה שמתגלה רגישות כלשהי, יש לפנות לרופא המטפל.

הכותב הוא רואי גוניק ND, OMD, מומחה בנטורופתיה, רפואה סינית והומיאופתיה