מסורת זה מגניב, מצוות זה חשוב אבל הבטן שלנו היא לא הפקר - למעשה, מצות זה פשוט נורא למערכת העיכול שלנו. לחלק מהאנשים זה גורם לעצירות, אחרים לא מפסיקים לשלשל לאורך כל חול המועד, ובנוסף לכל זה, זה עוד משמין. אז מה באמת מצות עושות למערכת העיכול שלנו?

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המצות מגיעות אלינו במלוא הדרן אחת לשנה לפרק זמן יחסית ארוך וניתן לומר שלאן שלא תפנו, אתם כבר תראו אותן. בין אם באין ספור סוגים וסגנונות או בשלל מנות אחרות כמו קניידעלך, פשטידות, גלילות מצות מטוגנות או מצה ברייט. פרשיית המצות היא למעשה מאוד פשוטה ומשתבינו אותה, תוכלו להפוך את כל תקופת חג הפסח מזמן של מלאות גופנית בלתי נסבלת לזמן של ניקוי הגוף ותחושה קלילה ונעימה המכבדת את רוח חג החירות.

אם נאמר בכנות, מצה זה אחד המוצרים הכי פחות אטרקטיביים שתוכלו למצוא. בינינו, חלקנו בכלל אוהבים מצות מפני שהן מגיחות לחיינו אחת לשנה ועוטפות אותנו בתחושה של חופש ותחילת הקיץ, וכמובן זיכרונות הילדות שלנו מהן (כן, כן, מצה עם שוקולד). אך למעשה, איך שלא תסובבו את זה, מדובר בסוג של מוצר  דיי יבשושי ותפל העשוי לרוב קמח לבן (הסוג הנפוץ ברוב בתי האב בישראל), לא משביע וכזה שמאוד קל לנשנש ממנו עוד ועוד מבלי להרגיש. עובדה זו בדיוק מסבירה גם מדוע עם חלוף השנים מאז יצאו בני ישראל ממצרים, הפך חג הפסח למעין הילולת מזון בלתי נגמרת שחולשת על כל ימי החג, בכמויות שיהיו מוגזמות כמעט תמיד לכל הדעות. מעבר לכך, שימו לב גם כי בחג זה ישנה נטייה מובהקת לפצות על "חוסר הלחם" במנות כבדות, שיהיו לרוב בבישול ארוך ו/או עתירות שומן חגיגי של בשרים או מיני שמנים אחרים.

קוליטיס כיבית (צילום: Shutterstock/gpointstudio)
אלוקים, למה טחנתי את המצה השנייה הזאת? | צילום: Shutterstock/gpointstudio

למה זה עושה לנו כל כך רע?

מבחינה תזונתית, מצה היא פחמימה לכל דבר ועניין. ולא סתם פחמימה, פחמימה ריקה, כלומר, המצה הפשוטה היא הכסות הכביכול תמימה למראה של הלחם הלבן שאולי ניסיתם להימנע ממנו כל השנה, או הג'בטה והקרואסון שניסתם להימנע מהם בשבוע שעבר בסופר. וזה לא הכל, למצה יש אותם המאפיינים התזונתיים כמו של הלחם כפחמימה ריקה. היא עתירה בסוכר, עתירה בקלוריות, עשויה חיטה מהונדסת, מעודדת תיאבון ודלה בסיבים תזונתיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> מה אתם באמת יודעים על פטמות?
>> לא רק ביצה: 7 מאכלים עם יותר חלבון ממה שחשבתם
>> כבר שטפתם ידיים? תתרחקו ממייבש הידיים הזה 

לכל זאת תוסיפו את נושא בעיות העיכול שנגרמות לנו בפסח. הן יאותתו לגופכם בנפיחויות, עצירויות או שלשולים, גזים ועוד תופעות לא חגיגיות במיוחד. והסיבה לכך היא שהמצות הן פחמימה ריקה חסרת כל סיבים תזונתיים. זו הסיבה שמצות לא משביעות וזו גם הסיבה לתחושה הלא נעימה שבאכילתן, המצות לא תופחות והן חסרות נוזלים, ולכן מסייעות לתופעת העצירות. כשמחברים את כל אלה יחד עם שאר מזונות עתירי הסוכר והשומן האחרים של החג והכמויות שנאכלות מאלה, זה בדיוק המצב שמוביל לתשישות החג ולרצון העז ללכת לשכב על הספה אחרי ליל הסדר וכמובן לעלייה במשקל לאורך החג.

טיפים לאכילת מצות

אגדנו לפניכם את מיטב הטיפים שתוכלו ליישם על מנת לשרוד את חג הפסח וליל הסדר בתחושת איזון, ואולי אפילו לנצל את החג לאיזה ניקוי גופני קטן ואפילו להשיל כמה קילוגרמים מיותרים:

תגבילו את הכמות - נסו להפחית עד כמה שניתן בצריכת המצות, ואם ניתן אף להימנע מכך. תזכרו שזהו בעיקר נושא סימבולי ואין ספק שתרגישו טוב יותר ברגע שתפסיקו לאכול מצות. נסו להתחיל מלהקציב לעצמכם כמות מסוימת של מצות לכל יום מימי החג. ארגנו זאת באופן כזה שהמצות שתאכלו יהיו לפחות שוות את ההשקעה, נאמר בארוחת החג, או בליווי איזה מאכל מסורתי.

העדיפו קמח מלא - אם אתם כבר אוכלים מצה, תמיד העדיפו מצות שלא יהיו מהסוג הפשוט (קמח לבן) אלא מצות שעשויות מדגנים כמו שיפון, כוסמין, קמח מלא, או שיבולת שועל ללא גלוטן. אלו יהיו יותר משביעים, מזינים וכן יכילו סיבים תזונתיים.

קייל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זה הזמן להעמיס עלים ירוקים, הבטן שלכם מתחננת לזה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תרטיבו את המצה - אם בכל זאת נפלו בחלקכם רק מצות רגילות, הקפידו תמיד להרטיב אותן עד כמה שניתן במים, על מנת להקל על פעולת העיכול ולמנוע עצירויות.

תגוונו את הדגנים שלכם - נצלו את החג כדי להעשיר את התזונה שלכם בדגנים אחרים מלבד חיטה שיהיו בריאים וכשרים לפסח. למשל: קינואה, כוסמת, אורז מלא, דוחן. החיטה הפכה להיות מלכת הדגנים במטבח הישראלי וזו הזדמנות מצוינת לגלות דגנים דיאטטיים ומשביעים יותר. לכו תדעו, אולי יהיה זה תחילתו של סיפור אהבה ללא גלוטן לשאר השנה.

תאכלו עלים ירוקים - בססו את תזונתכם בחג זה בכמות מרבית של ירקות חיים ועלים ירוקים. כך גם תהיו יותר שבעים וגם תעשירו את התזונה שלכם בסיבים תזונתיים ונוזלים. השתדלו לשלב למעלה מ-50 אחוז משולחן החג במנות שעשירות בירקות ועלים, ישנו עולם שלם לגלות במרכיבים אלה, ובאופן זה גם תתרמו לפעילות התקינה של גופכם ולשמירה על המשקל. יש מספיק ימים בחג ואין צורך להעמיס על הגוף בכל ארוחה במזונות עתירי שומן ופחמימות.

שתו מים - שתו בכמות גבוהה מהרגיל, משום שהמים מסייעים במיוחד לפעילות העיכול ובפרט בתקופת החג שעתיר במיני מזונות. וחוץ מזה, המים גם מסייעים במניעת בולמוסי אכילה שאופייניים לחג. בנוסף, אם יש לכם בעיות בעיכול, נסו לשתות גם חליטות מרגיעות כמו קמומיל, לואיזה וזרעי שומר.

אל תוותרו על האימון - אל תוותרו על האימון בגלל שיש חג, ההיפך הוא הנכון. כדאי שתנצלו את החג והחופש על מנת לבצע הליכות, לטייל ולשלב כל פעילות ספורטיבית רגילה שיש לכם. הדפוס הקבוע בחגים הוא להפסיק את כל השגרה ולהתמסר לאווירת החג אבל זהו דפוס שגוי שבין היתר מסייע לתחושת הכבדות בחג ואחריו.

שימו לב למה אתם אוכלים - תקדישו תשומת לב מיוחדת לנושא המזון בחג זה. נסו להקשיב לגופכם ולהבין את מידת הרעב האמיתית בעת הארוחה. עדיף להימנע ממזונות מתובלים במיוחד ו/או חריפים שידועים כמגבירי תאבון. גם בזמן הבישול וגם בזמן ההגעה לארוחה, היו במצב של נינוחות מבחינת תאבון. גם בישול וגם אכילה בזמן שאנו גוועים ברעב גורמים להפרזה בכמויות האוכל ובמינון לא נכון של המזון, שמגיע בעיקר מהמחשבה הרעבה ולאו דווקא מהקיבה.

חשוב לזכור שפסח זה עוד זמן בשנה, כמו כל חג אחר, יום אחר וארוחה אחרת. בסופו של יום, זה אתם והצלחת שלכם. המאכלים המסורתיים, המצות ושאר המזונות "הסימבוליים" ישובו כמדי שנה וכן ארוחות החג אבל התחושה הגופנית הלא נעימה והעלייה במשקל יישארו אתכם גם אחרי שרוח החג תתפוגג. לכן, תאכלו לפי מידת הרעב ולפי אופי המזונות שמיטביים עם גופכם ולא לפי התנהלות הסובבים והמזונות שנמזגים לצלחת שלכם בערב החג.

* הכותבת היא סיון נועם שדה, מייסדת נועם השדה: פתרונות לאורח חיים בריא.

>> הכל זה מלמעלה: אפילו הגיל בו תאבדו את הבתולין