חג הפסח מהווה אתגר משמעותי עבור רבים מאתנו. שבוע עמוס בארוחות משפחתיות ובמאכלים מסורתיים האופייניים לחג, גורם לרובנו לצאת מהשגרה של התזונה הרגילה שלנו ולאכול יותר מהרגיל. באופן ממוצע, במהלך החג אנשים מבלים 12 שעות בארוחות משפחתיות ומעלים כ- 3 ק"ג במשקל. זה יכול להיות אתגר אף מורכב יותר עבור אנשים הסובלים ממשקל עודף והלוקים בסוכרת.

עוד לפני החג חשוב לקבוע לעצמנו מטרות לגבי התזונה והפעילות הגופנית. כדאי לקבוע מטרות מציאותיות, כדי שנצליח לעמוד בהן ולחזור לשגרה באופן מהיר לאחר החג.
למשל, לאנשים שנמצאים בתהליך של ירידה במשקל יהיה קשה להמשיך לרדת במשקל בקצב הרגיל בגלל השינויים הגדולים בסדר הארוחות ובהרכב שלהן בשבוע הזה. לכן, אפשר לקבוע שהמטרה תהיה לשמור על המשקל (ולא לעלות) במהלך החג.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אחרי שקבעתם לעצמכם את המטרה מבחינת המשקל, כדאי לקבל החלטות נוספות לגבי מה לאכול בארוחת החג. לכל אחד מאתנו יש את המאכל או המאכלים האהובים ביותר, שאי אפשר בלעדיהם, אבל יש כאלה שאפשר לוותר עליהם בקלות. לכן, כדאי להחליט מראש מה לאכול ומה לא לאכול, איזה אוכל יהיה הכי שווה בשבילך מבחינת תכולת הקלוריות ו/או הפחמימות שלו. תכנון מראש עוזר לנו להגיע רגועים ומוכנים לארוחה ולא ליפול ברגע האמת.

נוסף על כך, כדאי להכין מראש תכנית לפעילות גופנית במהלך החג. חצי שעה ביום (או יותר) שתוקדש להליכה או פעילות מהנה אחרת, תעזור לשמור על המשקל וגם על איזון הסוכר. פעילות גופנית יכולה לעזור בהפחתת רגשות לא נעימים כמו מתח, דיכאון וחרדה, שמלווים רבים בתקופת החגים.

הנה כמה טיפים לבחירות טובות יותר בסעודות החג:

להגדיר מראש את כמות הפחמימות שתאכלו בארוחה: חשוב מאוד לכל מי שיש לו סוכרת או טרום סוכרת, מאחר שהפחמימות הן המרכיב במזון המשפיע ביותר על רמות הסוכר. רצוי להגביל את כמות הפחמימות בארוחה לעד 3-4 מנות (שהן 45-60 גרם פחמימות, בכל מנה יש 15 גרם פחמימות) ועדיף עד 2 מנות פחמימות (כלומר 30 גרם פחמימות). בפסח זה מאתגר במיוחד משום שמאכלים רבים מכילים פחמימות, כמו מצה, חרוסת, קניידלך ועוד.

קניידעלך (צילום:  Elzbieta Sekowska, shutterstock)
מכילות לא מעט פחמימות | צילום: Elzbieta Sekowska, shutterstock

לאכול כמות קטנה מכל דבר: יש אנשים שמעדיפים להימנע לחלוטין ממזון מסוים (למשל, מחליטים לא לאכול בכלל פחמימות בסעודה, פרט למצה) ויש אנשים שמעדיפים לאכול מעט מכל מנה. ככל הנראה שניסיון העבר עזר לכם כבר להבין מה עדיף בשבילכם, כדי להישאר במסגרת הקלוריות ו/או הפחמימות שקבעתם לעצמכם בארוחה. 

בסעודת החג יש מנות רבות ואפשרויות רבות ולא באמת חייבים לטעום מהכל. כדאי לקחת לצלחת רק את מה שקבעת לעצמך מראש. כדאי לבחור וליהנות מהמזונות המיוחדים של החג ולא להתעכב על המזונות הרגילים שיש כל השנה.

לאכול מרק וסלט כמנה ראשונה: הירקות תורמים לתחושת המלאות והשובע וכך עוזרים להפחית את הכמויות שאוכלים במנה העיקרית. כדאי להכין כמה שיותר אפשרויות בריאות של סלטים וירקות מבושלים כתוספת. מומלץ לבחור בסלטים ללא תוספות של פירות, פירות מיובשים, אגוזים ורטבים עתירי שומן, כדי לא להוסיף להם קלוריות ופחמימות מיותרות.

סלט עגבניות שרי (צילום: jez-timms-unsplash)
סלט ירקות זו אופציה מעולה למנה ראשונה | צילום: jez-timms-unsplash

להשתמש בשיטות בישול בריאות יותר: כאשר מבשלים במים, אידוי, אפייה או גריל משתמשים בהרבה פחות שמן (אם בכלל) בהשוואה לטיגון. מכל מתכון אפשר להפחית באופן משמעותי את כמות השומן או השמן מבלי לפגוע בטעם.

עוד ב-mako בריאות:
>> להתרחק: זה המאכל שעושה לכם שחורים בפנים
>> חושבים תמיד על הגרוע מכל? אולי זאת הסיבה 
>> הפריחה המוזרה שהתגלתה כמחלה קטלנית 

לשים לב לשתייה: כמו בכל השנה, הכי טוב לשתות מים או סודה. ואם חייבים שתייה מתוקה, עדיף לשתות משקה דיאט ולהימנע ממשקאות ממותקים בסוכר, כולל תירוש. אם שותים יין, עדיף לבחור ביין יבש, שמכיל פחות פחמימות בהשוואה ליין מתוק. לאנשים שמטופלים באינסולין או בתרופות שמגרות את הפרשת האינסולין מהלבלב, חשוב לדעת שאין צורך להחשיב את הפחמימות מהיין בספירת הפחמימות הכללית של הארוחה. זאת מכיוון שהיין מכיל גם אלכוהול, שעלול לגרום לירידה ברמות הסוכר בדם, גם במשך מספר שעות לאחר הארוחה.

על כן, מומלץ לבדוק את רמות הסוכר לאחר הסעודה וגם לפני שהולכים לישון, ולאכול פחמימות במידת הצורך, כדי למנוע היפוגליקמיה במשך הלילה. כיום ישנם מכשירים לניטור סוכר רציף אשר ניתן להשתמש בהם לתקופות קצרות או ממושכות ובאמצעותם ניתן לבדוק את רמת הסוכר בדם, ללא דקירה, מספר רב של פעמים ביום, וכך ניתן גם לקבל תמונה מלאה של מגמות הסוכר בלילה.

כוס יין לבן (צילום: shutterstock: By 5PH)
עדיף יין יבש שמכיל פחות פחמימות | צילום: shutterstock: By 5PH

להיזהר מהנשנושים: באגוזים ובשאר הפיצוחים שמגישים לפני ואחרי הארוחות יש אומנם שומנים טובים, אבל גם 500-600 קלוריות ל- 100 גרם. כאשר נמצאים בחברה יש נטייה לנשנש גם אם לא רעבים וגם כשיודעים שהארוחה מתקרבת. כדאי להימנע מהנשנושים בין הארוחות כדי למנוע אכילה עודפת. מומלץ להתרחק מהנשנושים – ומראש לא כדאי להתיישב לידם ואפשר למצוא עיסוקים אחרים כמו עזרה בהגשה ובפינוי מהשולחן.

להרגיש טוב: חשוב לזכור שגם ההנאה מהאוכל היא מטרה חשובה, ושאפשר לאכול את הכמות המתאימה לכם ולסיים את הארוחה בתחושה של מלאות מספקת בלי להרגיש שהבטן "מפוצצת" ובלי רגשות אשם.

קלוריות ופחמימות במאכלי החג:

 

אנרגיה (קק"ל)

פחמימות (גרם)

מצה

140

30

מצה קלה

70

15

קניידלעך – 3 קטנים               

80-150 (תלוי בגודל)

15-20

גפילטעפיש

80 (תלוי בגודל)

7

כף חרוסת

50-60

15

2 כפות קמח מצה

65

15

ד"ר מיכל גילאון קרן, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת והשמנה