בדרך כלל אנחנו נוטים להאשים את עצמנו בחיבה שלנו למאכלים לא בריאים, אבל מסתבר שלגנטיקה יש השפעה לא קטנה על הנטייה להשמנה. מחקר חדש יכול להוות פריצת דרך שתסייע במלחמה נגד השמנת יתר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

פרופ' סדף פרוקי, מאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה הוביל את המחקר. במהלכו, נבדקו שלוש קבוצות של אנשים; רזים, עבי בשר ואנשים בעלי גן המשפיע על קולטן במוח הנקרא MC4R.

המשתתפים טעמו שתי מנות; האחת היא צ'יקן קורמה – מנה הודית המכילה חזה עוף ברוטב עם אורז. והמנה השנייה איטון מס – קינוח אנגלי הדומה לפבלובה שמורכב ממרנג, תותים וקצפת. שתי המנות הללו הוצעו בשלוש גרסאות שונות; העוף הוגש בשלוש רמות שונות של שומן ואילו הקינוח הוגש בשלוש דרגות שונות של סוכר. המשתתפים יכלו לבחור איזו מנה שהם רוצים, מבלי לדעת מה מכיל יותר או פחות שומן וסוכר, שכן המנות נראו בדיוק אותו הדבר.

משתתפים שהיו בעלי הגן המשפיע על MC4R אכלו ב-95 אחוז יותר מהגרסה עתירת השומן של הצ'יקן קורמה, בהשוואה לקבוצת הרזים, וב-65 אחוז יותר מקבוצת עבי הבשר. מבחינת הקינוח, אלו בעלי הגן העדיפו את הגרסה דלת הסוכר, לעומת שאר הקבוצות שהעדיפו קינוח עתיר בסוכר.

עוד ב-mako בריאות:
>> כך תקבלו את הישבן המושלם ב-4 שבועות בלבד
>> לא תאמינו מה הרבה סקס יכול לעשות לכם
>> מה הפסיכולוג שלכם באמת חושב עליכם?

זה הכל עניין של אבולוציה

אז למה לאנשים מסוימים יש גן שמעדיף אוכל שומני על פני סוכרי? החוקרים חושבים שמדובר בהתפתחות אבולוציונית. פרופ' פרוקי מסביר, "שומן מספק פי שניים יותר קלוריות לגרם מאשר פחמימות או חלבונים והוא מתאחסן אצלינו בגוף. לפיכך, עצם קיומו של מנגנון שאומר לנו לאכול יותר שומן מאשר סוכר, אותו הגוף מסוגל לאחסן רק לכמות זמן מוגבלת – מראה על דרך יעילה להגן על עצמנו מפני רעב".

אישה מתלבטת בין עוגה לתפוח (וידאו WMV: Jacob Wackerhausen, Thinkstock)
העדפת אוכל שומני מקורה במנגנון הישרדותי | וידאו WMV: Jacob Wackerhausen, Thinkstock

למעשה, במהלך ההיסטוריה, רעב היה מגפה של ממש וכמות אוכל מספקת לזמן רב הייתה עניין של חיים ומוות. לכן, אנשים בחרו אוכל שומני המתאחסן בגוף ושומר אנרגיה לזמן רב על פני אוכל סוכרי שאינו מקנה אנרגיה לטווח ארוך. ייתכן מאוד כי אצל אנשים אלה התפתח הגן שגורם לאנשים מסוימים להעדיף יותר שומן ופחות סוכר.

כאחוז אחד מאנשים הסובלים מהשמנת יתר מחזיקים בגן המסוים הזה וייתכן מאוד כי הוא אחד הגורמים להשמנתם. למרות שישנם עוד גורמים רבים ואחרים המשפיעים על השמנת יתר, מחקר זה מהווה התקדמות חשובה לעבר הבנת התופעה, המשפיעה על אנשים רבים ברחבי העולם.

(מקור)

 >> זה מדעי: המאכלים האלה גורמים לסיוטים