חשק למשהו מתוק הוא כנראה אחת החולשות הנפוצות בתבל. אנשים יכולים לדבוק בתזונה נכונה 23 שעות ביממה, ועדיין, מבט אחד לעבר חתיכת עוגה או ממתק עשוי לשבור אותם. וזה עוד המקרה הטוב: יש גם אנשים שנוטים ל"בינג' סוכר", שתחושת ה"בא לי משהו מתוק" מובילה אותם לאכול רצף שלם של משהואים מתוקים.      

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החשק למתוק תוקף אותנו מכל מיני סיבות. אחת מהן היא פשוט רעב: כשאנחנו לא אוכלים מספיק, הגוף דורש את הדלק שלו – ודורש אותו *עכשיו*, בסוכר, שהוא הדלק הקלורי הכי זמין שיש. סיבה אחרת היא אכילה לא-מודעת, כמו בזמן ישיבה מול הטלוויזיה (ומי מאיתנו לא הופתע לגלות שהוא נשנש 13 עוגיות במהלך שידור חוזר אחד של "חברים"). אפילו חוסר שינה עשוי לשלוח אותנו לחפש מתוקים בגלל האפקט המעורר (אך קצר המועד) שלהם.

via GIPHY

החדשות הטובות הן שיש דרכים פשוטות למדי להילחם בהתקף חשק למתוק, או לפחות לתקן חלק מהנזק לאחר שהוא כבר נעשה. חלקן אינטואיטיביות למדי, אחרות דורשות קצת יותר הסברים, אבל כולן אפשריות לגמרי. הנה, תראו:

1) עשו ספורט. לא, אנחנו לא מתכוונים שתורידו במכון את מה שהעליתם כשנכנעתם לחטיף השוקולד ההוא: מחקרים מראים שפעילות מתונה מפחיתה את הנטייה להתקפי רעב, כולל קרייבים למתוקים. אפילו הליכה מהירה של רבע שעה יכולה לעזור בהקשר הזה.

2) שתו מים. ההרגשה שאנחנו זקוקים למשהו מתוק היא לעתים פרשנות מוטעית שלנו להתייבשות קלה. כמעט כל תזונאי שתדברו איתו ימליץ לכם לשתות הרבה מים, והמהדרין ממליצים על מים עם לימון סחוט. ד"ר לילה טאבאטאבי, אנדוקרינולוגית בבית החולים המתודיסטי ביוסטון, טקסס, נתנה לאחרונה טיפ חשוב לגולשי health.com בהקשר הזה: "אם צרכתם יותר מדי סוכר, שתייה מרובה של מים יכולה ממש לשטוף החוצה את העודפים". במילים אחרות, תנו לפיפי לסדר לכם את החיים.

3) שימו לב לפחמימות. נכנעתם ל"בינג' סוכר"? לד"ר טאבאטאבי יש טיפ נוסף: אם זה קרה לפני ארוחת הצהריים או ארוחת הערב, פשוט הפחיתו בכמות הפחמימות בארוחה עצמה. "אם כבר אכלתם איזה ממתק", אמרה ד"ר טאבאטאבי, "היצמדו לחלבונים ולסלט. אין צורך בתופסת תפוחי אדמה או פסטה".

עוד ב-mako בריאות
>> שותים קפה על בטן ריקה? אתם חייבים להפסיק
>> ההרגל הנפוץ שגורם לכם להשמין בלי לשים לב
>> למה נהיינו כל כך רגישים לחלב ולחם?

4) זכרו מה קורה במחזור הדם. אחת הסיבות השכיחות ביותר לצורך במשהו מתוק היא ירידה ברמת הסוכר בדם, מה שנקרא "נפילת סוכר". המומחים של bodyecology.com ממליצים להימנע מנפילות סוכר על ידי הגדלה של מספר הארוחות והקטנה של הארוחות עצמן. הם גם ממליצים לצרוך חלבון מן החי פעמיים ביום (אידיאלית בסביבות 10-11 בבוקר ושוב בסביבות השעה 2). לדבריהם זה לא רק מונע ירידה ברמת הסוכר אלא גם שומר על רמה קבועה של סרוטונין, המוליך העצבי שיש לו השפעה מכרעת על מצב הרוח שלנו. 

5) אכלו חטיף עתיר חלבונים. אחת הבעיות עם אכילת גאנ'ק פוד ו/או מתוקים היא שהם תורמים לתחושת שובע רק לטווח קצר מאוד – לא יותר משעתיים. האנדוקרינולוגית ד"ר טאבאטאבי אומרת שאם כבר אכלנו משהו מהסוג הזה ואכן נתקפנו שוב רעב אחרי זמן קצר יחסית, הפתרון הוא חלבון שמקורו יכול להיות למשל בביצה קשה, ביוגורט או בחמאת בוטנים: "במאכלים האלה יש מעט מאוד סוכרים פשוטים, והם עוזרים לנו להרגיש מלאים עד הארוחה הבאה".

via GIPHY

6) חוץ מזה, שלבו פירות וחלבונים. התזונאית והדיאטנית קאתי סיגל נשבעת בשמם של שילובי פרי וחלבון כדרך להימנע מקרייבים למתוק. היא ממליצה לכלול בארוחות המסודרות שלנו שילובים כאלה – למשל בננה עם חמאת בוטנים או גבינת קוטג' עם שקדים קלויים – כדי לחסוך לעצמנו את הקרייב למתוק בין הארוחות.

7) ותנו צ'אנס לתמרים. אחת הדרכים להתמודד עם החשק למתוקים היא להיכנע לו, אבל במקום לתת למניאק הקטן את מה שהוא רוצה, להערים עליו עם משהו מתוק שדווקא לא מזיק לנו. והדיאטנית טניה ואן-פלט המליצה לאחרונה לגולשי eatthis.com על הפתרון המושלם שלה: תמרים. "הם דרך נהדרת לקבל את המתיקות שאנחנו מחפשים, אבל גם סיבים תזונתיים", אומרת ואן-פלט.