דיאטת דוקאן פותחה בתחילת שנות ה-2000 על ידי דוקטור דוקאן, רופא צרפתי. התכנית כוללת ארבעה שלבים לירידה במשקל, ומגבילה סוגי מזונות מסוימים, ללא צורך במדידת מנות. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

עקרונות עיקריים של הדיאטה

דיאטת דוקאן מתמקדת בהפחתת ייצור הורמונים מעוררי רעב כמו אינסולין וגרלין. עושים זאת באמצעות אכילת חלבונים רזים בלבד כבר בשלב ההתחלתי, שבו חלה ירידה גדולה ומשמעותית במשקל, התורמת למוטיבציה מתמשכת אצל המטופלים. לאחר מכן נמנעים תקופה ארוכה מסוכר ומפחמימות, במטרה להעלים בהדרגה השתוקקות למאכלים אלה. 

אז איך עושים את זה?

שלב 1: "ההתקפה" - בימים אלו אוכלים חלבונים רזים בלבד ללא תוספות של ירקות, פירות או שומן. המזונות המותרים הם ללא הגבלת כמות וזמן ארוחות : בשר רזה, חזה עוף, הודו ודגים ללא טיגון וללא שומן. כמו כן מותר לאכול ביצים, מוצרי חלב דלי שומן, טופו, וסייטן ללא שומן.

שלב 2: ה"שיוט" - בשלב זה מותר להוסיף לחלבונים ירקות -בחלק מימי השבוע. שאר הימים  ממשיכים לאכול חלבונים בלבד ללא ירקות.

שלב 3: המעבר - מתרחש רק ברגע שהגענו למשקל היעד. מותר לאכול בכל ימי השבוע חלבונים, ירקות ללא הגבלה. וזאת בתוספת פרי, 2 פרוסות לחם, ו-2 מנות עמילן בשבוע (כמו אורז או פסטה).

שלב 4: ייצוב המשקל - שלב זה ממשיך לכל החיים.

פילה דג סלמון (צילום: istockphoto)
הרבה דגים וחלבונים רזים | צילום: istockphoto

יתרונות הדיאטה

התפריט ברור ופשוט- אין מדידת מנות ואין ספירת קלוריות. הדיאטה מעניקה חופש מוחלט באכילת סוגים מסויימים של מזונות ללא הגבלת כמות וזמן. ויחד עם זאת הירידה במשקל ניכרת ומהירה.

חסרונות הדיאטה

  • התפריט אינו מאפשר אכילה מכל אבות המזון והוא אינו מאוזן.
  • התוצאה של אכילה זו גורמת, גם על פי מחבר הדיאטה עצמו, לתופעות לוואי לא נעימות, כגון ריח רע מהפה, עצירות, יובש בפה, ועייפות (תוצאה ישירה ממחסור בפחמימות).
  • ייתכנו גם חוסרים של ויטמינים ומינרלים כתוצאה מהוצאת הירקות והפירות מהתפריט. עובדה זו עלולה לגרום לשלל בעיות בריאות, חולשה ונזק לטווח ארוך.
  • רק בשלב הרביעי  (שלב סיום הדיאטה והשמירה) –התפריט הופך להיות מאוזן ובריא, ומותר להמשיך בו כל החיים.

* איריס אינגבר פסקין היא דיאטנית קלינית, חברת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל.

>> גם בריא וגם טעים: המשקה הדיאטטי המושלם