אתגר הפליאו (עיצוב: סטודיו מאקו, shuttestock)
הכי מושלם לפסח | עיצוב: סטודיו מאקו, shuttestock
פסח כבר ממש כאן, והפחד שלא יהיה לנו מה לאכול במשך שבוע הולך ומתגבר, אבל, מזל שיש דיאטות אופנתיות שיצילו לנו את היום - כמו תזונת פליאו

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

דיאטת, או תפריט פליאו זהו שם קיצור וגם שם חיבה שניתן לאכילה שמחקה (כביכול) את מה שמשערים הייתה התזונה בתקופת האבן הקדומה. פליאוס ביוונית = ישן, וליתוס ביוונית = אבן. לא מדובר רק בדיאטה, אלא בתפיסת עולם הנקשרת לתקופה בה נדדנו ממקום למקום ובה קיימנו את עצמינו רק באמצעות מה שמצאנו מן הצומח והחי.

בתקופה זו לא היינו אדונים לאדמה או לרכוש. תקופת האבן התאפיינה בנדודים ובחיפוש בלתי פוסק אחר אזורי מחיה עשירים במזון. קבוצות אלו התקיימו מצייד ולקט, והיא הסתיימה כאשר האדם עבר לאורח חיים אחר וחדש, החל להתיישב בהתיישבות קבע – כפרים קטנים, ובמקביל החל לייצר מזון. המעבר להתיישבות קבע ולעצמאות, מבחינת השגת המזון היוותה את אחת מנקודות המפתח החשובות ביותר בהיסטוריה ובפרהיסטוריה של האדם. למעשה, לפני כ-10,000 שנה החלה המהפכה החשובה ביותר בתולדות האנושות: המהפכה החקלאית. האדם החל להיות אדון לגורלו ואדון למזונו. תוך כדי כך החל גם לגדל את חיות הבית ואת גידולי השדה כגון חיטה ואורז, שאפשרו לו מזון זמין וחיים נייחים. צורת חיים זו חיברה אותו לקרקע בצורה שלא יכול היה להינתק ממנה ולהפוך שוב לצייד ולקט.

אין ספק שהתפריט הפליאוליתי וכל השינויים שהולכים איתו מבטאים סוג של געגוע וכמיהה. למה? בתקופה הפליאוליתית החיים היו שונים, בני האדם הלכו לישון עם החשיכה והתעוררו עם הנץ החמה. רוב היום הם היו בפעילות מגוונת, לעת ערב הם ישבו סביב מדורה וניהלו חיים חברתיים מגוונים תוך שותפות ואכפתיות הדדית. האדם הפליאוליתי היה קשוב לסביבתו ולגופו, מה שאפשר לו להרגיש נמרץ, חיוני ובריא יותר.

תזונת פליאו (צילום: MaraZe, Shutterstock)
אתם הולכים ליהנות מאוכל החג הזה | צילום: MaraZe, Shutterstock

בחג הפסח יצאנו מעבדות לחרות, והאמת שגם בתפריט הפליאו יש משהו משחרר. הוא משחרר מהצורך לספור, לחשב, להתקזז ולחפור על מה כבר אכלתם היום.  בנוסף, מדובר בכמה כללי אצבע פשוטים: 

תזונה

מן החי: בשר: בקר/ כבש/ עופות/ דגים/ ביצים, מוצרי חלב בעלי אחוז גבוה של שומן כמו חמאה/ גהי (חמאה מזוקקת) /שמנת/ יוגורט.

מן הצומח: שורשים ופקעות - שורשים עמילניים כגון גזר/ סלק תפוח אדמה/ בטטה, פקעות כגון צנון/ קולרבי/ שום/ בצל, ירקות מכל המינים ומכל הסוגים, עלים ירוקים - עלי חסה/ עלי מנגולד/ עלי בייבי/ תרד/ נבטים/ כוסברה/ פטרוזיליה/ עשבי תיבול, פירות - כל הפירות, כ-3 פירות ביום, שמנים מן הצומח - שמן זית/ שמן קוקוס/ אבוקדו/ שמן אבוקדו/ זיתים/ קוקוס/ אגוזים לא קלויים/ שקדים, שומנים מן החי - חמאה.

שתייה

מים והרבה (לפחות 10 כוסות ביממה) אפשר גם סודה, יין, דבש, שוקולד מריר 80% קקאו, תה - תה צמחים. קפה פליאו - קפה כנראה לא היה בתקופה הפליאוליתית אבל זה מסוג התוספות שבהחלט מוסיפות, מי שהנושא קרוב לליבו מוזמן להמשיך להנות מהקפה שלו (גם ככה יש מספיק ויתורים).

אני שמחה להגיש לכם תפריט פליאוליטי מעולה לתקופת הפסח, כזה שיוציא מכם את הבאסה על זה שאין מה לאכול בחג הזה. 

* הכתבת היא גל כהן לס, דיאטנית קלינית MAN Rd, חברת עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בישראל.

עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק ביצה: 7 מאכלים עם יותר חלבון ממה שחשבתם
>> פטמות או לא להיות: הנה כמה עובדות חשובות
>> בלי לייבש: אל תסמכו על מייבשי הידיים בשירותים הציבוריים