הבית נתפס בעיני רבים כמקום המוגן והבטוח ביותר עבור ילדים, אולם רוב פגיעות הילדים מתרחשות דווקא בבית. למעשה, נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מעלים שכ-39 אחוז ממקרי המוות של ילדים בשנים 2008-2014 הם תוצאה של פגיעות בלתי מכוונת בתוך הבית. בקרב ילדים עד גיל 4 הבית מהווה מקום מרכזי להיפגעות מתאונות: כ-67 אחוז מסיבות האשפוז של ילדים בגיל הזה הינן תוצאה של תאונות בית וחצר הבית, כגון טביעה, חנק, כוויות, נפילות והרעלות.

לתאונות שקורות בבית יש גורמים רבים, כשהבולט הוא די ברור: העובדה שילדים מבלים את רוב זמנם בבית. "סיבה מרכזית נוספת להיפגעות ילדים בבית היא העובדה שהבית מתוכנן ומאובזר למבוגרים", מציינים מארגון בטרם, "החללים, הגבהים והמבנה כולו מתוכנן לשימוש ונוחות מבוגרים ולא ילדים".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"ילדים נוטים ליפול עקב חוסר יציבות ובשילוב עם קושי בהערכת סיכונים הם נוטים להיפצע", אומרת ד"ר אילת רימון, מנהלת מלר"ד ילדים, ביה”ח ”דנה-דואק” לילדים באיכילוב, "מבין כל החבלות, חבלת ראש היא השכיחה ביותר בילדים, במיוחד עד גיל שנתיים, כי הראש תופס משקל ונפח משמעותי ביחס ליתר האיברים. בדרך כלל אין סימן חיצוני למכה למעט אודם, נפיחות או שריטה שטחית. במקרה של עצמת חבלה גדולה יותר, יכול להיות שבר בעצמות הגולגולת. והסיבוך החמור ביותר של חבלת ראש הוא דימום תוך גולגלתי שהוא מצב חמור ומסכן חיים".

חומרי ניקוי, אילוסטרציה (צילום: ferlistockphoto, Thinkstock)
את כל חומרי הניקוי יש לאחסן בארון גבוה, ועדיף גם לנעול אותו | צילום: ferlistockphoto, Thinkstock

האשמה העיקרית היא של ההורים

הורים רבים מאמינים שנפילות ופציעות הן חלק נורמלי ובלתי נפרד מהילדות, ולרוב הפציעה אינה מסוכנת או משמעותית. לכן, הורים רבים מסתפקים בללמד את ילדיהם חוקי בטיחות, בתקווה שזה יגן עליהם מפציעות שיכולות להתרחש בבית. "חשוב לזכור שילדים צעירים מאוד, בעיקר פעוטות, לא תמיד מצייתים לחוקי הבטיחות אפילו אם הם מודעים להם," מדגישים נציגי ארגון בטרם, "וזאת בשל מגבלות התפתחותיות, קוגניטיביות ורגשיות".

"ילדים גדולים יותר נחבלים בבית בגלל סקרנותם ומסוכנות הפעולות שלהם ולכן יש חבלות ראש", מוסיפה ד"ר רימון. "אבל יש עוד סכנות בבית שיכולות לגרום גם לכוויות, חנק עקב בליעת חפצים קטנים, הרעלות משתיית חומרי ניקוי או תרופות, התחשמלות וטביעה".

>> האם מינון לא נכון של אקמול יכול להוביל למוות?

וכן, גם אם לא נעים לשמוע זאת, האשמה העיקרית היא של ההורים. "רוב החבלות מתרחשות בשל חוסר תשומת לב של ההורים", מודה ד"ר רימון. כאמור, ילדים, ובעיקר פעוטות, אינם מודעים לסכנות של מעשיהם, לכן מאוד חשוב להיות בקשב מלא לילדים, בעיקר כשאתם נמצאים בסביבה החדשה להם.

"לטיפול נמרץ ילדים מגיעים בעיקר מקרים של הרעלות בעקבות שתיה של חומרי ניקוי או אכילה של תרופות", מוסיפה ד"ר שירלי פרידמן, רופאה בכירה בטיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי ת"א איכילוב. "פעוטות רבים מוצאים תרופות באיזו מגירה, או בשידה בחדר השינה ופשוט אוכלים אותן מפני שהם חושבים שמדובר בסוכריות. לכן, לכל בית שאליו באים עם ילדים, בעיקר בחג שיש הרבה אנשים והתרחשות, חשוב לבדוק שהוא בטוח לילדים ושאין תרופות בהישג יד של ילדים".

תרופות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תשאירו תרופות ללא השגחה בבית, זה יכול לגרום להרעלה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מהו המקום המסוכן ביותר בבית?

"המקום המסוכן ביותר בבית לדעתי הוא המטבח, בגלל מגוון הסכנות שהוא טומן בחובו לילד הסקרן", אומרת ד"ר רימון, "עם זאת, התאונה המסוכנת ביותר היא כנראה טביעה, משום שהיא יכולה להסתיים במוות. אבל יש גם חבלות ראש קשות שיכולות לגרום לדימום תוך מוחי ולמוות".

כדי להימנע מהביקור הבא לחדר המיון, חשוב להקפיד שהבית יהיה בטוח לילדים. מכיסוי הפינות החדות וחסימת המדרגות, ועד שמירה של תרופות וחומרי ניקוי הרחק מהישג היד של ילדים. דבר נוסף שחשוב לעשות הוא לשמור את חומר הניקוי באריזתו המקורית כדי למנוע בלבול שיכול להוביל למצב מסכן חיים.

בנוסף, ארגון בטרם מספק רשימה של צעדי בטיחות שיסייעו למניעת החבלות בבית באמצעים פשוטים:

1. להקפיד שפינות הריהוט יהיו מעוגלות או מכוסות ושלא יהיו רהיטים מיותרים שיהוו מכשול לילד.

2. לכסות את כל שקעי החשמל באמצעות מכסה פלסטיק תואם, ולהקפיד שלא תהיה גישה אל חוטי חשמל.

3. לאחסן את חומרי הניקוי וההדברה והתרופות במקום גבוה, עם עדיפות לארון נעול.

4. כדאי להתקין סורגים על חלונות הבית ולהרחיק רהיטים שעליהם הילד עלול לטפס וכך ולהגיע אל החלון.

5. והכי חשוב, להשגיח על פעוטות במקומות בהם יש מים בבית (אמבטיה, שירותים, ואפילו דלי או גיגית) כדי למנוע טביעה והחלקה.

מהו תקן בית בטוח לילדים?

"תקן בית בטוח" הוא פרי עבודה משותפת של מכון התקנים וארגון בטרם לבטיחות ילדים, ומטרתו היא להביא לידיעת הקבלנים ורוכשי הדירות את הסטנדרטים המוסכמים לבניית בתים בטוחים לילדים. קבלנים ובונים שייבנו בהתאם לתוכנית המוסכמת, יוכלו להצהיר כלפי ציבור רוכשי הדירות כי הם בונים בהתאם לתקן לדירוג בית בטוח לילדים.

התוכנית קובעת דרישות לבניית בית בטוח לילדים אשר יעילותן הוכחה בעולם. במדינות המפותחות, חוקי בנייה מחמירים הביאו לירידה בשיעור תמותת ילדים. התקן  מספק הנחיות לתכנון סביבת מגורים בטוחה לילדים בעת בנייה או שיפוצים, במטרה למזער ככל הניתן תאונות ילדים בבית. 

בין הדרישות בתקן ניתן יהיה למצוא הנחיות ברורות שתפקידן למנוע נפילות ילדים – התקנת אלמנטים מנועי נפילה מחלונות, שימוש במעקה שניתן לראות דרכו שימנע מילדים את הצורף להביט מעליו, התקנת גלאי עשן בכלל חדרי הבית, כיסוי בתי תקע בהתקנים המגבילים גישה, גידור גבוה סביב בריכות ונעילתן,  וכו'.

"מטרת התקן לדירוג בית בטוח לילדים היא למזער את התאונות בתחום הבית", אומר דני גולדשטיין, מנכ"ל מכון התקנים הישראלי. "כבר בשלב תכנון המבנה יש להתחשב בבטיחות הילדים ולפעול בהתאם. על ידי כך נוכל ליצר לילדים סביבה בטוחה, כך שבשילוב עם השגחה נאותה, תפחת היפגעות הילדים בבית ובסביבתו".

  >> השיטה החדשה לפיתוח שרירי הבטן שלכם היא הרבה יותר פשוטה ממה שאתם חושבים