כינים. אי אפשר איתן, אבל עם ילדים לרוב לא נצליח לחיות בלעדיהן. אם גם אתם וילדיכם חווים את תסמונת הגירוד הבלתי פוסק, אתם בחברה טובה. או לפחות במצבם של רבים. מתי הכי קל להידבק ואיך אפשר להימנע מהתפשטות התופעה? פנינו לשני בר-עוז, סמנכ"ל שיווק נובוקיד, שתעשה לנו קצת סדר בבלגן.

קודם נבין עם מי יש לנו עסק. כינה היא חרק טפיל שנמצא על בני אדם (בלבד) ובכל גיל, אך אתם לא מדמיינים, אכן השכיחות היא בעיקר בקרב ילדים. כינה חיה כ-30 יום, מבלה את זמנה על ראש האדם ומטילה כ-10 ביצים מידי יום. היא ניזונה מדם, אותו היא שואבת על ידי ניקוב עור הראש בין 4-5 פעמים ביום (בדיוק הזמן שמגרד לכם). יש כינים גדולות וקטנות בהתאם לגילן והן חיות בקרבת הקרקפת ובאזורים החמים של הראש (מאחורי האוזניים ובעורף). אז מהן המקומות שהכי אפשר להידבק בהן בכינים?

  1.  בגן הילדים ובבית הספר: הכינה צועדת מראש לראש ואינה עפה או קופצת. ההידבקות מתבצעת באמצעות מגע ישיר בין ראשים או בשימוש משותף במברשות שיער. זו הסיבה שה"קורבנות" הרבים הם הילדים שלנו שנמצאים במסגרת משותפת וצמודה, שמקרבים ראש זה לזה כאחרוני השוורים. בכל מקרה, את בעלי השיער הארוך מומלץ לשלוח בשיער אסוף לצורך מניעה.
  2. בסלפי: קבלו את זה (ואולי בעצם מוטב שתשבו): ותרו על הסלפי. הוא עושה לכם נזק (ולא רק פוטוגני ונקרסיסטי). מסתבר שאחת הסיבות הפופולאריות להצמדת ראשים היום גם בקרב מבוגרים (שנדבקים מילדיהם) היא תופעת צילום סלפי. אם קשה לכם להימנע מההרגל, אספו את השיער, הרחיקו ראשים ומוטב גם להימנע מהדאק פייס. בלי קשר לכינים.
  3. בבית: שימוש באותו מסרק, מגבת, כובע וכלי מיטה משותפים יביאו לתוצאה של כינת רבים, נחמת יחיד. רק בלי הנחמה, ככל הנראה. כדאי להפריד את כל אלה, בטח אם ידוע שלאחד מבני המשפחה יש כינים. לאחר הטיפול, מומלץ להחליף את המצעים, לכבס בטמפרטורה משמידה (60 מעלות) וכמובן לנקות או להחליף את מברשת השיער. אה, ובכל מקרה אם אחד מבני המשפחה נדבק מומלץ לטפל בכל בני המשפחה.
    נפטרים מהכינים (צילום: עדי הלמן)
    ההידבקות מתבצעת באמצעות מגע ישיר בין ראשים | צילום: עדי הלמן

אגב, מסתבר שלכינים אין עונות. הן מתקיימות ומתרבות בקיץ, בחורף, בסתיו ובאביב, והן נפוצות בכל סוג אקלים. המון אנשים נוהגים לחשוב שבקיץ יותר ילדים סובלים מכינים, אך הסיבה לטעות הנפוצה היא משום שהשילוב של הכינמת יחד עם החום הכבד והזיעה יוצר גרד מוגבר מהרגיל. מעבר לכך, לטענה הזו לא קיים בסיס.

איך מונעים את התפשטות התענוג הזה?

הו, הגענו לחלק הכי חשוב. אז תשמעו, הכינים האלו הן שבט טפיל שרוצה להישאר לנצח וכשיש הרבה כינים, קשה להשתלט עליהן. הכירו את המושג 'מושבת כינים' וכשמה כן היא – זו מתקיימת כאשר הכינים מסתובבות זמן די ממושך על הראש, והכינים מטילות גם ביצים והנה לכם חיי משפחה על הפריזורה היפה שלכם.

"קצב ההתרבות של הכינים מאוד מהיר ומוטב לעצור את התפתחותן על הראש מאשר להתמודד עם המוני כינים וביצים", מסבירה בר-עוז. "הכינים מטילות כ-10 ביצים מידי יום, שבוקעות לאחר כ-7 ימים וחוזר חלילה. כינים מוצצות דם מהראש, פוצעות את הקרקפת, זה מגרד ומאד לא הגייני. כינים הן מטרד, ככל מטרד יש לחסלו. כינים הן לא סתם מטרד, הן מטרד מידבק".

ישנם מגוון סוגי טיפולים ולמעשה אין נכון ולא נכון, אומרת בר-עוז. "מה שכן חשוב לכל מקרי הכינים הוא המניעה. הורים רבים מסרקים את הראשים באופן קבוע במסרק סמיך כדי לאתר כינים חיות (יש מי שמסרק בכל חזרה מהמסגרות) ויש שגם מרססים בכל מיני תכשירים מבוססי רוזמרין".

נפטרים מהכינים (צילום: עדי הלמן)
להרחיק את הכינים מהראש | צילום: עדי הלמן

"נובוקיד" למשל, מבית "TechCare", הוא מכשיר ידידותי ו-100 אחוז טבעי, שמבוסס על חומץ ושמן רוזמרין ופועל באמצעות מכשיר אידוי קטן וכובע ייעודי שחובשים על ראש הילד. המכשיר שבערכה יודע לנדף את החומץ הטבעי והרוזמרין אל תוך הכובע ולהרחיק את הכינים מהראש. הבשורה הגדולה היא שבניגוד לחומרים מוכרים אחרים, שנגדם פיתחו הכינים עמידות, המכשיר החדש מכיל חומץ שחודר כאדים אל מערכת הנשימה של הכינים והביצים ומחסל אותן. בשיער ארוך או סבוך יכולים להיווצר כיסי אוויר וידרש טיפול נוסף, אך משיקולי נוחות, הורים שהתנסו במכשיר המהפכני כנראה כבר לא יחזרו שוב לשיטות הטיפול הישנות. לנובוקיד קפסולות מילוי שאותן ניתן לרכוש בנפרד לאחר הרכישה ראשונית של המכשיר בערכה ולהפוך למעשה את הטיפול למשתלם במיוחד בעלות של כ-15 שקל לקפסולה.

אחד היתרונות הבולטים של הטיפול במכשיר בנוסף להיותו 100 אחוז טבעי – הוא העובדה שמדובר בטיפול יבש, קצר וקל שאינו מרטיב את ראש הילד והופך את אופן השימוש לקל וידידותי. טיפול מונע קבוע בנובוקיד אחת לשבוע שובר למעשה את מעגל חיי הכינה, את קצב ההתרבות המהיר ואת ההתפתחות של המושבה על הראש, משמיד כינים וביצים ומבטיח ראש נקי מדאגות.