שינה של ילדים יקרה מפז ויש לה השפעה רבה על ההתפתחות התקינה של שלל מערכות הגוף, בשלות המוח ואף על היבטים התנהגותיים וקוגניטיביים. למעשה, אין ולו גורם חיובי אחד בחוסר שינה. בכנס השנתי בנושא שינה שנערך ביוני האחרון בסיאטל דיברו רבות על ההשפעות השליליות הרבות של חוסר שינה אצל ילדים. אז באילו מוקדים ספציפיים בעיות בשינה פוגעות? הנה כמה עיקריים:

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

זיכרון ובשלות המוח

מחקר חדש שהוצג בכנס מוכיח כי שינה היא הזמן היחיד בו המוח מנקה את עצמו מ"פסולת" מיותרת המצטברת בו ובכך מסייעת לו לתפקד ביעילות. שינה היא פעילות המוח העיקרית בתחילת החיים ובמהלך השנתיים הראשונות בה המוח מתפתח וגדל עד לכדי 90 אחוז מגודל המוח הבוגר. פגיעה באיכות השינה יכולה לגרום לנזקים בהתפתחותו ולנזקים נוספים לטווח הרחוק. כמו כן, הוכח כי במהלך השינה המוח מעבד מידע שקלט במהלך היום ומאכסן מידע רב בזיכרון לטווח ארוך, לכן, פגיעה משמעותית בשינה עלולה לגרום נזקים בזיכרון.

עיכוב התפתחותי

גם חשיבותה של שנת לילה רצופה נבחנת בהקשר של התפתחות תקינה אצל ילדים. הורמון הגדילה משתחרר בזמן שנת הלילה ועיקר חשיבותו בפיתוח הרקמות והשרירים. ההורמון בשיאו בין חצות ל-06:00 בבוקר ומשתחרר בצורה אופטימלית בשינה רצופה ואיכותית. עבור ילדים שלא נהנים משינה שכזו הסיכוי לעיכוב התפתחותי גדול יותר.

פגיעה במערכת החיסונית

בכנס הוצגו מחקרים נוספים המוכיחים כי חוסר שינה משפיע על השמנת יתר וסוכרת אצל ילדים ואף פוגע במערכת החיסונית, ומגדיל פי 4 את הסיכוי של הילדים להידבק ולחלות. החורף כבר כאן, אז אולי רגע לפני שאתם רצים לקנות תרופות למדו את הילדים לישון, זה בשליטתכם.

בעיות קשב וריכוז

מעבר לפן הפיזיולוגי, לשינה חשיבות גדולה אצל תינוקות וילדים גם במישור ההתנהגותי, הרגשי והקוגניטיבי, והוכח כי מחסור בשינה יכול לגרום לסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז (ADHD), היפראקטיביות ואגרסיביות. רבים חושבים כי בעיות שינה חולפות מעצמן אך מחקרים מראים כי באחוז גבוה מהמקרים הן ממשיכות גם בגילאים מאוחרים יותר. ולכן אל תתמהמהו ולמדו את ילדיכם לישון.

פעוט מוצץ מוצץ-גמילה ממוצץ (צילום: istockphoto)
אפשר ללמד ילדים לקחת מוצץ כבר בגיל 5 חודשים | צילום: istockphoto

מאיזה גיל ניתן ללמד תינוקות לישון לילות רצופים?

לימוד הירדמות עצמאית הוא הסוד לשנת לילה רצופה מכיוון שילד שיודע להירדם בעצמו ידע לחזור לישון ביקיצות לאורך הלילה, לעומת זאת, אלו שלא קיבלו את הכלים יזדקקו לעזרה כדי לחזור לישון.

ניתן להתחיל מגיל 5 חודשים ללמד תינוקות להירדם באופן עצמאי, שכן אז רמת המלטונין (הורמון השינה) בשיאה והילד בשל מבחינות רבות להירדם לבד ולהיות עצמאי בכל הקשור לשינה. ילדים שקיבלו את הכלים יידעו להירדם בערב ולקום אחרי לילה שלם רק בבוקר. איך עושים זאת? הנה 7 טיפים חשובים:

עוד ב-mako בריאות:
>> קבלו אותה: הדיאטה הנכונה לשנת 2016 + הטבה לגולשי mako
>> "בלי העירנות של ד"ר גנדלסמן, הילדה היתה נותרת ללא רגל"
>> השנה שהייתה ב-mako בריאות: 18 דברים שגילינו השנה

1. תהיו עקביים

אחרת לא תצליחו ללמד את הילדים ורק תבלבלו אותם.

2. סימני עייפות

שימו לב לסימני העייפות והשכיבו את הילדים לישון עד חצי שעה מרגע הופעתם. השעות המומלצות לשנת לילה הן בין 18:30-20:00.

3. טקס שינה

לפני השינה צרו טקס שינה הבנוי כמו משפך להפחתת גירויים. טקס השינה יערך בחדר הילדים ובאור מלא. הקפידו על מספר פעולות קבוע (סיפור/ שיר/ עיסוי) שיחזרו על עצמן כל ערב לפני השינה, זה יעזור לילדים לדעת מה מצפה להם ויעזור להם להיות רגועים לקראת השינה. בנוסף, לטקס השינה חשיבות פיזיולוגית והוא מעודד הפרשת מלטונין (הורמון השינה). מרגע שנכנסתם לטקס הקפידו שהילדים לא יצאו מהחדר עד הבוקר, יציאות מהחדר מקבעות חלונות עירות (מעל חצי שעה). 

4. גמילה מגורמי תלות

גמלו את הילדים מכל גורמי התלות שעוזרים להם להירדם כיום (בקבוק/ ידיים/ אוכל/ מים/ עגלה ועוד) והשכיבו אותם תמיד לישון במיטה שלהם - שם הם ישנו לאורך כל הלילה. גמילה מאותם גורמים חיצוניים צריכה להיות הדרגתית ואני ממליצה להורים למקם כיסא ליד מיטת הילד בשלב ראשון ולעזור לו להירדם במיטתו.

תינוק מתוק אוכל מבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
במקרים רבים ילדים שלמדו להירדם לבד הורידו בעצמם את האכלת הלילה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. התמודדות עם הבכי

במידה והילד בוכה הרגיעו אותו במגע או על הידיים, אך כשהוא נרגע החזירו אותו למיטה כדי להרגיל אותו למיטתו וללמדו שנרדמים וישנים לאורך כל הלילה רק במיטה. בכל יקיצה לאורך הלילה החזירו את הילדים לישון בדיוק כפי שעשיתם בתחילת הלילה. בהדרגה, הרחיקו את הכיסא ולבסוף הוציאו אותו מהחדר ותנו לילד להירדם לבד.

6. מוצץ

טיפ קטן - אבל גדול: אין שום סיבה שתקומו 7 פעמים בלילה רק בשביל מוצץ. אולי קשה להאמין, אבל ניתן ללמד תינוקות בני 5 חודשים לקחת מוצץ לבדם בלילה בלי עזרת ההורים.

התחילו במהלך היום כשהילדים ערניים, הגישו להם את המוצץ ליד ואפילו עזרו להם להכניס אותו לפה כשאתם מכוונים את ידם בלבד ולא נוגעים במוצץ. כשהם מצליחים להכניס את המוצץ לבד נסו רק לסמן להם היכן הוא נמצא ותנו להם לקחת אותו בעצמם. כעבור מספר ימים, כשהם כבר הרבה יותר עצמיים עם המוצץ הניחו 2-3 מוצצים בפינה קבועה במיטה, לפני כל השכבה הראו להם את המוצצים ועשו בדיוק את אותם שלבים בהרדמות ובמהלך הלילה. בהתחלה זה מעט יאריך את זמן ההרדמה אבל מהר מאוד הם יסגלו את המיומנות הזאת ויהיו מסוגלים לקחת לבדם את המוצץ בלילה.

7. מה עם האוכל בלילה?

האמת שזה בעיקר תלוי בהורים, אבל בגיל 5 חודשים בהחלט ניתן להפסיק את האכלות הלילה לילדים בריאים, והם כבר ידעו להשלים את החסר במהלך היום. במקרים רבים ילדים שלמדו להירדם לבד הורידו בעצמם את האכלת הלילה.

יש סברה שטוענת כי תינוקות יונקים אינם יכולים לישון לילות רצופים, זה כאמור מופרך לחלוטין. אני מלווה משפחות עם תינוקות יונקים שלומדים לישון נהדר בדומה לאלו האוכלים מבקבוק. גם המיתוס שדייסה תעזור לילד לישון טוב יותר היא חסרת בסיס, שכן בדייסה יש פחמימות מורכבות שיוצרות שובע גדול לזמן קצר, מה שיכול לגרום לכבדות בתחילת הלילה ואף להפריע בהירדמות, ובכל מקרה לא תגרום שובע בהמשך הלילה.

להורים שכן רוצים להמשיך האכלת לילה אני ממליצה להשאיר האכלה אחת בלבד בגילאים 6 חודשים-שנה, ומעל גיל שנה להוריד אותה לגמרי, שכן לאכילה ביום ערך קלורי גבוה יותר ובנוסף זה פוגע, כאמור, בשינה הרצופה.

>> מרק עוף? המאכלים שיחמירו לכם את הצינון

  • הכותבת היא גלי חן – יועצת שינה בשיטת 'לילה טוב', 058-456-5755, ניתן לפנות במייל