מותו של בן השלוש מפתח תקווה בעקבות סיבוך של שפעת החזירים, מלחיץ לא מעט הורים. גם הדיווחים על ארבע הנשים הנוספות שנדבקו במחלה בימים האחרונים מחזירה רבים מאיתנו לשנת 2009, אז התפרצה המחלה ו-96 אנשים בעולם מתו. אבל, כעת, אומרים המומחים, אין סיבה לדאגה: טיפול מונע וערנות לתסמינים אמורה להספיק. בכל זאת מודאגים? פרופ' רן בליצר, מנהל מחלקת תכנון מדיניות בריאות ומכון כללית למחקר של שירותי בריאות כללית, עונה על כל השאלות החשובות.
מהי שפעת החזירים?
"מדי שנה, בעונת החורף, נגרמת תחלואה עקב זני שפעת שונים, המשתנים משנה לשנה. 'שפעת החזירים' הינה כינוי לזן שפעת (מסוג H1N1) אשר הופיע לראשונה בהתפרצות כלל-עולמית בשנת 2009, ומאז גורם לתחלואה מדי חורף. בחורף זה, כרבע ממקרי התחלואה בשפעת בישראל נגרמים על ידי זן זה, ובפועל, התחלואה שהוא גורם אינה חורגת לרוב בחומרתה או משכה מזני השפעת העונתיים האחרים".
מהם התסמינים? כיצד ניתן להבחין בינה לבין שפעת אחרת?
"התסמינים של שפעת H1N1 אינם שונים מאלו של שאר זני השפעת. המחלה נמשכת מספר ימים ועד לשבוע, ומתבטאת בחום גבוה, כאבי שרירים, כאבי ראש, שיעול, נזלת, כאבי גרון, חולשה ובהרגשה כללית רעה. ככלל, ביטוייה חריפים יותר מהצטננות רגילה". חשוב לציין, כי גם דרכי ההידבקות דומים לאלו של שפעת רגילה, והנגיף מועבר באמצעות רסיסי רוק או הפרשות אף. הוא גם יכול לעבור בשיעול, התעטשות, או מגע ישיר עם אדם או חזיר חולה.
מתי צריכה להידלק נורה אדומה אצל ההורים?
"במידה ומופיעים תסמינים חריגים במשכם או בחומרתם (שיעול מתגבר עם כיח מוגלתי, כאבים בחזה, כאבי ראש חזקים, הקאות, קוצר נשימה, שינויים במצב ההכרה) יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא".
מהן הסכנות? כיצד זה יכול לגרום למוות?
"שיעור קטן מאוד מהחולים בשפעת בקבוצות הסיכון (בעיקר קשישים, תינוקות, נשים הרות וחולים במחלות כרוניות) מפתח מחלה קשה וסיבוכים מסכני חיים. הסיבוכים עלולים לכלול דלקות וסיבוכים בדרכי הנשימה והריאות, במערכת העצבים המרכזית ובמערכת הלב וכלי הדם. תחלואה בשפעת עלולה גם לגרום הפרעה באיזון של מחלות הרקע. ככל שמחלות הרקע קשות יותר, התחלואה העלולה להיגרם מיציאת המחלה מאיזון, משמעותית יותר".
האם יש סיבה להיכנס לפניקה, או שחמישה אנשים שנדבקו בחורף אחד זה משהו שקורה בכל שנה?
"אין מקום לחרדה. כאמור, 'שפעת החזירים' הפכה לזן המופיע מדי חורף וגורם לתחלואה כמו כל זן אחר של שפעת. כ- 25% ממקרי השפעת בישראל בחורף זה נגרמים על ידי זן זה, ורובם המכריע אינו קשור בסיבוכים קשים.
"יש בהחלט מקום לנקוט באמצעים של רפואה מונעת – שמירה על היגיינה אישית ורחצת ידיים, ומומלץ להתחסן כנגד שפעת – החיסון, שכולל גם חיסון נגד שפעת חזירים, הינו האמצעי היעיל ביותר למניעת המחלה".