מחקרי עבר הראו כי אלכוהול משפיע רבות על המוח – ולא בדיוק לטובה. אלכוהול משבש את הפעילות המוטורית, הקואורדינציה והיכולת הקוגניטיבית שלנו. אולם, מחקר חדש מראה שאולי לא הכל שלילי שם בממלכת האלכוהול. נראה שכמה שוטים יכולים דווקא לשפר את יכולת המוח, בכל הנוגע לכישורי השפה שלכם.  על פי המחקר, אם אתם לומדים שפה חדשה, אלכוהול יכול לסייע לכם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מאחר שאלכוהול נודע בכך שהוא מסייע לאנשים להתגבר על עצבנות והססנות – ייתכן מאוד שזו למעשה הסיבה שאנשים אוזרים יותר אומץ לדבר בשפה החדשה רק לאחר כמה כוסות יין. לכן, החליטו חוקרים מהולנד ובריטניה לבדוק לעומק כיצד בדיוק אלכוהול משפר לנו את כישורי השפה.

הניסוי פורסם בכתב העת המדעי Psychopharmacology והראה כי בוודאות אנשים מצליחים לדבר יותר טוב בשפה זרה לאחר שצרכו אלכוהול, גם כאשר הם בעצמם חושבים ששפתם אינה טובה מספיק. המחקר כלל 50 אנשים שדוברים גרמנית כשפת אם, מאוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד, ליד הגבול עם גרמניה. כל המשתתפים במחקר אמרו שהם שתו אלכוהול, לפחות מדי פעם – וכיוון שהשיעורים שלהם נלמדים בהולנדית – כולם עברו לאחרונה מבחן שבדק את השליטה שלהם בשפה ההולנדית.

כל אדם התבקש לנהל דו-שיח לא רשמי בהולנדית, באורך של 2 דקות עם מראיין. לפני השיחה, למחצית מהמשתתפים ניתן משקה אלכוהולי ולשאר המשתתפים כוס מים. כמות האלכוהול שניתנה לכל משתתף השתנתה בהתאם למשקל האדם. משתתף ששקל 68 ק"ג צרך אלכוהול בכמות המשתווה לכ-400 מ"ל בירה.

עוד ב-mako בריאות
>> הלם: אפשר לרזות גם מהר וגם בריא
>> נטלי פורטמן ויתרה על שני מאכלים והאקנה נעלמה
>> מה הקטע של אנשים שאוכלים רק 3 וחצי דברים?

השיחות הוקלטו ודורגו על ידי שני אנשים דוברי הולנדית כשפת אם, שלא ידעו מי האנשים שצרכו אלכוהול לפני כן. כמו כן, התבקשו המשתתפים לתת לעצמם ציון על ביצועיהם, בהתאם לרמת השליטה שלדעתם הייתה להם בשפה. באופן מפתיע, האלכוהול לא השפיע על הדירוג העצמי של המשתתפים; אלו ששתו אלכוהול לפני לא הרגישו יותר ביטחון או מרוצים יותר מביצועיהם בהשוואה לאלו ששתו מים. אולם לפי האנשים שבחנו את השליטה שלהם בשפה זרה – נראה שאלו ששתו אלכוהול הצליחו יותר. לטענתם, המשתתפים ששתו אלכוהול לפני השיחה היו רהוטים יותר ושלטו טוב יותר בהיגוי – בהשוואה לאלו שלא שתו אלכוהול. בכל הנוגע לדקדוק, אוצר מילים והעלת טיעונים, התוצאות היו דומות בשתי הקבוצות.

נראה שאכן לאלכוהול יש השפעה מיטיבה ללימודי שפות, אבל לא היינו ממליצים להגזים עם הדרינקים עדיין. החוקרים ציינו כי מינון האלכוהול שנבדק במחקר היה נמוך ושרמות גבוהות יותר של צריכת אלכוהול עלולה לבטל את ההטבות הללו. שתייה מוגזמת של אלכוהול עשויה לגרום לאפקט ההפוך ולמעשה לגרום לפגיעה ביכולת הדיבור. התוצאות אמנם מפתיעות ביחס לשלל המחקרים שמראים כי אלכוהול פוגע בתפקוד הקוגניטיבי שלנו – אך ישנו לפחות מחקר נוסף שהראה ממצאים דומים. ממחקר שנעשה בשנת 1972 נמצא כי אמריקאים ששתו מעט אלכוהול שיפרו את יכולת ההגיה שלהם בתאילנדית.