אנדראס לוביץ היה טייס המשנה בטיסת ג'רמן ווינגס שהמריאה מברצלונה לנמל התעופה שבדיסלדורף, גרמניה. בשלב מסוים במהלך הטיסה לוביץ חיכה שהקברניט יצא מתא הטייס, נעל את עצמו וריסק את המטוס. מחקירה ובדיקה בתיקו הרפואי של לוביץ נמצא כי הוא סבל מתסמיני דיכאון קליני ונפגש עם לא פחות מ-41 רופאים במהלך חמש שנים, שבעה מתוכם ראה חודש לפני הטיסה המדוברת. מעבר לכך, עלה כי הוא הופנה למרפאה פסיכיאטרית רק שבועיים לפני ההתרסקות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מעבר לרשלנות של רופאיו של לוביץ, שהיו מחויבים להתריע על מצבו הבריאותי לחברת התעופה, שכן מדובר היה במצב של סכנת חיים, החקירה העלתה חששות רבים בנוגע להתמודדות של טייסים עם דיכאון. האם קיימים עוד טייסים כמו לוביץ ואנחנו לא מודעים לכך? איזה מענה מקבלים טייסים הסובלים מדיכאון והאם הם בכלל מטפלים בעצמם?

המחקר פורסם בכתב העת Environmental Health. החוקרים ביצעו סקר אנונימי שבו השתתפו 1,850 טייסים של טיסות מסחריות מ-50 מדינות ברחבי העולם. הם מצאו ש-13 אחוז מהם ענו לקריטריונים של דיכאון, וקצת יותר מ-4 אחוזים מהם דיווחו על מחשבות אובדניות בשבועיים האחרונים.

הסתיר את המידע ממעסיקיו | לוביץ
התאבד והרג בדרך 150 אנשים. אנדראס לוביץ | צילום:
עוד ב-mako בריאות
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם

"מצאנו שטייסים פעילים רבים מתמודדים עם תסמינים של דיכאון וייתכן מאוד שהם לא פונים לטיפול מחשש שזה ישפיע לרעה על הקריירה שלהם", כתב ג'וזף אלן, מחבר המחקר בהצהרה רשמית.

אמנם דיכאון הוא הפרעה נפשית נפוצה, אך המחקר הזה הוא אחד הראשונים לבחון את מצב בריאות הנפש בקרב טייסים. יותר טייסים מטייסות דיווחו על אובדן עניין, תחושות של כישלון ומחשבות על מוות – על בסיס יומיומי. כמו כן, דיכאון היה נפוץ בקרב טייסים שדיווחו כי הם נוטלים תרופות שינה וטייסים שטענו כי הם סובלים מהטרדות מיניות ומהתעללות מילולית.

"נושא בריאות הנפש בקרב טייסים אינו חדש, אבל זיהוי ומתן סיוע לטייסים הסובלים ממחלות נפשיות מהווים אתגר בהווה", מסכמים החוקרים. 

>> הפרעת חרדה: הדבר שמסיח את הדעת מזה שטורפים אותך