תוחלת החיים צפויה לעבור בקרוב לראשונה את ה-90 שנה. מדענים הצליחו להפריך כל סברה שהייתה עד כה על תוחלת החיים של בני אדם. המחקר נעשה על ידי צוות של חוקרים מרחבי העולם ומומן על ידי מועצת המחקר הרפואי של בריטניה והסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה. המחקר חוזה עלייה משמעותית בתוחלת החיים, כאשר השיא צפוי להיות בדרום קוריאה – אך מדינות מערביות אחרות לא רחוקות ממנה בטבלה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על פי המחקר - לנשים שייוולדו בדרום קוריאה בשנת 2030 צפויה תוחלת חיים של כ-90 שנה. במדינות מפותחות אחרות גם כן צפויה עלייה בתוחלת החיים. לעלייה זו יש השלכות לא מעטות והיא מעלה שאלות הנוגעות לביטוחי בריאות וסיעוד. שכן, יותר אנשים מבוגרים יזדקקו לסיוע כיוון שאחוז גבוה יותר של האוכלוסייה יהיו אנשים מעל לגיל 80.

אולם במחקר יש לא מעט הסתייגויות; זה בלתי אפשרי לחזות במדויק אסונות טבע, התפרצות של מגפות או שינויים אקלימיים שעשויים להוביל לתמותה משמעותית ברחבי העולם. יחד עם זאת, המחקר מראה עלייה משמעותית בתוחלת החיים אצל מרבית מ-35 המדינות המפותחות שנכללו במחקר. מי שיוצאת דופן במחקר היא ארה"ב, ששילוב של השמנת יתר, מוות של אימהות ותינוקות בלידה, רציחות וחוסר שוויון במידת הגישה של אזרחים שונים לביטוחי בריאות, יובילו לעלייה איטית יותר בתוחלת החיים, בהשוואה למדינות אחרות.

החוקרים ציינו במחקר שארה"ב היא המדינה היחידה בOECD – שאין בה ביטוח בריאות לכל אזרחיה. "לא רק שבארה"ב יש חוסר שוויון בתחום הבריאות, אלא גם שתוחלת החיים ירדה בפלחים מסוימים של האוכלוסייה", כתבו החוקרים.

המדינות שנמצאות בראש הרשימה הן דרום קוריאה ומדינות אירופה. דרום קוריאה תצפה לתוחלת חיים של 90.8 שנה בקרב נשים שיוולדו בשנת 2030, שזה 6.6 שנים יותר מתוחלת החיים של נשים שנולדו ב2010. צרפת במקום השני בטבלת תוחלת החיים של נשים – 88.6 שנה, ויפן במקום השלישי עם 88.4 שנה, לאחר עשורים שבהם הייתה במקום הראשון בעולם באריכות ימים. אנשים שיוולדו בשנת 2030 צפויים לחיות עד גיל 84.1 בדרום קוריאה ועד 84 באוסטרליה ובשווייץ.

עוד ב-mako בריאות
>> איך שורפים שומן ב-20 דקות מבלי לצאת מהבית?
>> מביונסה ועד אמל: הסיבה שלכולם פתאום יש תאומים
>> למה ממש לא כדאי לכן לוותר על הפיפי שאחרי?

האם מדינות יצליחו לתמוך באוכלוסיית המבוגרים המתפתחת?

המחקר כולל 21 מודלים שונים של תוחלת חיים, כדי לנסות להגיע לניבוי המדויק ביותר. אך החוקרים מציינים שעדיין יש חוסר ודאות מסוימת. יש סיכוי של 97 אחוזים שתוחלת החיים של נשים שנולדו ב2030 בדרום קוריאה תהיה גבוהה מ-86.7 שנים וסיכוי של 57 אחוז שתוחלת החיים תהיה מעבר ל-90 שנה.

אז איך דרום קוריאה הגיעו לראש הרשימה? החוקרים טוענים כי מדובר בשיפורים שנעשו בתחומי הכלכלה והחינוך. מוות של ילדים ומבוגרים ממחלות זיהומיות ירד משמעותית והתזונה השתפרה, מה שגם הוביל לעלייה בגובה האנשים בדרום קוריאה. השמנת-יתר, הגורמת למחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב וסרטן היא לא בעיה גדולה שם ופחות נשים מעשנות, בהשוואה למדינות מערביות אחרות.

על פי המחקר, מדינות אחרות שצפויה בהם עלייה בתוחלת החיים כמו אוסטרליה, קנדה וניו זילנד בעלות ביטוחי בריאות באיכות גבוהה למניעה ולטיפול בסרטן ובמחלות לב. כמו גם פחות מוות בקרב תינוקות, פחות עישון ופחות פציעות כתוצאה מתאונות דרכים. בצרפת ובשווייץ יש אחוז נמוך יותר של נשים הסובלות מהשמנת-יתר.

"עד לא מזמן, חוקרים רבים האמינו שתוחלת החיים לא תעבור את ה-90 שנים", אומר פרופ' מאג'יד אזטי, החוקר הראשי במחקר. "התחזיות שלנו באשר לתוחלת החיים מראות על הצלחה של בתחום הבריאות וביטוחי הבריאות הציבוריים". עם זאת, חשוב שיהיו שינויים במדיניות שיתמכו באוכלוסייה העולה של אנשים מבוגרים. 

אולם ישראל אינה מופיעה במחקר הנוכחי, אך סביר להניח שגם אצלינו תהיה עלייה בתוחלת החיים, בהתאם למגמת העלייה שנצפית בשנים האחרונות. על פי נתונים של ארגון הבריאות העולמי שפורסמו בשנת 2014, ישראל דורגה במקום הרביעי בעולם בתוחלת החיים של גברים. 

(מקור)

>> נמצאה הסיבה לכך שאתם שמאליים וזה לא המוח