כולנו יודעים שפחמימות הן הדלק של הגוף, כמטאפורה, אבל האם אפשר לראות בחלקן כדלק של ממש לפעילות גופנית מוצלחת? חוקרים באוניברסיטת אילינוי מאמינים שכן, ושהדלק הזה אפילו טבעי וזמין יותר במפתיע.

במסגרת המחקר, שפורסם ב-Journal of Applied Psychology, נתבקשו 12 רוכבי אופניים מקצועיים לצרוך 60 גרם של פחמימות שמקורן ב-500 גרם תפוחי אדמה, וספציפית במחית תפוחי אדמה מלוחה (פירה, בעגה עממית) בכל שעה, בזמן שהם מדוושים במהלך שעתיים המדמות פעילות רכיבה אמיתית בתנאי שטח. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות: קבוצה אחת קיבלה מים, הקבוצה השנייה קיבלה פירה והקבוצה השלישית קיבלה חבילות של ג'ל אנרגיה, מהסוג שמבטיח לספורטאים ביצועים טובים יותר. ב-24 השעות שקדמו לניסוי אכלו כל האצנים בדיוק את אותו הדבר.

רוכבת על אופניים (צילום: blubel-unsplash)
בוסט לביצועים | צילום: blubel-unsplash

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

בכל רבע שעה ניתנה לרוכבים מנה של 15 גרם מהתוסף בהתאם לקבוצה שאליה הם שייכים, ולאחר שעתיים נתבקשו הרוכבים להמשיך ולרכוב מהר ככל שהם יכולים למשך מרחק שהותאם למשקל גופם היחסי. במהלך כל הניסוי נלקחו מהמשתתפים דוגמיות דם שבהן נמדדו כמויות הלקטאט, כסימן לחילוף חומרים בזמן פעילות גופנית מאומצת. כמו כן נמדד קצב הלב שלהם, הטמפרטורה בגוף וסימפטומים שונים הקשורים למערכת העיכול.

התוצאות – שתיים מהקבוצות סיימו את המקצה האחרון של הניסוי ב-33 דקות, לעומת קבוצה אחת שסיימה אותו ב-39 דקות בממוצע. "בשתי הקבוצות שצרכו את הפירה והג'ל ניכר בוסט בביצועים שלא אפיין את הקבוצה שקיבלה מים בלבד", אמר מנהל המחקר פרופסור ניקולס בורד, "ולא מצאנו הבדל מהותי בין שני התוספים הללו". כמו כן נתגלה כי ברוכבים שקיבלו את הג'ל והפירה נמצא ריכוז גבוה יותר של גלוקוז בדם, אך ניכר כי הרמות אוזנו באופן תקין. כמו כן נמצא בהן ריכוז מוגבר של לקטאט, שבין היתר מעכב את עייפות השריר ולכן מהווה אינדיקציה לביצועים טובים יותר.

החיסרון היחיד של הפירה לעומת הג'ל - תחושות מוגברות של נפיחות, כאבים וגזים במערכת העיכול. אך את זה, לפי בורד, ניתן להסביר בכך שכמויות הפירה שניתנו היו גבוהות בכוונה על מנת להשוות את רמות הגלוקוז בתפוחי האדמה לזה שבג'ל.

עוד ב-mako בריאות:
>> כתם הלידה התגלה כמשהו קטלני ומסוכן הרבה יותר 
>
> 180 אלף ישראלים סובלים מהתופעה הזו

בסופו של דבר, המחקר שלנו מוכיח שספורטאים יכולים להשתמש במקורות טבעיים של פחמימות כאלטרנטיבה למוצרים מסחריים על מנת לגוון את המזונות שהם מכניסים לגופם לפני תחרויות", אמר בורד. "תפוחי אדמה הם אופציה מצוינת משום שהם גם זולים ועשירים בחומרים תזונתיים אחרים". עם זאת, ראוי לציין שהחוקרים לא בדקו את ההשפעות של טוגנים, חטיפי צ'יפס ומוצרים אחרים העשויים מתפוחי אדמה.