לא פעם אנחנו שומעים על מקרים בהם אחד מבני זוג אוהבים שחיו יחד עשרות שנים, הולך לעולמו, וזמן קצר לאחר מכן הצטרף אליו בן או בת הזוג שלו. אנו נוהגים לכנות זאת, מוות משברון לב ומאמינים כי ליבו של בן הזוג הנעזב לא עמד בפרידה. אמנם תסמונת הלב השבור הוא מצב רפואי מוכר ואמיתי, אך כעת מחקר חדש מצביע על כך שתסמונת זו עשויה לגרום ללב נזק לאורך זמן.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על פי מחקר חדש שהוצג באיגוד האמריקאי ללימודי מדע באנהיים, קליפורניה, ובמימון קרן הלב הבריטי (BHF), אירוע פתאומי ורציני שנגרם על ידי לחץ נפשי חמור עלול להוביל לנזק ללב הדומה בטווח הארוך להתקף לב. תסמונת טאקו-טסובו (Takotsubo), המכונה גם "תסמונת הלב השבור", משפיעה על כ -3,000 איש מדי שנה בבריטניה. במהלך ההתקף, חלק משריר הלב נחלש ומתנפח, דבר המשבש את יכולת השאיבה של הלב. אם עד כה, הרופאים נהגו להאמין שהמטופלים יחלימו ויתאוששו במהירות גם ללא טיפול, כיום מבינים שזו הייתה טעות חמורה מצידם לחשוב כך.

תסמינים כמו של התקף לב

חוקרים מאוניברסיטת אברדין עקבו אחרי 37 מטופלי טאקו-טסובו במשך שנתיים בממוצע. באמצעות טסטים של פעילות גופנית וסריקות MRI לבביות, החוקרים מצאו שברוב המקרים תפקוד הלב של החולים נפגע לאחר אירוע. הם אף מצאו כי חולים סבלו מסימפטומים מתמשכים של אי ספיקת לב, בדומה לחולים שסבלו מהתקף לב.

התמונות גם חשפו סימנים של רקמת צלקת דקה בחלקים של שריר הלב. נזק זה, שבו עדיין לא ניתן לטפל, מפחית את גמישות הלב ומונע ממנו תפקוד ראוי במהלך כל פעימת לב.

עוד ב-mako בריאות
>> המחלה הקשה שנפוצה במזה"ת - ובארץ לא מכירים
>> זו הסיבה שהכתפיים שלכם תפוסות כל הזמן
>> הטריקים הפשוטים האלה מנצחים את החשק למתוק

ממצאים אלה עשויים לעזור להסביר מדוע לאנשים הסובלים מתסמונת טאקו-טסובו יש בטווח הארוך שיעורי הישרדות דומים לאנשים שיש להם התקף לב. ד"ר דנה דוסון, חוקרת מאוניברסיטת אברדין, שהובילה את המחקר, אמרה לNetDoctor: "אנחנו יותר ויותר מבינים כי תסמונת טאקו-טסובו הרבה יותר שכיחה ממה שחשבנו בעבר". זהו המחקר הארוך ביותר שנעשה העוקב אחר התוצאות של טאקו-טסובו, והוא מראה בבירור את ההשפעות הקבועות על הלב אצל חלק מהאנשים הסובלים מתסמונת זו, חולים אלו אינם מסוגלים לבצע פעילות גופנית ומתעייפים בקלות רבה יותר. המחקר שלנו מראה כי תסמונת זו צריכה להיות מטופלת באותה דחיפות כמו כל בעיית לב אחרת, וכי חולים עשויים להזדקק לטיפול מתמשך בהשפעות ארוכות טווח אלו. המטרה הבאה שלנו היא לאבחן טיפולים מתאימים".

פרופ 'ג'רמי פירסון, מנהל רפואי בקרן הלב הבריטית, אמר: "טאקו-טסובו היא מחלה הרסנית שיכולה לפגוע באופן פתאומי בחייהם של אנשים בריאים. פעם חשבנו שההשפעות מסכנות החיים של תסמונת זו היו זמניים, אבל כעת אנחנו רואים שהם יכולים להמשיך להשפיע על אנשים למשך שארית חייהם. לא קיים טיפול ארוך טווח באנשים הלוקים בטאקו-טסובו, משום שחשבנו בטעות שהמטופלים יחלימו לחלוטין. המחקר הנוכחי מוכיח שיש השפעות ארוכות טווח על בריאות הלב, ומציע שאנחנו צריכים לטפל בחולים אלו בצורה דומה לאלו אשר נמצאים בסיכון לאי ספיקת לב".

במאמר קודם על תסמונת טאקוטסובו, אמרה ג'וליה סמואל, יועצת שכול ל-NetDoctor: "במשך עשרים וחמש השנים האחרונות בהם אני עובדת עם אנשים המתאבלים על מותו של אדם אהוב, כל אחד מהם אמר לי בדרכו כי 'הלב שלי כואב פיזית' או 'אני מרגיש שבור לב'. התחושה הזו היא אוניברסלית וחוצה תרבויות, מגדר ומחלוקות דתיות".