כמה פעמים שמענו שתזונה דלת שומן משתלמת לבריאות ולגזרה? כעת, מחקר חדש מבקש לשנות את כל התמונה: על פי חוקרים מקנדה, צריכה מועטה של שומן עלולה לגרום למוות מוקדם. רגע, מה?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

גם אנחנו הרמנו גבה מממצאיהם של מחקר זה. אך למען האמת, הופתענו לגלות כי מדובר במחקר מקיף למדי. במהלך המחקר, חוקרים מאוניברסיטת מק'מאסטר בקנדה בדקו את הרגלי התזונה של לא פחות מ-135 אלף אנשים, מ-18 מדינות שונות. התוצאות, שפורסמו בכתב העת הרפואי The Lancet – היו מאוד מפתיעות.

המשתתפים חולקו לקטגוריות שונות, בהתאם לקבוצת המזון ממנה הם קיבלו את מרבית האנרגיה שלהם; קבוצות מזון כמו פחמימות, חלבונים ושומנים (כולל סוגים שונים של שומן). המחקר נערך בין שנת 2003 ל-2013, והמשתתפים התבקשו לספק מידע באשר לצריכת המזון שלהם, כאשר החוקרים עקבו אחריהם במשך כ-7 שנים בממוצע. לאחר מכן, העריכו החוקרים את הקשר שבין התזונה של האנשים בכל קבוצת מזון לבין מחלות לב וכלי דם ומוות מוקדם.

במהלך המעקב שנעשה אחר המשתתפים, החוקרים רשמו 5,796 מקרי מוות ו-4,784 אירועים בריאותיים הקשורים במחלות לב וכלי דם. הם מצאו כי אלו שנמנעו מלצרוך שומן, מצאו את עצמם צורכים הרבה יותר פחמימות מהרגיל. גורמים בריאותיים בארץ ובעולם הזהירו מפני צריכת שומן רווי, שעשוי להעלות את רמת הכולסטרול הרע בדם, שזו עלולה להעלות סיכון למחלות לב, להתקפי לב ולטרשת עורקים.

עוד ב-mako בריאות
>> האיום הבריאותי שמסכן את הציבור הישראלי
>> מרגישים עייפים כל הזמן? אולי זו הסיבה
>> כך ג'ניפר לורנס נכנסה לכושר שיא

אולם, תוצאות מחקר זה הראו כי אנשים שצרכו הכי מעט מזון המכיל שומן רווי, היו בעלי סיכוי גבוה יותר ב-13 אחוזים למוות מוקדם, בהשוואה לאלו שצרכו יותר מזון המכיל שומן רווי. כמובן שאין זה אומר שכל אותן הנחיות להימנע משומן רווי מוטעות. החוקרים סבורים כי הסיבה לנתונים אלו, היא שאנשים שהפחיתו בצריכת השומן למעשה מצאו את עצמם צורכים יותר פחמימות, כמו לחם, אורז ופסטה – תזונה שדלה בערכים תזונתיים.

אלו שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של פחמימות, הגדילו את הסיכון שלהם למוות מוקדם ב-28 אחוזים, זאת בעיקר בעקבות צריכה של מזון מעובד. באופן מפתיע למדי, המשתתפים במחקר שצרכו כמות רבה של סוגים שונים של שומן, הפחיתו את הסיכון שלהם למוות מוקדם ב-23 אחוזים.

"ההתמקדות הנוכחית בקידום תזונה דלת שומן מתעלמת מהעובדה שברוב המדינות שבהם הכנסה בינונית או נמוכה צורכים כמות גבוהה יותר של פחמימות, שנראה שעשויות להוביל להשלכות בריאותיות שליליות", מסביר ד"ר משגיד דהגהאן, המחבר הראשי של המחקר. מסקנתם העיקרית של החוקרים, היא כי יש לשקול לשנות הנחיות תזונתיות בכל העולם.

חשוב לציין שגם תזונה דלה בפחמימות אינה מומלצת – ושהחוקרים במחקר לא הביאו בחשבון פעילות גופנית. אנחנו היינו ממליצים להיצמד לתזונה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון, בשילוב עם פעילות גופנית.