יוגה הפכה בשנים האחרונות לנפוצה במיוחד בקרב אנשים המעוניינים להפחית את רמות הסטרס בגוף ולשמור על כושר. בעקבות, יותר חוקרים מנסים כעת להבין באילו דרכים יוגה יכולה לשפר את הבריאות שלנו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

עד כה, נמצא קשר בין מדיטציה (המשולב בסגנונות יוגה שונים) וייצור מוגבר של אינסולין. כמו כן נמצא קשר בין מדיטציה והזדקנות מופחתת של תאי הגוף. מחקרים קודמים מצאו קשר בין יוגה לדלקות ודיכאון – אך נראה שמחקר חדש מצא הוכחה חותכת לכך שיוגה אכן מסייעת להרגיע סטרס ולהפחית דיכאון.

במחקר שכלל 52 נשים שהראו סימנים של דיכאון, כולל רמות גבוהות של לחץ והרגלי תזונה לא בריאים – התגלה כי אלו שלקחו חלק בביקראם יוגה (יוגה חמה) חוו שיפורים משמעותיים. 27 מתוך 52 הנשים במחקר השתתפו בשני שיעורי יוגה בשבוע, במשך 8 שבועות. 25 מהן לא עשו יוגה בכלל. בסוף המחקר, נצפתה ירידה בסטרס ובאכילה רגשית בקרב הנשים שעשו יוגה – ירידה של כמעט פי 3 יותר, בהשוואה לאלו שלא עשו יוגה. על פי תיאור החוויה של המשתתפות, החוקרים גילו כי קבוצת היוגה התמקדה פחות במחשבות שליליות.

מחקר שנעשה בבית החולים ג'נרל הוספיטל בבוסטון חשף ממצאים דומים. במחקר שכלל 29 מבוגרים, רובן נשים עם תסמינים קלים של דיכאון. כל המשתתפים לקחו חלק בביקראם יוגה, בטווח זמן של כשמונה שבועות, אחת לשבוע והראו שיפור משמעותי לאחר מכן. שני המחקרים הללו הוצגו השבוע בכנס של איגוד הפסיכולוגיה האמריקאי בוושינגטון די.סי.

יוגה עוזרת לנו לחזור לאיזון

מארן נייר, אחת החוקרות של המחקר האחרון, טוענת כי "אנחנו חיים במצבים תמידיים של סטרס. יוגה עוזרת לנו לחזור להומאוסטזיס".

לטענתה, יוגה עשוי לסייע לנו באמצעות איזון שני חלקים של מערכת העצבים: מערכת העצבים הפאראסימפתטית, שאחראית למנוחה ורוגע. ומערכת העצבים הסימפתטית, ששולטת בגירויים ובתגובת "הילחם או ברח". ישנן הוכחות מסוימות לכך שסטרס – שעלול להוביל לדיכאון, מעלה את הפעילות במערכת העצבים הסימפתטית ומפחית פעילות במערכת הפראסימפתטית. כעת נותר לבחון האם יוגה יעילה מול שיטות טיפול פסיכולוגיות אחרות ולבדוק אם ניתן יהיה להשתמש ביוגה כטיפול יחידני – ולא רק כטיפול משלים לטיפול התרופתי.