מחקר חדש מצא שההורמון הנשי פרוגסטרון, המצוי בגלולות, משפר את תפקוד הריאות ומזרז את תהליך ההחלמה. בניסוי, שנערך באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארה"ב, נבדקו עכברות מעבדה חולות שפעת. אם התוצאות יהיו תקפות גם בבני אדם, נשים יוכלו לקבל הגנה משפעת בזמן היריון, בחצי מהמחזור החודשי שלהן וכן כל זמן שהן נוטלות גלולות למניעת היריון.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

גלולות מכילות שני הורמוני מין נשיים: פרוגסטרון ואסטרוגן. עיקר פעולתן של הגלולות מתבסס על מניעת ביוץ, בכך שהן מונעות שחרור של ביצית מהשחלה. מעבר לשימושה העיקרי כאמצעי למניעת היריון, רבות משתמשות בגלולה להקלה על תסמינים המופיעים לפני המחזור, להפחתת אקנה ולהקלה על הדימום הוסתי. כעת, נראה שנמצא יתרון בריאותי נוסף בגלולות – החלמה מהיר יותר משפעת.

הניסוי נערך על ידי ד"ר סברה קליין, מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס. החוקרים השתילו שתלי פרוגסטרון בעכברות בוגרות ללא פרוגסטרון (progesterone-depleted, כרתו להן את השחלות) שהודבקו בשפעת. ההורמון שינה את התגובה הדלקתית בריאות ושיפר את היכולת של רקמת הריאה להתחדש, כתוצאה מכך העכברות התאוששו מהר יותר משפעת (לעומת עכברות שקיבלו פלסבו). ההורמון לא מגן מנגיפי שפעת - אך הקטין את נזקיו והגביר את ההתאוששות מהשפעותיו. השפעת ההורמון היא בין היתר בתיווך של גורם הגדילה אמפירגולין (AREG), שפרוגסטרון מגביר את ייצורו. פרוגסטרון לא הגן על עכברות ללא היכולת לייצר אמפירגולין. מעבר לכך, נבדקו טמפרטורת הגוף ותפקוד הריאות וראו כי העכברות התאוששו מהווירוס מהר יותר.

העכברות בניסוי קיבלו פרוגסטרון אמיתי ולא נגזרות כמו שיש בגלולות (החוקרים בדקו במחקר המשך גם נגזרות של פרוגסטרון, אבל התוצאות לא פורסמו עדיין. לטענת ההשפעה דומה). כשעכברות חולות בשפעת רמות הפרוגסטרון שלהן יורדות, לא ברור אם כך גם בבני אדם, אך כן ידוע שנשים בוגרות צעירות פגיעות יותר לסיבוכי שפעת מאשר גברים. 

אישה חולה (צילום: Shutterstock)
התאוששות מהירה יותר מווירוס השפעת | צילום: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין

מחקרים רפואיים רבים הראו כי הורמון הפרוגסטרון יעיל בהפחתת דלקות, אך מעטים המחקרים שבחנו לעומק כיצד זה משפיע בהתמודדות עם מחלות שהן לא מחלות מין. החוקרים מציינים כי מדובר בתגלית חשובה, כיוון שנשים רבות נוטלות גלולות המכילות פרוגסטרון, בייחוד כעת שתפוצתן מתרחבת גם במדינות שבהן לא היה נהוג להשתמש בהן. יחד עם זאת, במחקר קודם, ד"ר קליין מצאה ששפעת הנגרמת כתוצאה מווירוס מסוג A מדכאת ייצור של הורמוני מין אצל עכברות מעבדה (שלא מקבלות הורמונים מלאכותיים) ובכך גורמות לזיהום להחמיר. 

>> יש תקווה: הפיתוח שיחולל שינוי בתחום הפוריות