אם אי פעם שמעתם בום גדול באמצע הלילה ולא הצלחתם להסביר את פשרו, כנראה שאתם סובלים מתסמונת הראש המתפוצץ. מחקר חדש מצא כי בין עשרה אחוזים לחמישית מכלל האוכלוסייה קמים באמצע הלילה ממה שהם מאמינים שהוא רעש חיצוני, אך למעשה מדובר ברעש דמיוני. סוגי הרעש שנשמעים בקרב הסובלים מהתופעה יכולים להיות קולות של פיצוצים, זיקוקים, דלתות נטרקות, יריות, צעקות או רעמים.

"זו תופעה נדירה יחסית ושכיחותה לא לגמרי ברורה, אך ידוע כי התופעה שכיחה יותר בקרב נשים", אומרת ד"ר תמר עציוני, מומחית ברפואת ילדים ורפואת שינה מהמרכז הרפואי כרמל בחיפה, שירותי בריאות כללית. המחקר, שפורסם במגזין לחקר השינה מגלה שהתופעה נפוצה יותר בקרב תלמידי קולג' - ולא בגילאי 50, כפי שנהגו לחשוב בעבר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"יותר משליש מהסובלים מהתסמונת הזו הם צעירים בגילאי קולג'," אומר למגזין האמריקאי HeallthDay  מחבר המחקר בריאן שרפלס, מנהל המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת וושינגטון סטייט. "עד כה היינו בטוחים שמדובר במצב ששכיח יותר באנשים מבוגרים יותר. אבל זה לא היה הגיוני מבחינה ביולוגית."

"מדובר בפראסומניה המלווה בהזיה שמיעתית, כאשר התלונה המרכזית היא שמיעה של רעש חזק ביותר בראש, בזמן ההרדמות או היקיצה מהשינה." מוסיפה ד"ר עציוני, "בכחצי מהחולים התופעה תהפוך לקבועה, כרונית, ואצל היתר היא תחלוף באופן עצמאי ותחזור באופן ספורדי והתקפי".

 

"התלונות השכיחות ביותר הנלוות לתופעה, מלבד רעש חזק כמובן, הינן תחושת פחד והבזקי אור. קיימת בעיה באבחון התופעה שכן, במידה ועושים בדיקת שינה במעבדה - בדיקת פוליסומנוגרפיה, בדרך כלל אין ממצאים חריגים או תבנית שינה אופיינית." היא מוסיפה.

אתם לא לבד

תסמונת "הראש מתפוצץ" נגרמת ככל הנראה על ידי תאי מוח שאחראיים על השמיעה, שמופעלים ביחד בבת אחת. "לכן שומעים רעשים מטורפים שקשה להסביר, ואלו הם רעשים לא אמיתיים, שלא מגיעים מהסביבה שלנו." מסביר שרפלס. המצב בו נשמעים הרעשים האלה לא נמשך זמן רב, אלא רק כמה שניות, אבל זה מבהיל מספיק בשביל שנזכור שזה קרה לנו.

"אנשים חושבים שהם משתגעים, ואין להם מושג שלאחוז מאוד גבוה שאוכלוסייה יש בדיוק את אותן התופעות האלה." הוא אומר, "אבל לצערנו, עדיין אין תרופה לתופעה, השימוש של המחקר הוא בעצם להראות לאנשים שהם לא לבד בזה."  ד"ר עציוני מוסיפה כי ניתן לעיתים לטפל בתופעה בתרופות נוגדות דכאון ממשפחת הטריציקלים. 

>> הדרך לבטן שטוחה קצרה ממה שחשבתם