הקשר שבין עישון סיגריות למחלת הסרטן אינו חדש, אך מחקר חדש חושף בדיוק עד כמה הסיגריות משפיעות על התפתחות של גידולים סרטניים בגוף, ומציע לראשונה מבט מעמיק יותר על השינויים שמתחוללים בתאי הגוף בעקבות עישון סיגריות.

 כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

אחד הגורמים הידועים להתפתחות של מחלת הסרטן הוא מוטציות גנטיות – נזק שנעשה בדי.אן.איי שגורם לשינויים בדרך שבה תאים משכפלים עצמם בגוף: שכפול התאים יוצא משליטה (התאים משכפלים את עצמם ללא בקרה) ובעצם כך מתפתחים לגידולים סרטניים.

עד היום מצאה הרפואה 17 סוגים שונים של סרטן שיכולים להיגרם בעקבות עישון סיגריות, אך לא ידעה בדיוק מה גורם לכך מבחינה מולקולרית. צוות של חוקרים ממקומות שונים בעולם החליט לבדוק תאים של 5,243 גידולים סרטניים, חלקם של מעשנים וחלקם של לא מעשנים. באמצעות ניתוח המוטציות הגנטיות שבגידולים, יכלו החוקרים לכמת במספרים עד כמה עישון גורם לנזק בדי.אן.איי.

עוד ב-mako בריאות:
>> חופפים במים חמים? אתם הורסים לעצמכם את השיער
>> מה עושים כשלא מצליחים להירדם?
>> לוקחת גלולות? יש מצב שתישארי רווקה 

חפיסת סיגריות ביום מגבירה סיכון לסרטן בריאות, בכבד ובפה

התוצאות של המחקר, שפורסמו במגזין Science, הראו שקיים קשר ישיר בין הזמן שבו אדם מעשן לבין כמות המוטציות הגנטיות בגידולים שמתפתחים אצלו בגוף. ספציפית, הם יכלו להגיד בדיוק כמה מוטציות גנטיות מתפתחות בשנה אצל אדם שמעשן חפיסת סיגריות ביום. הנזק הגדול ביותר כמובן נמצא בתאי הריאות (150 מוטציות גנטיות בשנה), אך נמצא גם נזק משמעותי בפה (23 מוטציות גנטיות בשנה), בשלפוחית השתן ובכבד.

סרטן הריאות (צילום: wonderisland, Shutterstock)
מעשנים חפיסה ביום? הסיכון שלכם גובר מדי שנה | צילום: wonderisland, Shutterstock

מעבר לכך שתוצאות המחקר מהוות התקדמות משמעותית בהבנה של נזקי העישון והקשר למחלת הסרטן, החוקרים טוענים כי המחקר מאפשר להבין טוב יותר כיצד סרטן מתפתח ובכך יוכל גם לסייע בהמשך למניעתו.

ולכל המעשנים שאומרים לעצמם "אם כבר אז כבר – אני מעשן כמה שנים אז הנזק כבר נעשה", המחקר הזה מוכיח שהנזק מצטבר ושעדיף להפסיק מאשר להמשיך ולהגביר את הסיכון הבריאותי.

(מקור)

>> זהירות: מחלת המין שלא זוהתה במנות דם