מזג האוויר בחוץ מתחיל להתחמם וזו בדיוק שעתם היפה של היתושים המטרידים. הם שכיחים בגינות הציבוריות, בבתים וזמזום שלהם ליד האוזן יכול להוציא את הרגוע ביותר שבאדם משלוותו. אבל מה גורם לאנשים מסוימים להיעקץ יותר ולמה חלק מאתנו מגיבים לעקיצה בצורה דרמטית יותר? נקבת היתוש עוקצת במטרה להשיג חלבון שלו היא זקוקה לצורך ייצור הביצים. בכל עקיצה היא יכולה לשאוב עד 6 מ"ג דם, וממנו היא מסננת את הערכים החיוניים לה שמהם היא ניזונה. רוב היתושות שעוקצות אותנו בישראל הן יתושות מסוג קולקס פיפיאנס (יתוש הבית המצוי). יתושים אלו מתפתחים במים עשירים בחומר אורגני, כמו מים מזוהמים בשפכים ובמי ביוב.

מה גורם לעור שלנו להגיב קשה יותר לעקיצת יתוש?

כל אדם מגיב באופן שונה לעקיצה – יש כאלה שיגיבו באי-נוחות קלה ויש כאלה שהעור יהיה אדמומי ונפוח במיוחד. השוני בתגובה נובע מהחומרים הייחודיים שהגוף מנדף לסביבה – למשל זיעה, ריח גוף, הבושם שהתזתם על עצמכם -  כל אלה גורמים לנקבת היתוש להימשך יותר אל העור. נקבת היתוש מנקבת את העור, מוצצת דם ומפרישה למקום הזה רוק, אשר מכיל חלבון, אנזימים מעכלים ונוגדי קרישה המסייעים לה למצוץ את דמנו במהירות וביעילות.

אישה מגרדת עקיצת יתוש, יתושים (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
ממש חייבים לגרד? תתאפקו | צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK

הגוף שלנו, שמבחין בפולש זר, מתחיל להפריש היסטמין, אשר גורם להרחבת כלי הדם גם כחלק מתגובה אלרגית ותגובה דלקתית מקומית. המצב הזה מתבטא לרוב בנפיחות, באודם ובגרד מקומיים המוכרים והמטרידים. הרחבת כלי הדם היא שגורמת לאדמומיות ולזליגה של נוזל מתוך כלי הדם סביב אזור העקיצה. ההיסטמין מוביל לגירוי סיבי עצב בעור, ומכאן תחושת הכאב והרצון לגרד את אזור העקיצה.  עם זאת, כאן המקום להדגיש כי כל גירוד נוסף גורם לשחרור של כמויות נוספות של היסטמין, מוביל לנפיחות גדולה יותר ולמעשה  מוביל להחרפת הגירוי. הגירוד גם עלול לפצוע את העור ולגרום לזיהום של אזור העקיצה.

מבוגרים לרוב מגיבים קל יותר לעקיצות יתושים. לעומת זאת, ילדים עד גיל 12 בערך הם בעלי רגישות כללית, כיוון שאצלם מערכת החיסון עדיין לא התפתחה במלואה, ולכן העקיצות עלולות לגרום למראות מאיימים יותר כגון נפיחות קשה סביב העין שתגרום ממש לכדי סגירתה, נפיחות  של האפרכסת, השפתיים או  הגפיים. החדשות הטובות הן שגם במצבים אלה נדיר שיש צורך בטיפול אנטיביוטי.

איך מטפלים בעקיצות?

הטיפול  המומלץ  אחרי  עקיצות פשוטות נגזר מאופי התגובה. במקרה של תגובה מקומית קלה לעקיצה – קומפרסים קרים, קרם/ג'ל מקומי להקלת הגרד  כגון פניסטיל/קרם סטרואידי חלש ולעתים  אם  הסבל  מהגרד רב תכשיר אנטי היסטמיני סיסטמי  טיפות/סירופ/כדור.  בתגובות משמעותיות יותר יש להתייעץ  כמובן עם הרופא המטפל. במקרים של זיהום משני ניתן לטפל מקומית במשחה אנטיביוטית ואנטיביוטיקה סיסטמית במקרים מורכבים.

חלון פתוח לאוורור בחדר רחצה, אמבטיה (צילום: Suti Stock Photo, SHUTTERSTOCK)
גם באמבטיה - חשוב להתקין רשתות בבית | צילום: Suti Stock Photo, SHUTTERSTOCK

איך אפשר למנוע עקיצות יתושים?

השתמשו בחומרים דוחי יתושים המותאמים לגיל - המלצת משרד הבריאות בישראל, ואיגודי רפואת העור האמריקאי והאירופי, היא להשתמש בתכשירים המכילים חומר פעיל בשם  DEET - N,N-Diethyl-meta-toluamide,  שהוכח  כיעיל. חשוב לוודא שהתכשירים מותרים ומאושרים לשימוש, ובייחוד לוודא את התאמתם לילדים.

  • התקינו קוטלי יתושים בבית.
  • השתמשו במזגן בחדרי הילדים.
  • לבשו בגדים ארוכים. כשמתאפשר, בעיקר בעת היציאה לטיולים בטבע.
  • התקינו רשתות על גבי החלונות.
  • ייבשו מקורות מים באזור הבית והימנעו מהארת כלים המכילים מים מחוץ לבית.

 

הכותבת היא ד"ר ורד עטר שניר, מומחית ברפואת עור ומנהלת רפואית במחוז שרון שומרון של כללית