הקורונה בישראל במגמת עלייה: לפי נתוני משרד הבריאות, נכון להיום (ב) מספר החולים הקשים הוא 119 וגרף התחלואה ממשיך לעלות. "הזנים השולטים כרגע הם בעיקר ממשפחת 1BQ וכבר 3 שבועות רואים עלייה ברורה. עם זאת, צריך לזכור שתמונת המצב בפועל עשויה להיות אף חמורה מכך, בשל העובדה שאין כיום חובה להיבדק ולא ברור כמה נדבקים מאובחנים בפועל", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן.

לנוכח המגמה המדאיגה, בימים אלה קורא משרד הבריאות לאוכלוסייה בסיכון – מבוגרים בני 65 ומעלה וחולים במחלות רקע, להתחסן בחיסון המעודכן לקורונה. אולם, פרופ' כהן מסביר כי עדיין לא ברור מהי יעילות החיסון המעודכן בפועל. "לפי בדיקות מעבדה כבר ברור לנו שהחיסונים המעודכנים מספקים יותר הגנה נגד הווריאנטים החדשים, אבל מדובר על הגנה ברמת הנוגדנים בלבד. כלומר, בשלב זה עדיין קשה להעריך בוודאות עד כמה החיסון המעודכן יעיל, ונדרש מעקב כדי לראות כמה הוא אכן משפיע מבחינת תחלואה קשה באוכלוסייה. בסינגפור למשל לא ראו שיפור משמעותי בתחלואה בקרב מחוסנים בבוסטר, אבל ישנן עדויות סותרות לגבי היעילות. מאחר שמדובר בחיסון שאינו כרוך בתופעות לוואי משמעותיות, אני חושב שאנשים שנמצאים באוכלוסייה בסיכון בהחלט צריכים לשקול להתחסן".

חיסון (צילום: Komsan Loonprom, shutterstock)
החיסון המעודכן - עדיין נדרש מעקב כדי לקבוע יעילות בפועל | צילום: Komsan Loonprom, shutterstock

האם להערכתך אנחנו עומדים בפני גל תחלואה?

"אני חושב שמוקדם לדבר על גל, אבל אנחנו בהחלט צפויים לראות עליות וירידות בתחלואה. מצד אחד, אני לא חושב שאנחנו במצב חמור כמו זה שהיה בחורף 2020, אך מצד שני אני בהחלט סבור שאין מקום לשאננות לנוכח נתוני הגרף שנמצא בעלייה מתמדת. הקורונה היא נגיף נשימתי שבמקרים מסוימים אף עלול להרוג. אנחנו לומדים לחיות לצדו אבל מחויבים לשמור על ערנות".