סערת חוק החמץ: בשבוע שעבר דווח על כך שבי"ח לניאדו אסר על אישה בהיריון להיכנס למתחמו לאחר שמאבטחים במקום איתרו אצלה ופלים לא כשרים. בעתירה שהוגשה נגד בית החולים נכתב כי "מאבטח בית החולים אחראי אך ורק על שמירה על הביטחון והתיקון החדש לחוק מקנה לו סמכות ליידע בדבר הוראות בית החולים בלבד".

בעקבות העתירה שהגישה תנועת "ישראל חופשית" נגד בית החולים לניאדו, הגיבו במשרד הבריאות כי "המחוקק לא הסמיך את מנהל בית החולים להסמיך מאבטח או כל עובד אחר, המועסק במיקור חוץ כעובד בית החולים, ליידע את באי בית החולים בדבר ההוראות שקבע מנהל בית החולים בעניין הכנסת חמץ". לפי נוסח החוק, "הוראות איסור או הגבלה של הכנסת חמץ יפורסמו באופן קבוע באתר האינטרנט של בית החולים". 

ניסינו לבדוק האם החוק נאכף על ידי בתי החולים ובאילו מהם. אלו הממצאים שעלו לאחר בדיקה של כתבת mako בריאות בשורה של בתי חולים ברחבי הארץ. 

לניאדו: לחצו שלא להכניס את החמץ ואחות דרשה להימנע: "זה כמו להכניס חזיר למסגד"

בית החולים הראשון בו ביקרה היה לניאדו בנתניה. כשנשאלה בעמדת הכניסה אם היא נושאת איתה חמץ, ענתה בחיוב. בתגובה, ניסה המאבטח במקום ושני אנשים נוספים ששהו לצדו, לשכנעה להשאיר את הכריך מחוץ לבית החולים. בתחילה הציגו בפניה את הקופסאות בהן מניחים המבקרים את החמץ והתעקשו שגם היא תניח אותו שם. מיד לאחר מכן הגיעה למקום אחות שתקפה אותה באופן מילולי. "זה כמו להכניס חזיר למסגד, את צריכה  לכבד את המקום", אמרה לה בתקיפות. בעמדת הבידוק הביטחוני בתוך בית החולים. המאבטח במקום בדק את התיק, נתקל בכריך וסימן לאחד העובדים להגיע. בשלב זה, העובד הורה למאבטח לאפשר לה להיכנס. גם באתר האינטרנט ל בית החולים מצוין כי איסור הכנסת מזון כלשהו מכל כשרות שהיא למתחם המרכז הרפואי.

 

חוק החמץ בברזילי (צילום: מיכל קורן קריב)
השילוט בברזילי האוסר על הכנסת חמץ | צילום: מיכל קורן קריב

הלל יפה: אין בידוק או שילוט או בדיקה

בבית החולים הלל יפה בחדרה. לא נראה שילוט האוסר על הכנסת חמץ והכתבת לא התבקשה לעבור בידוק או תשאול. מבדיקה שערכנו, בית החולים הלל יפה לא פרסם הוראות בדבר חמץ באתר האינטרנט שלו, למרות ההוראה הגורפת בחוק. 

אין הנחיות באתר האינטרנט.

ברזילי: אין דרישות לבידוק, אך יש שילוט האוסר על הכנסת חמץ

בבית החולים ברזילי שבאשקלון, לא נדרשה הכתבת להציג את תיקה למאבטח. כששאלה אותו אם בית החולים לא בודק את עניין החמץ, הוא השיב שהמקום מבקש לכבד את הנמצאים במקום ולהימנע מהכנסת מוצרים לא כשרים לפסח. כמו כן, הוצב שילוט האוסר על הכנסת חמץ למתחם בית החולים.

הנחיות באתר האינטרנט: "המרכז הרפואי נוקה מחמץ לחג הפסח, אין להכניס דברי חמץ בין התאריכים 3/4/2023 ועד 12/4/2023 צאת החג. אנו מכבדים את התחשבותכם בערכי החג".

הנחיות באתר האינטרנט: "תתאפשר הכנסה של ירקות ופירות שלמים ובקבוקי מים או סודה. מעבר למוצרים אלה חל איסור על הכנסת כל אוכל מכל כשרות שהיא למתחם".

מאיר כפ"ס: אין דרישות מעבר לשילוט המבקש להימנע מהכנסת חמץ

בבית החולים מאיר בכפר סבא, יש שלטים המבקשים להימנע מהכנסת חמץ. כשהמאבטחים בדקו את תיקה, הם נתקלו בחמץ, אך לא העירו על כך דבר. כששאלה את אחד מהם לגבי נהלי החמץ במקום, ענה המאבטח כי אינו בודק בתיקים נוכחות חמץ וכי בית החולים "מכבד את כל סוגי האוכלוסייה במקום".

הנחיות באתר האינטרנט: "מתקני בית החולים הוכשרו לחג הפסח, נודה על התחשבות באורחות החג והימנעות מהכנסת חמץ".

חוק החמץ (צילום: מיכל קורן קריב)
השילוט בבי"ח מאיר המבקש להימנע מהכנסת חמץ למקום | צילום: מיכל קורן קריב

תגובות בתי החולים

מאיר: "אין שום חוק שמחייב לבדוק בתיקים אישיים של אנשים, ישנם שלטים במקומות רבים בבית החולים אשר מבקשים מבאי המקום להתחשב. החוק מסמיך את מנהל ביה״ח לקבוע דרכי פעולה ובשום אופן לא כופה על אף אחד".

ברזילי: "נכשיר את בית החולים ונתלה מודעות המבקשות לא להכניס חמץ ולא לצרוך חמץ בפרהסיה ולכבד את החג. יחד עם זאת, לא נחפש בכלים  ובתיקי הנכנסים לבית החולים".

לניאדו: בית החולים ביקש שלא להגיב לדברים.

הלל יפה: "כמדי שנה, לקראת פסח, בית החולים מפרסם שילוט המבקש מהציבור להימנע מלהכניס חמץ ולהתחשב בצרכי ציבור שומר הכשרות. ישנו שילוט על כל דלת כניסה". 

משרד הבריאות: "החוק מעניק סמכות למנהל בית החולים לקבוע את הכללים לאחר ששקל את כלל השיקולים. סמכות העובד, שהוסמך לכך על ידי מנהל בית החולים, ליידע בדבר הוראות שקבע מנהל בית החולים. כפי שהובהר גם במהלך הדיונים על ידי יור הוועדה וחברי הכנסת - אין לערוך חיפוש בכליו של אדם הנכנס לבית החולים, למנוע או לעכב את כניסתו".