עד הקיץ האחרון, טורקיה נחשבה אחת המדינות הפופולריות לא רק עבור התייר הישראלי. אלא גם עבור ישראלים רבים שבוחרים לעבור פרוצדורות רפואיות בהם השתלות שיניים, הזרקות וטיפולי שיניים. מאז המלחמה, ובעקבות אזהרת המסע החמורה, פחות ופחות ישראלים בוחרים לטוס לשם. גם תעשיית השתלות השיער, שכבר שנים רבות מתרכזת בטורקיה, מושפעת מהמצב הזה. הישראלים, שלא מוכנים לוותר על הבלורית, מצאו די במהרה אלטרנטיבות לביצוע הניתוח במדינות אחרות: יוון, גאורגיה, קפריסין, ואפילו כאן בישראל.  

"הרגשתי נוח להסתובב בקפריסין"  

אבי, 35, מספר על הבחירה האישית שלו. "בכל פעם מצאתי סיבה אחרת לדחות את הניתוח - פעם אחת כי אשתי נכנסה להיריון, פעם אחרת פשוט התחרטתי. כשכבר קיבלתי את ההחלטה לבצע השתלה בטורקיה, פרצה המלחמה בעזה והבנתי ששוב אצטרך לדחות את זה. מובן שטורקיה ירדה מהפרק אחרי 7 באוקטובר. זו מדינה עוינת ולא הייתי מוכן להיות שם באינטראקציה עם התושבים".

בינתיים, נראה שגם הטורקים הבינו את המשמעות הכלכלית של המצב הנפיץ, וכדי שלא לאבד את הלקוחות הישראלים, הם מצאו פתרון יצירתי והעבירו את הקליניקות באופן זמני לקפריסין הטורקית. העובדה שמדובר במדינה שהוכרה רשמית רק על ידי טורקיה, לא ממש הטרידה את הישראלים, ביניהם גם אבי, שהרגישו שם הרבה יותר בטוחים. "ברגע שהתאפשר להגיע לשם, החלטתי ללכת על זה, זה לא איסטנבול. הרגשתי בנוח להסתובב שם, ויש אזור שמלא בישראלים", הוא מנמק את ההחלטה.

"חבר קרוב שלי בדיוק חזר מיוון לאחר השתלה"

עבור יניב, 43, מגבעתיים, הבחירה לטוס ליוון התקבלה לאחר שכמה מחבריו כבר ביצעו שם את ההשתלה. "סמכתי על חבר קרוב שלי שבדיוק חזר משם לאחר השתלה והחלטתי ללכת על זה, כבר הרבה שנים שאני רוצה לשדרג ולשפר את המפרצים שלי, בין היתר בשל העובדה שאני מעביר המון שיעורים מקוונים מול המצלמה".

גם העובדה שיניב טס עם חבר קרוב, איש כוחות הביטחון, תרמה להחלטה, כיוון שאנשי ביטחון מוגבלים ביעדים שאליהם הם רשאים לטוס. קצין משטרה בכיר מדרום הארץ, סיפר אף הוא אודות ההחלטה לטוס ליוון לצורך השתלת שיער: "בגלל המצב הביטחוני וההנחיה שלא לטוס לטורקיה ולעוד כמה מדינות נוספות, הציעו לטוס לקפריסין הטורקית אבל במשטרה אסרו עליי. בארץ המחירים יקרים מאוד, וכמה חבר'ה במשטרה בדיוק דיברו על יוון והחלטתי שזה הכי טוב שם. בסוף הרווחתי מכל העולמות - גם טיפול מקצועי וגם נופש על הדרך ומחיר טוב. אני מאוד מרוצה".

אבי לפני ואחרי (צילום: פרטי)
אבי לפני ואחרי | צילום: פרטי

בארי כהן, שותף במרפאה של ד"ר כריס טסקלוס ביוון, מספר שרבים מהמשטרה ומכוחות הביטחון נעזרים בשרותיהם כבר שנים. "גם במצבי שגרה ובייחוד עכשיו, אין להם אפשרות להיכנס ליעדים כמו טורקיה או קפריסין הטורקית מסיבות ביטחוניות. מעבר לכך, מאז 7 באוקטובר ישנה עלייה משמעותית בדרישה ליעדים אחרים מטורקיה. קיבלנו אפילו פניות מיהודים בארה"ב שככל הנראה אף הם חוששים לטוס לשם. אגב, זה קורה גם הודות לאיכות של המרפאות והסטנדרטים האירופאים".

פער המחיר

גם החברות הבין-לאומיות להשתלת שיער נאלצו להסתגל למצב במהירות מאז פרצה המלחמה. "בחודשיים הראשונים היינו בשוק, חשבנו שאולי כדאי לצאת משוק השתלות השיער בגלל המצב", מספר גל וקנין, מייסד "נותנים בראש" – קהילה לבעיות התקרחות והשתלות שיער. "אני עובד כבר 5 שנים בתחום כנציג של כמה מרפאות, והיינו רגילים שבכל שנה בחודשי החורף אנחנו מלווים קבוצות של מאות ישראלים לביצוע ההשתלות בטורקיה. הירידה בדרישה עכשיו היא בשל החשש לטוס, לא רק לטורקיה, אלא לכל מקום, וגם כיוון שרבים גויסו למילואים, וחלק מרגישים לא פנויים רגשית להתעסק בהליך כזה".

לטענת וקנין, היעדים האלטרנטיביים עדיין לא יכולים להתחרות במחירים האטרקטיביים שהישראלים התרגלו אליהם בטורקיה: "השתלת שיער בטורקיה עולה בסביבות 2,800 יורו, וביעדים אחרים, כמו למשל בקפריסין הטורקית, אותה חבילה שכוללת מלבד ההליך הרפואי, גם את המלון, ההסעות והליווי, תעלה כ-3,600 יורו. עדיין, מדובר במחיר זול יותר ממה שבדרך כלל משלמים כאן בישראל". ואכן בארץ, המחיר יכול להגיע עד ל-30 אלף שקלים, אם כי ניתן למצוא מרפאות שיבצעו את ההליך במחיר דומה למחירים שביוון ובקפריסין. וקנין מספר כי השוק המקומי החל לפרוח מאז 7 באוקטובר, בעיקר בשל הקרבה לבית, אבל יש עדיין ישראלים רבים שמבחינתם המרפאות בחו"ל הן מרפאות בין-לאומיות, עם וותק רציני לעומת מרפאות בארץ שלא.

הגורמים להתקרחות – והטיפולים השונים

"התקרחות יכולה להתרחש מכמה סיבות", מסביר ד"ר ירון זנתי, מומחה לרפואת עור של הכללית במחוז אילת, ומומחה להשתלות שיער ל-mako בריאות "הסיבה הנפוצה ביותר היא התקרחות אנדרוגנטית (תורשתית). מדובר בהתקרחות שמשפיעה על גברים שבזקיק השערה שלהם נמצא קולטן רגיש מאוד להורמון DHT (דיהידרו טסטוסטרון), וזה משפיע באופן שלילי על צמיחת השיער באותם האזורים". זנתי מסביר כי את ההתקרחות התורשתית רואים קודם כל במפרצים ובקודקוד, "השיער שם יהפוך דק, דליל וחלש יותר". סיבה נפוצה פחות היא "התקרחות בעקבות מחלה אוטואימונית כלשהי, מחלה בה הגוף למעשה תוקף את עצמו".

השתלת שיער תורכיה (צילום: shutterstock | ymphotos)
אופציה מועדפת בקרב ישראלים - השתלת שיער | צילום: shutterstock | ymphotos

"יש כמה דרכים לטפל במצב, בחלק מהמקרים נוכל לטפל באמצעות תרופות, ולכן חשוב שהרופא המייעץ ידע לאבחן ולזהות את דפוס ההתקרחות ואת הטיפול המתאים". מסביר זנתי. הוא מוסיף כי במצבים מסוימים השתלת שיער אכן תהיה הפתרון המתאים. "מדובר בניתוח בהרדמה מקומית, ובו מעבירים שיער מהחלק האחורי והצידי של הקרקפת שנקרא גם 'החלק התורם', אל האזור הדליל של השיער". את השתלת השיער עושים לרוב מגיל 25 ואילך, שכן אז ניתן לאבחן בצורה טובה יותר את דפוס ההתקרחות".  

לדבריו, ישנן מספר טכניקות לבצע את ההשתלה: "הטכניקה המובילה נקראת Follicular Unit Extraction – FUE – מתבצעת בה קצירת זקיקים מהאזור התורם ללא השארת צלקות. לאחר מכן מבצעים השתלה של הזקיקים באזור המקריח. הדגש בהשתלה הוא על הביצוע המדויק ביותר כך שהתוצאה תחקה בצורה טובה את המראה הטבעי של השיער" הוא אומר. ומה לגבי הכאב? זנתי מרגיע ואומר כי "הליך השתלת השיער בדרך כלל אינו כואב, ומלווה רק באי-נוחות קלה. במהלך זמן החלמה לרוב יש בצקות באזור המצח וגרד קל עד בינוני באזור האחורי והצידי של הקרקפת שממנו שנלקח השיער". לדבריו, כחודש לאחר ההשתלה, השיער באזור המושתל נושר ולאחר מכן תופיע צמיחה מחודשת, שיכולה להימשך גם עד 9 חודשים לאחר ההשתלה.

למרות הסלידה מטורקיה, יש מי שחושב שזה רק עניין של זמן עד שהישראלים ישובו לשם. "הקריטריון החשוב ביותר לישראלים בסופו של דבר הוא הכסף", אומר נתי רוקח, יועץ להשתלות שיער. "למרות המצב הביטחוני, יש לי לקוחות שעדיין רוצים לבצע את ההשתלה אצל רופא שהם מכירים בטורקיה ומוכנים לטוס לשם. בשבוע שעבר חזרו משם לקוחות שלי שסיפרו שהטורקים רק מחכים לישראלים, הם אפילו טיילו במקומות הומי אדם בזמן ששהו שם. הם אמנם לא הזדהו כישראלים, אבל לא הרגישו סכנה או משהו חריג".